«Merkevaredagen», som Kampanje arrangerte på Grand Hotel i Oslo torsdag, fortalte Europa-sjef Jacob Schram i Cirkle K om veien frem til lansering av den nye store, globale merkevaren Circle K. Tre år etter at kanadiske Alimentation Couche-Tard kjøpte bensinstasjons-virksomheten av Statoil, byttet eierne navn på stasjonene til Circle K.

Les også: Slik skapte nordmannen Cirke K-merkevaren (Abonnement)

Et navneskifte som fikk det til å skvulpe skikkelig i Statoil-koppene til tusenvis av kunder.

Schram, som tidligere var ansatt i Statoil og sjef for Statoil Fuel & Retail, har fulgt med på stormen etter at styret i Statoil foreslo å endre selskapets navn til Equinor. Det har skapt liv og røre både i reklamebransjen og blant politikere.

Les også: Bransjenestorer uenige om Equinor: - Høl i huet å endre på navnet

Sist ut er Arbeiderpartiet og Senterpartiet som har lagt frem forslag i Stortinget om at spørsmålet om et navnebytte for Statoil bør utsettes inntil «saken er redegjort for og drøftet i Stortinget». 

Stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp), som leder næringskomiteen, skrev på Facebook at det nye navnet «tar avstand fra selskapets historie, hva de driver med og hvem de er». Han omtalte skiftet som «jåleri». Også i Fremskrittspartiet reageres det, selv om regjeringen og oljeminister Terje Søviknes stiller seg bak Statoil-styret.

- Ærlig talt så høres det ut som de har drukket en mikstur av grønt skifte og nytale. Hvorfor bytte et kjent, stolt navn, spurte stortingsrepresentant og leder av Utdannings- og forskningskomiteen Roy Steffensen (Frp) på Facebook

Les også: Statoil-direktør om nytt navn: - Må innrømme at det var litt fremmed

Les også: Splid om navneskiftet: - Skal man følge læreboka, er det kjempeteit (Abonnement)

Når Kampanje spør mannen som allerede for tre år siden var med å vrake Statoil-navnet på bensinstasjonene, forsvarer Jacob Schram navnebyttet.

- Jeg har lært meg at en merkevare kan du få til å bli nesten hva du vil hvis du gjør markedsføringen riktig og hvis du fokuserer på de riktige kundene. Da kan merkevaren nesten hete hva som helst. Vi valgte vi å ta vekk Statoil-navnet på bensinstasjonene i hele Skandinavia, som kanskje var en av de beste merkevarene i Skandinavia. Så lanserte vi et totalt ukjent navn, som ble en kanonsuksess. Jeg er helt overbevist om at mine gamle kolleger i Statoil kommer til å ha suksess med sitt nye navn.  

- Kunne bensinstasjonene også hatt navnet Equinor?

- Det kunne de sikkert. Da hadde vi bygget den merkevaren som bare pokker!