Bak det nye forslaget står Freddy André Øvstegård (SV), Geir Jørgen Bekkevold (KrF), Kari Henriksen (A) og Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) som  ifølge VG har fått gjennom en ny lov på Stortinget, som gjør de langt vanskeligere for utenlandske spilleselskaper i Norge. 

- Jeg er veldig glad for at vi har fått flertall for veldig mange av forslagene våre. Det er stort at opposisjonen ser verdien av å stramme inn spillpolitikken i Norge ved å gjøre den mer ansvarlig, sier Geir Jørgen Bekkevold (KrF) til avisen. 

I vedtaket heter det blant annet at man skal:

  • Blokkere tilgangen til nettsidene til utenlandske spillselskaper.
  • La Lotteritilsynet kreve årlig rapportering fra bankene om transaksjoner til utenlandske spillselskaper eller betalingsleverandører.
  • Vurdere å legge begrensninger på reklame fra Norsk Tipping, siden mulighetene for billig digital eksponering har økt de siste årene.
  • Gi Lotteritilsynet utvidede fullmakter til å ilegge overtredelsesgebyrer ved brudd på markedsføringsloven for pengespill, og etterforskning av dette.

- Ikke bekymret
Formelt blir tiltakene først vedtatt av Stortinget 7. mai, men spillbransjen lar seg ikke skremme. 

- Vi er overhode ikke bekymret. Det er langt fra ett «Dokument 8»-forslag til en faktisk lov, sier norgessjefen i Come On, Stian Røsvik Bjørstad, til Kampanje. 

Han mener det er synd at man bruker et Dokument 8-forslag «som propaganda og gjør spillere og samarbeidspartnere bekymret.»

- Men for ComeOn og våre kunder vil det uansett være business as usual som det har vært de siste ti årene, sier han videre.

- Strider mot EU-retten
Et av hovedpunktene i forslaget fra blant andre Geir Olav Bekkevold (KrF) og Anette Trettebergstuen (Ap) er å blokkere tilgangen til nettsidene til utenlandske spillselskaper.

- Etter vårt skjønn strider IP-blokkering mot EU-retten og vil bli stoppet der. Hele basisprinsippet for EØS-avtalen er fri handel og fri avtaleinngåelse i EØS-området, og en blokkering av oss strider mot dette. Dersom man i ytterste konsekvens klarer å IP-blokkere utenlandske spillselskaper fra Norge, så vil ikke en slik løsning være hjemlet i maltesisk eller britisk lov. Dermed vil det være en formalitet for spillselskaper som er underlagt juridiksjon i disse landene å omgå den norske forordningen, sier han.

Derimot tas forslaget om å legge føringer på Norsk Tippings markedsføring med større jubel.

- En IP-blokkering som ikke vil fungere kombinert med at Norsk Tipping får sin markedsføring begrenset, er i realiteten en jackpot for de internasjonale spillselskapene. 

- En gledens dag
Til NTB sier generalsekretær Per Gunnar Dahl i Actis, rusfeltets samarbeidsorgan, at sårbare spillere nå får et langt sterkere vern.

. Dette er en gledens dag. Vi er veldig fornøyd med at Stortinget nå går inn for en rekke nye tiltak som skal verne sårbare spillere og forebygge spilleproblemer, sier l i en skriftlig kommentar til NTB.

Geir Jørgen Bekkevold (KrF) mener at innstrammingen er til det beste for svært mange spillavhengige i Norge.

- Det er stort at opposisjonen ser verdien av å stramme inn spillpolitikken i Norge ved å gjøre den mer ansvarlig, sier Bekkevold til VG.

Tage Pettersen (H) sier at opposisjonen bare har fått flertall for seks av de åtte forslagene. Til VG nevner han blant annet viktigheten av å få til en mykere formulering om blokkering av nettsiden til uregulerte spillselskaper. At det blir en DNS-blokkering istedenfor IP-blokkering.