Når Kirkens SOS skal nå ut med sitt budskap, er det ikke de store annonsebudsjettene vi snakker om. Men ikke desto mindre har de et viktig budskap de ønsker å nå ut med. Årlig besvarer Kirkens SOS nesten 200.000 anonyme henvendelser på telefon, chat og på en meldingstjeneste.
Til Kampanje forteller kommunikasjonsansvarlig Lisbeth Å. Meidell at hun for inneværende år fikk et budsjett på 100.000 kroner som kunne brukes på synlighet.
- Vi lever litt fra hånd til munn, så vi søker om midler fra ulike steder der man kan få økonomisk støtte. Det er en utfordring med uforutsigbarheten, innrømmer hun.
Derfor var gleden stor da Kirkens SOS fik innvilget støtte fra Kavlifondet – for fire år.
- Vi har fått tildelt 1,6 millioner kroner over fire år. Det er helt fantastisk! Men dette skal også gå til rekrutteringsarbeid for frivillige i tillegg til prosjekter knyttet til synlighet.
Vil nå ut til gutter og menn
Hjelpeorganisasjonen har holdt på i over 40 år men har de siste årene gjort seg noen erfaringer de ønsket å gjøre noe med, forteller Meidell til Kampanje.
- På telefon er de som tar kontakt som regel over 30 år. På chatten er alderen lavere. Ut fra det vi vet er de som tar kontakt stort sett 15-25 år. Det oppsiktsvekkende er at på telefon handler rundt 10 prosent om selvmordstanker, mens på chatten handler nesten 50 prosent av samtalene om dette, sier hun.
Og det er unge menn som topper den nasjonale selvmordsstatistikken, og selvmord er den hyppigste dødsårsaken til unge menn i Norge. Nasjonale tall viser også at det er langt flere menn enn kvinner tar sitt eget liv i Norge
- Dette bildet gjør at vi i Kirkens SOS er spesielt opptatt av å nå frem til unge menn og oppfordre dem til å ta kontakt med oss. Vi vet at det å prate med noen om selvmordstanker svært ofte redder liv, det er noe som bekreftes av fagmiljøene som forsker på og jobber med selvmordsforebygging.
Se de tre filmene her (artikkelen fortsetter under filmen):
Har brukt 4.000 kroner på Facebook
Kampanjen som starter opp i disse dager skal i første rekke bidra til økt kjennskap i yngre målgrupper. Kampanjen består av filmer, brosjyre og plakater.
- Sammen med byrået vårt har vi invitert unge fra målgruppen til å gi oss innspill på hvordan vi kan nå frem til dem, sier Meidell.
Og etter produksjonen av filmene har de blitt testet – med særdeles gode resultater.
- Resultatene er oppsiktsvekkende for en organisasjon med så små budsjetter som oss, sier Meidell.
Etter å ha brukt 4.000 kroner på fire Facebookannonser, fikk de 9.000 klikk inn på nettsiden i løpet av en uke – og langt de fleste i aldersgruppen 13 til 17 år.
- Det aller mest gledelige er at halvparten av de som faktisk klikket seg inn på nettsiden er gutter eller unge menn. Kampanjen skal nå rulles ut via våre lokale sentre og pågå i tiden fremover vår/sommer/høst, men ressursene er små, så det meste kommer til å foregå på Facebook og lokalt rundt om i Norges land.
Byrået de har brukt, er Von Kommunikasjon, som er et lite byrå med fire ansatte.
- Det er noen ganske unge og veldig engasjerte folk som har spesialisert seg på å jobbe med veldedige organisasjoner med litt beskjedne budsjetter. Jeg må si at jeg er imponert over hva de får til – og ikke minst den energien og engasjementet de bidrar med. Det er deilig å jobbe med sånne folk, sier Meidell.
Her er teamet hos reklamebyrået Von som står bak kampanjen (fra venstre); Petter Bergundhaugen, Helene Molteberg Glomnes, Karoline Arnesen, Dag Ulvedal. Foto: Von
- De jobber jo med å gjøre verden bedre
Ideen til kampanjen kom reklamebyrået på like før de skulle starte opptak, forteller daglig leder Helene Molteberg Glomnes i Von Kommunikasjon.
- Vi har jobbet med Kirkens SOS en stund, og det er alltid en utfordring å snakke om dette temaet på en måte som viser alvoret uten å såre eller skremme. Vi var faktisk nesten i gang med å spille inn helt andre filmer om soschat, avklart med fokusgruppe og greier, men så kom denne ideen helt på tampen før vi gikk i produksjon. Når du har det dårlig kan du si fæle ting til deg selv. Og vi ser jo oss selv ofte i disse selfietider. Derfra var veien kort til destruktive filter og til at det blir bedre om du sier det til noen andre, sier hun.
- Hva er utfordringen med å jobbe med veldedige organisasjoner som dette?
- Når man jobber med en kundegruppe som vår, er ofte budsjettene små og ambisjonene skyhøye. De jobber jo med å gjøre verden bedre, så det skulle bare mangle. Derfor har vi blitt et slags alt-mulig-byrå som gjør det vi kan for realisere gode ideer med lite penger. Heldigvis har organisasjonene like mye stå-på-vilje selv og gode folk, så det blir ofte bra og verden blir litt bedre, avslutter hun.
Kommentér