Salgs- og Reklameforeningen i Bergen (SRF) har for 11. året på rad kåret de beste kreative arbeidene som er laget i bergensområdet. 21 byråer var med i årets konkurranse, 15 vinnere ble kåret og spesielt tre byråer skilte seg ut.

Oktan Bergen og Anti Bergen vant fire priser hver. Oktan Bergen vant tre for kunden Skyss, i kategoriene Sosiale medier, Kampanje og Film i tillegg til Folkets Pris for Race to Celebrate.

Anti Bergen vant to priser for Bergens Tidende i kategoriene Annonser og Illustrasjon, samt to priser for Media City Bergen/Entra. Partner og Anti Bergen-sjef Endre Berentzen sier Kuben har en viktig plass i Bergen.

- Kuben kan fra et synlighetsperspektiv i det lokale markedet ofte være viktigere enn de nasjonale og store internasjonale prisene. Vi så for eksempel større effekt fra storeslem i Kuben 2014 (den gang kalt Den Gyldne Hane) med åtte priser enn hva vi så fra en Grad Prix i Cannes som første skandinaviske vinner i designkategorien i historien. Da vi spurte nye kunder som tok kontakt hvor de hadde hørt om oss sa de overraskende nok Kuben, sier han.

Anti ble imidlertid slått på målstreken i kategorien Identitet, som ble hentet hjem av designbyrået Cure, som også ble kåret til Årets Nykommer.

- Å bli slått på målstreken av et ung firma vi ikke hadde sett arbeidene til før er utelukkende positivt - konkurranse vokser vi alle på. Cure har en utfordrende forretningsmodell, sier Berentzen.

- Vært helt sinnssykt
Brage Brenna-Lund (25) og Bendik Bergh (25) gründet Cure for to år siden da de kom hjem til Bergen fra studiene ved det anerkjente designakademiet NABA i Milano, Italia. Med et lån fra foreldre gjorde de sin første jobb i bytte mot leie av kontorer. Det begynner allerede å føles lenge siden for ungguttene.

- Det siste året har vært helt sinnssykt. Vi har bevist at kuren vår virker, og det er en enorm lettelse i seg selv. I helgen slo vi Anti og MK Norway, og tok med oss to priser hjem fra SRF Kuben, noe som bekrefter det gode arbeidet, sier Brenna-Lund.

Med advokatbransjens konseptet «no cure, no pay» er de designbransjens eneste byrå som lover at kunden ikke trenger å betale for jobben om de ikke blir fornøyd. 

- Vi blir omtalt som modige fordi vi har en fornøydhetsgaranti ingen andre har. Sannheten er at vi føler det bare skulle mangle. Alt for mange kunder betaler for tjenester som ikke fungerer. Vi ønsker å gi trygghet. Det setter kundene pris på, sier partner Brage Brenna-Lund.

Les også: Rett fra skolebenken - nå satser de alt som design-gründere

Utvider med sine første ansatte
Etter et vanskelig etableringsår i 2016 har Brenna-Lund og Bergh begynt å få vind i seilene. De har det siste året tredoblet omsetningen, fått nye lokaler, gått fra to til fem ansatte og blitt et komplett byrå. Kreatøren Sinan Shahinian er hentet inn fra HOOS designbyrå, Sjur Vågen har fått stillingen PR- og kommunikasjonsrådgiver og frilanseren John Modahl utgjør markedsavdelingen som markedsføringskonsulent.

- Det å vinne en pris, gir motivasjon. Det anerkjenner arbeidet vi leverer på daglig basis, på et helt annet nivå. Men til syvende og sist er det fornøyde kunder vi lever av. Det at kunder velger å jobbe med oss, er en “vinn” i seg selv, og der har vi vært heldige, sier Brenna-Lund.

Til tross for utvidelsen ønsker ikke design- og kommunikasjonsbyrået å miste identiteten som gjør dem spesielle; nemlig nærhet og tett dialog med kundene. De ønsker ikke å tilby tjenester på samlebånd bare for å tjene penger.

- Det er fort gjort at når selskaper vokser i stor fart, blir fokuset på kundene litt mindre. Det skjer ikke hos oss. Vi har stor tro på at med en tett og god dialog med kundene våre, blir resultatet også mye bedre. Dette er alfa og omega for å levere produkter og tjenester vi stolt kan stå inne for. Grunnen til at flere kunder går vekk fra de store byråene, er de kompliserte og tunge prosessene. For oss er simplisitet og kundereise viktig, og det ser vi resultatene av nå, sier Brenna-Lund.

Cure har blant annet levert jobber for PrivatMegleren, Lavo TV, NRK og Øyo.

Juryleder: - Stilsikker og presis
Juryen for SRF Kuben 2017 bestod av juryleder Catharina Eberlin fra Burson-Marsteller, Ole Andreas Finseth fra Kitchen, Elin Mindre fra Fasett og kunderepresentant Sverre Krogsrud fra NextGenTel.

Juryleder Catharina Eberlin i Burson-Marsteller sier nivået på årets jobber var veldig høyt, og at mange av jobbene ble vanskelig å legge fra seg. 

- Det var en ære å få dele ut 15 glitrende og velfortjente kuber til flinke folk. Juryen lot seg begeistre og rive med, og fikk atter en gang bekreftet at det kreative miljøet i Bergensområdet lever i beste velgående. Nykommeren Cure imponerte med en stilsikker og presis identitet for Stupe-EM, en jobb som resulterte i to gull. Det skal bli spennende å følge med på dette byrået fremover, sier Eberlin.

- Utrolig kjekt at juryen var imponert over de mange gode arbeidene som ble levert inn til årets Kube. Det viser at det kreative miljøet i Bergen lever i beste velgående, sier Mariell Sæternes, daglig leder i SRF Bergen.