Tall fra analyseselskapet Sponsor Insight, som måler norske idrettsutøveres popularitet blant den norske befolkning, viser at Therese Johaug ikke har tapt seg som sponsorobjekt under soningen av dopingdommen.

I september 2016, måneden før dopingsaken ble kjent, havnet Johaug på femteplass over Norges mest populære idrettsutøvere med 32 prosent. 

Tallene fra siste måling i mars viser at Johaug har beholdt femteplassen, bak henholdsvis Marit Bjørgen, Aksel Lund Svindal, Petter Northug og Johannes Høsflot Klæbo. I tillegg har Johaug faktisk styrket sin popularitet, fra 32 prosent i september 2016 til 39 prosent i mars 2018.

- Tallene viser jo at selv om hun har vært ute av det sportslige, og ute av mediebildet, så har hun beholdt populariteten sin. Hun var Norges mest omtalte idrettsutøver i tiden før dopingsaken kom opp, men det har vært veldig stille rundt henne de siste 18 månedene, forteller daglig leder i Sponsor Insight, Vegard Arntsen, som utfører analyser på oppdrag fra sponsorobjekter og annonsører.

- Det er ikke overraskende om hun klatrer på lista fremover, legger han til.

Nye sponsoravtaler på plass
Onsdag denne uken var den 18 måneder lange dopingdommen til Johaug ferdigsonet, og hun kan igjen ikle seg landslagets farger i skirenn. Første stopp blir på et sponsorevent i anledning Skarverennet kommende lørdag. Der skal hun gå sammen med sponsorer, og ikke i klassen der eliteløperne deltar.

Under pressekonferansen torsdag formiddag var det en følelsesladet Johaug som møtte opp til pressekonferanse, og fortalte om den tunge tiden utenfor langrennsirkuset. Samtidig lanserte Scantrade sitt samarbeid med Johaug for Scott løpesko.

- Hva er grunnen til at dere slipper nyheten i dag, én dag etter at Johaugs dom er ferdigsonet?

- Nyheten ble sluppet overfor våre forhandlere høsten 2017. Med en kommende forbrukerkampanje på Scott sko har vi nå også kunngjort avtalen i media. Vi har valgt å slippe det nå da vi regnet med at det ville bli større oppmerksomhet rundt saken, sier styreleder Tore Gustav Drivenes, i Scantrade.  

Han har aldri tvilt på sponsorverdien til Johaug.

- Vi inngikk avtalen da hun sonet, og vi har støttet henne hele veien. For oss var verdien like høy før soningen var over, som etter, sier Drivenes.

Også Huawei, som lenge har vært i tenkeboksen rundt et videre samarbeid med Therese Johaug, er nå klare igjen. 

- Etter samtale med Therese har vi blitt enig om et videre samarbeid. Vi ønsker Therese lykke til fremover og mest av alt gleder vi oss til å se henne tilbake i skisporet igjen.  Therese Johaug er en sterk merkevare i seg selv og en flott ambassadør for Huawei, sier Gøril Bye, markedssjef i Huawei i Norge. 

Starter nytt byrå:

Med Brandr vil Mindshare-sjefen, Glenn Myklebust, satse mer på å dyrke frem de kommersielle verdiene til noen av våre største sportsprofiler.

- Fått seg en knekk i utlandet
Administrerende direktør i mediebyrået Mindshare, Glenn Myklebust, bekrefter tallenes tale om Johaugs popularitet i Norge.

- Jeg tror at Thereses verdi som sponsorobjekt står seg bra fordi hun er folkelig og godt likt i Norge. Vi nordmenn har vist sympati og medfølelse med tanke på dopingdommen. Det er mest med tanke på utlandet at hun har fått seg en knekk, men jeg tror ikke det påvirker verdien hennes særlig, da det største markedet for hennes del er Norge. Så lenge hun presterer i sporet fremover, så er hun attraktiv, sier Myklebust.

Han peker på to verdier som sponsorer er ute etter, eksponering og positive merkevare-assosiasjoner.

- Johaug vil fortsette å prestere i sporten sin slik at hun gir annonsører eksponering, og merkevaremessig har hun alltid vær forbilledlig, og det er lett å ha sympati med henne, sier Mykelbust.

Starter sportsbyrå med Petter Solberg
Myklebust og Mindshare har selv hoppet inn i idrettsirkuset med sin siste satsning, Brandr, et nytt byrå som skal hjelpe nordiske idrettsutøvere og artister med å øke engasjementet rund sin merkevare.

- Vi skal bruke kompetansen og erfaringen vår fra Mindshare, samt vår data og innsikt om hva som engasjerer i digitale kanaler. Brandr skal hjelpe kundene sine med å bygge en kommersiell plattform for fremtiden. Vi har fokus på nordiske artister og utøvere som har internasjonalt potensiale, forteller Mykelbust.

Brandr har allerede inngått avtaler med en rekke kjente profiler som snowboarderen Silje Norendal, musikeren Jarle Bernhoft, MMA-utøver Emil Weber Meek og tidligere verdensmester i rally, Petter Solberg, som selv er involvert i etableringen av selskapet.

- Som kommunikasjonsbyrå er og har Mindshare vært i en endring de siste årene. Vi jobber fokusert med å finne nye måter å skape verdi på og områder hvor vi kan bruke vår kompetanse og teknoligi på. Vi har i den forbindelse etablert en innovasjonslab i Mindshare+, og Brandr er det første resultatet av dette, forteller Myklebust.