Et av de sikreste tegnene på at det går mot sommer, er innmarsjen av dagligvarekjedenes krig om hvem som selger og tilbereder den beste grillmaten. Hvert år konkurrerer Rema 1000, Norgesgruppen og Coop om grillkundene på tv, boards og i sosiale medier.

Men denne sommeren har ikke vært som andre somre. Varmerekorder, tropenetter, skogbranner, knusktørt gress og grillforbud har preget ikke bare Norge, men store deler av Europa. I Sverige har det blant annet medført til at dagligvarekjeden Lidl fjernet ordet «grill» helt fra sine sommerkampanjer.

Droppet grillsommeren
Nå opplyser Rema 1000 til Kampanje at også de har sett seg nødt til å gjøre endringer i årets kampanje med slagordet «Norsk grillsommer med Rema 1000 – uansett vær!» Filmen viser et par på telttur som setter opp et bål i naturen for å grille pølser.

- For Rema 1000 er det viktig å kommunisere ansvarlig og i tråd med gjeldende lover og regler. I forbindelse med grillforbud har vi gjort regionale tilpasninger i markedsføringen vår. Vi har blant annet endret produkter, fokusert på kjøpmannskap og valgt å snakke mer om profilen vår «det enkle er ofte det beste», sier kommunikasjonssjef Ann-Kristin Pettersen til Kampanje.

Les også: Orkla fikk sukkersjokk og solstikk - det ga lavere reklametrykk og mindre salg

Her er en av Rema 1000-filmene:

- Vi oppfordrer ikke til grill i naturen
Kommunikasjonsdirektør i Coop, Bjørn Takle Friis, mener på sin side at deres sommerkampanje «Gal etter grill» er forsvarlig.

- Vår grillreklame viser en mann som griller hjemme på egen gassgrill, og det er det ingen forbud mot – i motsetning til våre konkurrenter som reklamerer for utegrill som det er forbud mot. Vi oppfordrer ikke til grill i naturen, men tradisjonell gassgrill i hager, sier Takle Friis.

Takle Friis mener det ville ha påvirket markedsføringen negativt å reklamere for grilling utendørs når det foreligger et forbud.

- Det hadde ikke vært veldig bra å oppfordre til å grille i skog og mark, eller på bål for eksempel, akkurat denne sommeren. Derfor ser vi på det som bra at vi har en tradisjonell grillreklame med grill i hagen, sier han.

Fjerner grillprodukter fra butikkene
Norgesgruppen, som eier dagligvarekjedene Kiwi, Meny, Joker, Bunnpris og Spar, har heller ikke valgt å endre grillreklamen fra i år, men har likevel måttet gjøre tiltak i sortimentet grunnet grillforbudet.

- Vi har løpende vurdert ulike tiltak knyttet til produkter som tennvæske og engangsgriller. Spar-kjeden har i visse perioder tatt engangsgrillen helt ut av sortimentet, og alle Kiwi-butikkene i Telemark har nå fjernet engangsgriller fra butikkene. Norgesgruppen-butikkene tar hele tiden hensyn til de lokale forholdene etter råd fra brannvesenet på de enkelte stedene, sier direktør for næringspolitikk og myndighetskontakt i NorgesGruppen, Bård Gultvedt.

Selv om Kiwis grillkampanje reklamerer for grilling ved stranda, noe som for øyeblikket ikke er lov enkelte steder i Norge, har de valgt å la reklamen stå som den er.

- Grillkampanjen har ikke mottatt noen negative tilbakemeldinger så langt, så de kampanjene som var planlagt før sommeren er kjørt som normalt tenkt, sier han.