Saken er oppdatert med kommentar fra NRK.

I kveld går premieren for den store norske katastrofefilmen «Skjelvet», som har høstet lovord fra anmeldere i Aftenposten, VG, Dagbladet og Dagsavisen.

Filmen har hentet inspirasjon fra en Aftenposten-artikkel om Oslo-skjelvet i 1904, som ble målt til 5,4 på Richters skala. Denne gangen går det derimot litt heftigere for seg, og kinogjengerne kan blant annet få se Postgirobygget deise i bakken.

Inn mot premieren har katastrofefilmen fått god drahjelp fra media. En undersøkelse gjort av medieovervåkingsbyråer M-Brain for Kampanje, viser at omtale av jordskjelv har økt med hele 36 prosent i månedene juni til august, sammenlignet med samme periode i fjor.

- Det er interessant å se at en tredjedel av omtalen knyttet til jordskjelv skriver om både fenomenet og filmen. Til og med en publisist som Forskning.no benytter filmen som en populærvitenskapelig knagg til å kunne opplyse sine lesere om naturfenomenet mer inngående, forteller direktør for analyse og rådgivning i M-Brain, Oddmund Fredrik Jacobsen Vaagsholm, til Kampanje.

I perioden juni til august i 2018 ble det skrevet 450 saker om jordskjelv generelt, 559 saker om «Skjelvet» og 238 saker som omtalte både jordskjelv og filmen.

I samme periode i fjor ble jordskjelv omtalt i 288 saker.

Har pressefolk i konstant dialog med redaksjoner
Markedsdirektør i Nordisk Film Distribusjon, Ole Telle Thomsen, gleder seg over drahjelpen fra media, men poengterer at de aktivt har jobbet for omtalen.

- Det har vært en del av planen at vi skulle få til ett oppsving i omtalen av jordskjelv, også redaksjonelt. Vi har pressefolk fra Kulturmeglerne som er i konstant dialog med redaksjoner for å sette fokus på filmen og jordskjelv, forteller Thomsen.

Strategien ble lagt for halvannet år siden, og Thomsen forteller at mye av arbeidet har ligget i bevisstgjøringen rundt jordskjelv i Oslo-området. De har sluppet en rekke teasere underveis, og da de slapp hovedtraileren 13. juni i år, ljomet beredskapsalarmen over hele landet.

- Vi har tatt med oss mye læring fra hvordan vi gjorde det på «Bølgen» og brukt samme mal, som er tuftet på at premisset for filmen er basert på et reelt scenario, sier Thomsen.

- Som med «Bølgen» så er jo dette en katastrofefilm som legger seg nært opp mot virkelige hendelser, og dere har jo blant annet brukt beredskapsalarmen for å markedsføre filmen. Er det en form for skremselspropaganda?

- Nei, absolutt ikke. Alle skjønner at dette er fiksjon og underholdning. Temaet er veldig alvorlig, men vi vet samtidig at sjansen for at noe skal skje er minimal. Det kan skje i dag eller om ti tusen år, så sjansen for et skjelv er mikroskopisk, men tanken om det er interessant. Selv om det skulle inntreffe et jordskjelv så er det enda mindre sjanse for at det skal bli så stort som i filmen. Jeg tror ikke folk blir redde av dette, men at de ser på det som god underholdning, svarer Thomsen.

Redaktør i NRK Nyheter, Knut Magnus Berge, står inne for all redaksjonell omtale av filmen på NRK.

- Når det lanseres en norsk storfilm er det naturlig og riktig at det blir gjort journalistikk på det. Og på tematikken filmen tar opp. NRK Nyheter har dekket denne saken etter helt vanlige journalistiske kriterier. Og laget journalistikk også på realismen i at Oslo faktisk skal bli rammet av et jordskjelv, sier han til Kampanje.

- Lagt ned et omfattende arbeid
Forgjengeren «Bølgen» ble en stor kassasuksess i 2015, og vant blant annet Amanda-pris. Den fikk også en god del medieomtale, blant annet gjennom VGs kommersielle sak om tsunamien i Tafjord i 1934, hvor førti mennesker omkom.

Da fikk VG kritikk fra PFU for manglende merking, men Nordisk Film nyter fortsatt godt av samarbeidet. Blant annet slapp de den første teaseren for «Skjelvet» eksklusivt hos VG før jul i 2017. 

VG er ikke den eneste partneren som har blitt satt i sving for å lansere filmen. Med på laget er Volkswagen, Burger King, Feras/Citizen klokker, Film og Kino, Capa, Filmweb.no, Media Direct, NF Kino og Odeon Kino. 

- Totalt sett er det lagt ned et omfattende arbeid, og vi får mye oppmerksomhet, forteller Ole Telle Thomsen i Nordisk Film Distribusjon. 

Han trekker særlig frem samarbeidet med Norges jordskjelvsenter, Norsar, som har 50-års jubileum i år.

- De har hjulpet oss veldig mye med fakta og informasjon. I tillegg har de brukt oppmerksomheten rundt filmen og sitt 50-års jubileum til å få oppmerksomhet rundt viktige saker for Norsar som kunnskap om jordskjelv, jordskjelvsikring og behovet for å oppdatere jordskjelvkart. 

- Slår alle rekorder
Nordisk Film har selv målt engasjementet som omtalen har skapt. Ifølge en landsrepresentativ undersøkelse gjort i sommer, svarte 41 prosent at de er interessert i å se filmen. 

Dette skal være de høyeste forventningstallene Nordisk Film noensinne har hatt, og høyere enn tilsvarende tall før kinofilmen «Bølgen» ble lansert i august 2015. 

- Vi har aldri før i Nordisk Films historie hatt så stor kjennskap til en film, eller ønske om å se en film, før premieren. Vi har slått alle rekorder i løpet av det siste året, og ved hver kvartalsvise måling. Folk har fått med seg «Skjelvet» og har et sterkt ønske om å se den, sier Thomsen.

Nordisk Film ønsker ikke å gå ut med tall for forhåndssalg til premieren, men Thomsen forteller at salget går godt. 

Inspirert av avisartikkel:

Denne kronikken i Aftenposten fra 2004 la grunnlaget for det som nå er blitt kinofilmen «Skjelvet».