Under høringer på Stortinget gis interessegrupper og berørte parter en mulighet til å gi uttrykk for sine synspunkter. Men uten påmeldte ble det en kort seanse i energi- og miljøkomiteen, hvor olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) slo fast følgende:

- En navneendring kan ikke anses å være et spørsmål som krever Stortingets samtykke, selv om denne saken, som en vedtektsendring, skal behandles på generalforsamlingen.

I midten av mars ble det kjent at Statoil ønsker å bytte navn til Equinor. Saken kommer opp på selskapets ordinære generalforsamling 15. mai.

- Jeg er blitt veldig komfortabel med det. Statoil har alle muligheter til å fortelle en god historie med det, sa Søviknes på direkte spørsmål om hva han synes om navnet.

Les også: Vraket Statoil-navnet for tre år siden - dette mener han om Equinor

- Det er lite å kritisere på det formelle
Senterpartiets Marit Arnstad og Arbeiderpartiets Espen Barth Eide la nylig fram forslaget om at navnebyttet bør utsettes inntil «saken er redegjort for og drøftet i Stortinget».

Eide minnet i høringen om at Statoil ikke er et hvilket som helst selskap, men et uttrykk for en identitet og historie om det unike i den norske oljehistorien.

Han viste til beslutningen som ble tatt da oljen ble funnet på 1960-tallet, om at råvarene skulle være folkets eiendom og forvaltes av Stortinget.

- Det er lite å kritisere på det formelle, men ville det ikke vært naturlig likevel å søke en forståelse med Stortinget før man annonserte offentlig at man støttet endringen? spurte Eide.

Les også: Statoil-direktør om nytt navn: - Må innrømme at det var litt fremmed

Les også: Splid om navneskiftet: - Skal man følge læreboka, er det kjempeteit (Abonnement)

- Ugreit
Søviknes ser imidlertid ingen grunn til å angre og mener han har håndtert saken riktig.

- Det å kunne akseptere et navnebytte i Statoil tillegger regjeringen og meg som olje- og energiminister, sa han, og viste til at navnebyttet kommer etter ønske fra Statoil-ledelsen.

- Man kan mene hva man vil om Statoils nye navn. Men at Stortinget skal bestemme om det er et godt eller dårlig navn, er en ugrei måte å drive statlig eierskap på med et børsnotert selskap, sier komiteens andre nestleder Tina Bru (H) til NTB.

Hun skulle ønsket seg at Ap var mer opptatt av å skape en mer konkurransedyktig oljenæring.

- Det er det som er viktig, ikke hva selskapet ønsker å hete, og at Ap ikke liker det navnet, sier hun.

KrFs Tore Storehaug, som sitter i energi- og miljøkomiteen, er krystallklar på at Ap og Sp ikke har støtte fra KrF i kravet om at navnebyttet må utsettes i påvente av stortingsbehandling.

Les også: Bransjenestorer uenige om Equinor: - Høl i huet å endre på navnet