Saken er oppdatert med kommentarer fra Coop Norge.

Rema 1000 gjør det fortsatt godt på Nielsens kvartalsrapport om dagligvaremarkedet. Samlet sett har bransjen en svak vekst på to prosent eller 1,7 milliarder kroner, viser de rykende ferske dagligvaretallene.

I en oppdatering skriver Nielsen at veksten er «noe svakere» enn i første kvartal. Det skyldes blant annet at påsken falt i andre kvartal i år.

Vekstvinnerne er Rema 1000, Coop Extra og Kiwi. Lavprisskjedene har alle en sterk utvikling med vekst på 0,5 prosentpoeng for de to førstnevnte og 0,4 prosentpoeng for Kiwi. Her skal det legges til at Rema 1000 sammenligner seg med et svært svake fjorårstall i det som mange oppsummerte som et «et katastrofeår» for Rema 1000.

Les også: Resultatsmell for Rema 1000

I år har det imidlertid skjedd mye i Rema 1000. Selskapet har fått ny norgessjef i Trond Bentestuen, og i mai byttet dagligvarekjeden ut hele sitt reklamebyråoppsett og innledet for første gang et nytt samarbeid med landets største reklamebyrå, Try.

Les også: Try kupper Rema 1000 i dramatisk byråkamp

Ifølge markedsdirektør i Rema, Per Åge Dahl, er byråene allerede i gang med å jobbe for dagligvareselskapet som har en markedsandel etter første halvår i år på 24,1 prosent.

- Vi er godt i gang med byråoppsettet og Try er i full produksjon, sier Dahl i en kort kommentar.

Coop går tilbake
Hos konkurrenten Coop, som de siste 15 årene har jobbet med Try på merkevarer som Coop Prix og Coop Mega, er det fortsatt usikkerhet om hva man skal gjøre videre.

Les også: Coop om Try-bruddet: - Vi ser på nye muligheter

På gruppenivå går dagligvarekonsernet tilbake med 0,4 prosentpoeng. Taperen i Coop-systemet er Prix-butikkene. Flere av dagens Prix-butikker omprofileres i disse dager til Extra.

- Utviklingen sammenlignes med samme periode i fjor. Det betyr at vi møter våre sterke tall fra 2017, og det er derfor ikke uventet at våre konkurrenter gjør det relativt sett noe bedre. De har også vært mer aggressive i etableringen av nye butikker, mens Coop har arbeidet med flere store prosjekter for nye butikker. Nå skal vi bli tøffere og åpne flere nye butikker de neste årene, slik kundene, som også eier oss, ønsker seg, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge.

Selv om Coop-konsernet faller, vokser lavpriskjeden Extra sterkt, en merkevare som i dag skjøttes av reklamebyrået Pol, som er en del av Try-konsernet.

- Extra-toget dundrer videre og lavpriskjeden er nok en gang vekstvinner i bransjen. Extra har den siste måneden passert flere viktige milepæler som åpningen av butikk nummer 400 og passert 11 milliarder i omsetning, sier Kristiansen.

Samarbeidet mellom Extra og Pol fortsetter selv om Pols moderbyrå Try har fått Rema 1000 på kundelisten. Det bekrefter Coop overfor Kampanje.

- Extra kommer til å fortsette samarbeidet med POL. Vi ser det som uproblematisk at Rema 1000 har inngått et samarbeid med Try, da dette er to separate selskap med egne team og ansatte, sier Aud Lundstad, markedsdirektør i Coop. 

- Har det samme høye trykket
En annen vekstvinner er Norgesgruppens lavpriskjede, Kiwi som altså vokser med 0.4 prosentpoeng. Ser en på utviklingen innenfor sammenlignbare butikker er Kiwi best, mener Norgesgruppen. 

- Kiwi er ikke bare den mest positivt omtalte dagligvarebransjen. Vi er også suverent best på organisk eller sammenlignbar vekst av alle dagligvarekjeder i årets første halvår. Per juni er den sammenlignbare veksten i Kiwi på 3,6 prosent, sier Kiwi-sjefen, Jan Paul Bjørkøy

Han sier han også er godt fornøyd med veksten i totalmarkedet. 

- Vi fortsetter å styrke vår posisjon og ta markedsandeler i et knalltøft marked. Vi møter svært gode tall fra i fjor, og øker markedsandelen med 0,4 prosentpoeng til 21,5 prosent. Det er vi godt fornøyd med, sier han. 

Kiwi mener det fortsatt er høytrykk i markedet hva gjelder markedsføring. 

- Vi kjører på samme tempo som tidligere, og er svært fornøyde med effekten av årets kampanjer. Det er ikke like mye skriverier om kampanjene i dagligvarebransjen i år som i fjor, men vi har det samme trykket. Vi kjører hardt på vårt prisløfte «vi gir oss aldri på pris» og har også vunnet fire av de fem siste matbørsene i VG, sier han.

Her er dagligvarekjedenes markedsandeler:

Kjede Andel i 2. kvartal 2017 Andel i 2. kvartal 2018 Endring i prosent
Norgesgruppen 43,2 43,3   0,1
Coop 29,2 28,8 - 0,4
Rema 1000 23,7 24,1   0,5
Bunnpris 3,9 3,8 - 0,1

 * Kilde: Nielsen ScanTrack.