Det var tirsdag forrige uke Morgenstern vekket oppsikt med sin nye reklame-kampanje for 7-Eleven. I det som først ser ut som en klassisk norges-reklame blir turister fortalt at Norge er en nasjon av kjønnssykdommen klamydia, med en påfølgende oppfordring om å kjøpe kondomer hos 7-Eleven for å beskytte seg mot lokalbefolkningen. 

Kampanjen spredte seg fort i sosiale medier, og reaksjonene lot ikke vente på seg. Under filmen har en mann tagget kjeden med kommentaren «Dere er en skam for Norge! Folkeforrædere!» og en annen kaller det for «drøyt».

I dag nådde oppmerksomheten nye høyder da John Oliver, den amerikanske talkshow-verten av HBO-programmet «Last week tonight with John Oliver», ga kampanjen et innslag på fire minutter. Her kaller John Oliver blant annet hele kampanjen for «skamløs».

Se innslaget her (artikkelen fortsetter under filmen):

- Det er jo helt fantastisk, og veldig gøy at det fikk et såpass langt innslag. De viser til og med hele filmen vår, og vier den mye oppmerksomhet. Det er spesielt stas når John Oliver er favoritt-talkshow-verten til flere på kontoret. Jeg kan love at det ikke er vi som har bedt dem om å gjøre dette, sier daglig leder i Morgenstern, Ole Kristian Hustad, til Kampanje. 

- Forteller all oppmerksomheten deg at dere har gjort noe bemerkelsesverdig bra eller dårlig her? 

- Du får meg ihvertfall ikke til å si at dette ikke var veldig lurt av 7-Eleven. Et kjapt Google-søk på 7-Eleven og klamydia viser at John Oliver ikke er den eneste internasjonale oppmerksomheten vi har fått til nå, og det ser ikke ut til å stoppe med det første, sier Hustad. 

Også Dinamos kondomreklame for Helsedirektoratet fra forrige måned og den tre år gamle «Tiss kan overraske»-kampanjen fra RFSU og reklamebyrået Involve ble viet oppmerksomhet av John Oliver. Sistnevnte gikk viralt i 2015 og har hittil blitt vist over 40 millioner ganger. 

- Det er veldig moro å se at kampanjen vår går rundt jorda for andre gang. En god idé går aldri ut på dato, sier Knut Narvestad, senior kommunikasjonsrådgiver i Involve. 

- Ikke det enkleste innsalget
Hustad sier at det ikke var lett å få med seg 7-Eleven på å gjøre en slik kampanje, men at han er glad de turte. 

- Det var ikke det enkleste innsalget vi har gjort, men jeg synes de var modige når de hørte på oss, sier Hustad. 

- Hva har dere lært av alt som er kommet av reaksjoner på kampanjen? 

- Foreløpig har vi bare gledet oss over den oppmerksomheten kampanjen har fått, men vi skal snart sette oss ned med kunden og se på alt dette sammen når det har roet seg ned, sier han. 

Uten å selv være tilstede vakte Morgenstern også oppsikt under reklamefestivalen Cannes Lions i forrige uke. Midt i byen Cannes hadde de nemlig hengt opp en versjon av reklame-plakaten rettet mot internasjonal reklamebransje. Men i stedet for å advare mot nordmenn generelt, ble det her advart mot å ligge med folk fra en rekke norske reklamebyråer.

Les mer: Reklamebyrå bak kondomkampanje: - Ikke ligg med norske reklamefolk

Vekte oppsikt i Cannes:

Slik så JCDecaux-plakaten til Morgenstern og 7-Eleven ut i Cannes forrige uke hvor det advares mot å ligge med reklamefolk fra Try, Anorak, Pol, SMFB, Dinamo, GK, Naug & Venner, Nord DDB og Per Høj. Foto: Hilde Nyman.

- Et slag i luften
Selv om Morgenstern tilsynelatende har mottatt mye ros fra konkurrenter både for stuntet i Cannes og reklamekampanjen, er det imidlertid ikke alle som lar seg begeistre. Partner og konsulent Alf Bendixen i Big Blue kaller kampanjen for «et slag i luften».