Google har det siste året vært under hardt press fra noen av verdens største annonsører for å ha plassert deres reklamefilmer i tilknytning til støtende eller ekstremistisk innhold på YouTube. I fjor valgte flere annonsører å trekke seg helt fra plattformen og Google ble tvunget til å ta tak i problemstillingen. De har blant annet svart med å stramme inn reglene for reklame på YouTube og skjerpet overvåkingen av innholdet som lastes opp.

Likevel kunne CNN så sent som i april i år avsløre at reklame fra hundrevis av merkevarer som Adidas, Amazon og Netflix fortsatt ble koblet til innhold fra hvite nasjonalister, nazister og nord-koreans propaganda.

Da Google-toppene møtte utvalgte journalister på reklamefestivalen Cannes Lions på den franske sørkysten onsdag morgen, la de seg på en svært ydmyk linje.

- Det har vært et langt år. Annonsørene har uttrykt sine bekymringer høyt og tydelig, og vi har hørt dem og nå bruker vi mye tid på å snakke med dem om hva som er viktige for dem, og på å dele hva vi gjør, sier Debbie Weinstein til Kampanje.

- Blir ikke 100 prosent
Weinstein, som er Managing Director for YouTube og Video Solutions i Google, understreker at de alltid har hatt et regelverk på plass, men at de har forstått at de må gå mer proaktiv til verks. Derfor har de satt seg som mål å ha 10.000 mennesker på tvers av hele Google som skal fange opp innhold som kan være i strid med retningslinjer. Samtidig skryter de av at 98 prosent av innholdet de fjerner blir fanget opp av algoritmene.

- Er det i det hele tatt mulig å fange opp alt?

- Vi har vært veldig ærlige om at vi aldri kommer til å komme til 100 prosent, med tanke på størrelsen og farten på plattformen vår, men vi vet at vi kan bedre enn vi gjorde i fjor, og vi har hatt en betydelig fremgang. Vi har blant annet inngått en rekke samarbeid med tredjepartsselskaper om målinger, sånn at annonsører kan kjøre tusenvis av kampanjer på egen hånd og se «brand safety»-resultatene hos uavhengige aktører.

- Kommer til å bli humpete
Samtidig har Google møtt på utfordringer i implementeringen av GDPR-lovgivningen som kom i effekt i slutten av mai i det europeiske markedet. Googles Europa-sjef Matt Brittin mener det ligger gode intensjoner bak regelverket, men kaller implementeringen for «komplisert».

- Det kommer til å bli humpete fremover, sa han på pressemøtet.

Google har blant annet kommet på kant med mediehus som Schibsted om tolkningen, noe som i Sverige har ført til at Schibsted har stanset alle kampanjer som er kjøpt via Googles annonseplattform.

- Vi har brukt mange år på å jobbe med de europeiske datatilsynene. Det er 27 ulike land, og et land som Tyskland har 19 tilsyn alene. Alle tolker lovgivningen litt annerledes, men de har alle vært veldig tydelige på hvilket ansvar vi har. Vi legger listen så høy som vi blir bedt om. Så har mediehus hørt andre ting fra andre folk, og vi prøver alle å finne ut hva dette betyr.

Lanserer ny musikktjeneste
Denne uken ble det også kjent at Google ruller de nå ut Spotify-utfordreren YouTube Music i en rekke nye land, inkludert Norge. Det går selvfølgelig ikke ubemerket i Cannes, og store deler av Googles egen strand på reklamefestivalen er dekorert med YouTube Music-effekter.

Debbie Weinstein legger ikke skjul på at ambisjonene er å danke ut markedslederen fra topplasseringen, og er altså ikke like beskjeden som Google Norges pressesjef Helle Skjervold. 

Les mer: Google satser mer på strømming - men skal ikke «ta» Spotify og Netflix

- Vi tror vi kommer til å bli den største musikktjenesten. Vi får tilbakemeldinger fra brukere om at de elsker den. Vårt mål er å ha en tjeneste som er fantastisk for brukerne, men som også er fantastisk for musikere og plateselskaper, og ikke minst et fantastisk sted for annonsører som ønsker å være en del av det som skjer i musikkbransjen, sier Weinstein.