Det var i fjor det ble kjent at Norsk filminstitutt hadde gitt et insentivtilskudd på 6,3 millioner kroner til filmen «Mission Impossible» for å få lagt en scene med Tom Cruise til Preikestolen i Rogaland.

Men i juli i år, bare en måned før premieren, ble det kjent at den spektakulære scenen på Preikestolen, som er filmens største klimaks, har blitt lagt til Kashmir i India.

I et forsøk på å redde norgesreklamen, fridde Visit Norway til ti utenlandske journalister og tilbød seg å sponse både reise og opphold til en verdi av 50.000 norske kroner om de kom til Preikestolen for å dekke verdenspremieren av «Mission Impossible» den 1. august. Dette for at det skulle bli helt klart at Preikestolen faktisk ligger i Norge, ikke i India.

- Fått mye oppmerksomhet
Katrine Mosfjeld
, leder for forbrukermarkedsføring i Innovasjon Norge, kan nå fortelle at seks av ti utenlandske journalister var til stede under premieren forrige uke. Det var Forsand kommune og ordfører Bjarte Dagestad som var ansvarlige for eventet på Preikestolen. 

- Seks journalister fikk fire dager sammen med oss hvor de blant annet også fikk en tur til Stavanger og raftet i fjorden. Fra Preikestolen meldte de om magiske opplevelser, så jeg tror alle fikk en once in a lifetime experience. Eventet har fått mye oppmerksomhet, som også selvfølgelig er takket være Tom Cruise som delte det på sosiale medier med sine fans, sier Mosfjeld.

- Var det verdt en pris på 50.000 kroner? 

- Det stemmer at vi hadde et budsjett på 50.000 kroner, men vi brukte bare nærmere 30.000 kroner fordi fire journalister måtte avslå invitasjon på grunn av kort frist og ferieavvikling. Sammen med arrangørene, de regionale reiselivsorganisasjonene og ikke minst fotograf Grim Berge, har vi spleiset på å dokumentere eventet på Preikestolen – og å få bildene ut i verden. For eksempel bildet Tom Cruise delte i sine sosiale medier. Det har vist seg å være veldig viktig, sier hun.

Mediene som besøkte Norge var den russiske nasjonalavisa RBC Style, den danske regionale avisa Nordjyske Medier, et dansk reisemagasin og en reiseblogg, tre spanske nettmagasiner som skriver om natur og reise og det nederlandske kulturmagasinet Mixed Grill.

Fornøyd:

Katrine Mosfjeld, leder for forbrukermarkedsføring i Innovasjon Norge, mener ingen er uenige om at de har styrket filmmiljøene etter den norske Mission Impossible-scenen. Foto: Eivor Eriksen.

- Den som ler sist, ler best
I et intervju med Dagbladet kaller Christian Monggaard, filmredaktør i den danske avisen Information, journalist-invitasjonene både for uheldig og desperat, og forfatter og filmentusiast Vidar Kvalshaug mener det hele er komisk.

Les også: Her er «Mission Impossible»-traileren fra Preikestolen

Mosfjeld har fått med seg kritikken, men mener det hele endte som et vellykket eventyr. Over 2.000 turister og nordmenn tok turen opp Rogalands største turistattraksjon for å få med seg premieren.

- Det har jo vært en diskusjon rundt dette der folk har kalt opplegget for både komisk og en skivebom, men nå kan vi si at den som ler sist, ler best. Filmvisningen tok helt av den natta den ble vist, og dagen etter. Det ble virkelig et eventyr av alt som kom ut av dette. Nå tror jeg de aller fleste har fått med seg at scenen er fra Norge, og filmvisningen profilerer nordmenn som ordentlig kule folk som får til ting som ikke skulle latt seg få til, sier hun.

Se filmen fra verdenspremieren på Preikestolen her. Filmen er regissert av Grim Berge og produsert av produksjonsselskapet NLE.

Kan ha nådd 350 millioner mennesker i verden
Ifølge Mosfjeld har den norske scenen blitt omtalt i 440 artikler i 40 land og 32 i artikler i Norge. Hun mener publikum nå har fått med seg at Preikestolen ligger i Norge.

- Det er i hvert fall mange nok som har fått det med seg til at vi sier oss fornøyde. Det siste søket jeg gjorde nå viser at vi har over 350 millioner i reach på internasjonale artikler, og da har vi ikke engang inkludert TV-dekning og sosiale medier. Absolutt alle stikkprøvene vi har tatt viser at samtlige artikler omtaler Preikestolen. Så jeg vil tro at ganske mange har fått det med seg, ja, sier Mosfjeld.

- Så selv om scenen ble lagt til Kashmir i India mener dere fortsatt at det ble et vellykket reklamestunt?

- Det var jo egentlig ikke ment å være et reklamestunt – det var ment å styrke de norske filmmiljøene. Jeg tror ingen er uenige i at vi definitivt klarte dette. Nå håper vi Norge vil bli lokasjon for flere store filmer, sier hun.

De har også benyttet anledningen til å lage en film kalt «Mission:Norway» regissert av Grim Berge, som skal brukes av Innovasjon Norge til reklame for Norge som feriedestinasjon.

Spektakulær filmvisning:

2.000 mennesker tok seg opp til Preikestolen for å se den spesielle verdenspremieren av «Mission Impossible» tidligere i sommer. Foto: Grim Berge/NLE Web.