Orkla og DNB satte fyr på bransjepraten da nyheten om deres nye byråallianse sprakk forrige uke. Det nye byrået, som de har kalt Optimizd, skal ifølge annonsørene selv være et dataselskap der de skal samle og sortere felles data som de kan bruke i markedsføring.

Kampanje er også kjent med at aktører som Møllergruppen, Telenor og Landbruket med Tine i spissen har blitt kontaktet om planene med tanke på et samarbeid. Coop har bekreftet at de er blitt spurt om å gå inn på eiersiden, men takket nei. Coop avviser likevel ikke at de vil inngå et samarbeid med Orkla og DNB på en eller annen måte.

- Det er i dag mer krevende enn noen gang å vite både hvilke kanaler du skal gå i og hvilke effekter det gir. Det er behov for en strategisk og rådgivende aktør som er en mest mulig nøytral partner, sa assisterende markedsdirektør Jon E. Fornes i Coop Norge til Kampanje forrige uke.

Les mer: Coop vurderer Orkla-samarbeid, men takket nei til å bli aksjonær

Coop-konkurrent Norgesgruppen har ikke blitt invitert inn i alliansen. Det får ikke markedsdirektør Truls Fjeldstad til å miste nattesøvnen.

- Det er ikke noe jeg reflekterer mye over, sier han til Kampanje på spørsmål om hva han tenker om at konkurrenten kan melde seg på en allerede mektig allianse.

- Litt forundret
Ryktene om at Optimizd skal fungere som et mediebyrå, vekker likevel oppsikt hos Norgesgruppen.

- Hvis det er riktig, så er jeg litt forundret. Vår kultur i Norgesgruppen er basert på erfaring, og at eksperter er de beste ekspertene, og at det er ikke gitt at de får noe bedre kompetanse eller betingelser ved å gå for seg selv. Det må være utifra et rasjonale om at de har store budsjetter, og at de klare å skaffe så mange aktører at de blir veldig dominerende, sier Fjeldstad.

Les også: - Et varslet angrep på mediebyråene

- Det at så store aktører i ulike bransjer går sammen, kan det gjøre konkurransen tøffere for dere?

- Nei. Vi jobber med utgangspunkt i å tolke GDPR veldig strengt, vi mener at kunden må eie sine data, inklusiv sin ip-adresse, så hvordan dette skal deles på en annen, eller sterkere måte, enn i dag, ser jeg ikke. Det kan være at de får opp en bedre struktur i samtykkene opp mot kunden, men da må de ha mediene med, og det tviler jeg på at de har.

- Vil dere forsøke og sette opp en konkurrerende allianse for å møte dette initiativet?

- Nei, det er ikke noe vi vurderer nå. Det er fordi at vi har det gjennom de eksisterende mediebyråene vi bruker nå. Vi har et internasjonalt nettverk via Carat for eksempel. Jeg tror ikke det blir relevant fremover heller, men det blir en løpende vurdering. Men da tenker jeg at det er mye mer relevant å ta det in-house.

Saken fortsetter etter bildet.

Vil ikke følge Orkla og DNB: Vår kultur i Norgesgruppen er basert på erfaring, og at eksperter er de beste ekspertene, sier markedsdirektør Truls Fjeldstad.

Sparebank1: - Mange ubesvarte spørsmål
Markedsdirektør Tora Mellbye i Sparebank1 har selvfølgelig også fått med seg planene til Orkla og DNB. 

- Vi synes det er spennende med nye samarbeidskonstellasjoner. Vi har lang historie for det vi også, så dette er ikke noe nytt, sier hun.

- Det er jo også en god historikk i finansbransjen for å samarbeide, vi har eksempelvis Vipps, og vi samarbeider om mange infrastrukturløsninger. Man kan fint være konkurrenter og samarbeide på andre områder. Vi er også en allianse sånn sett, i og med at vi består av 14 sparebanker som samarbeider, sier hun til Kampanje.

- Har dere blitt spurt om å delta?

- Nei.

Mellbye mener det er for tidlig å ta stilling til konsekvensene av partnerskapet.

- Foreløpig så må jeg si at det er jo veldig mange ubesvarte spørsmål, så det blir vanskelig å svare helt konkret på hva det vil bety, sier hun.