Orklas merkevarevirksomhet nådde i første kvartal 2018 en omsetning på 9,5 milliarder kroner. Det var en omsetningsvekst på 7,5 prosent, men den organiske veksten var ikke på mer enn 0,1 prosent. 

Ifølge E24 var det på forhånd ventet en omsetning på 9,68 milliarder og dermed skuffer merkevaregiganten analytikernes forventninger til førstekvartalsresultatet.

Driftsresultatet endte på 942 millioner kroner, en vekst på 2,3 prosent fra året før, men også her leverer Orkla lavere enn estimatet på 954 millioner.

Fremgangen skyldes hovedsakelig kjøp av selskaper og positive valutaomregningseffekter, heter det i børsmeldingen som ble sendt ut onsdag morgen.

- Jeg er spesielt glad for at et av våre største selskaper, Orkla Foods Sverige, leverer god organisk vekst. Det er også gledelig å se at vi klarer å opprettholde salgsveksten i Finland, Baltikum og Sentral-Europa, samt i Confectionery & Snacks Sverige, sier konsernsjef Peter A. Ruzicka i meldingen.

Det er likevel flere forhold som preger resultatene til Orkla negativt i førstekvartal, påpeker Orkla-sjefen.

- Påskens plassering bidro til færre salgsdager i de skandinaviske landene, en kald vinter bidro til svakere salg av iskremingredienser og malerverktøy, samt at bortfall av distribusjonsavtalen i Orkla Confectionery & Snacks for Wrigley har hatt en negativ påvirkning på resultatet, sier han. 

Orkla sier de «fortsetter å møte sterk konkurranse fra importerte internasjonale merkevarer og handelens egne merkevarer», men at selskapet er godt skodd med tanke på et skifte fra globale til lokale produsenter hos konsumentene. 

Her ser du resultatene til hele Orkla-konsernet for årets første kvartal. Alle tall i MNOK. 

Orkla 2018 2017 Endring i prosent
Omsetning 9.711 9.081 + 6,9
Driftsresultat 870 813 + 7,0
Resultat før skatt 886 983 - 9,8