Saken er oppdatert med nye kommentarer fra Bik Bok.

Årets Gullbarbie deles ut av Redd Barnas ungdomsorganisasjon Press og skal gå den aktøren som er «best på å få ungdom til å føle seg verst». I år tildeles den tvilsomme utmerkelsen Bik Bok, som har fått 65 prosent av de 18.000 stemmene som har kommet inn.

- Gjennom sin markedsføring og sine urealistiske størrelser får Bik Bok unge jenter til å føle seg dritt. Det er på tide at de skjerper seg, og tar unges psykiske helse på alvor, sier Press-leder Øystein Kolstad Kvalø i en melding.

Bik Bok «slo ut» Comfyballs og Gillette Venus, som var de to andre nominerte til årets pris. 

Les også: Mener dette er årets reklameverstinger

Bik Bok: - Har tatt grep
Markedssjef Emma Hedman i Bik Bok har tidligere sagt at hun ikke kjenner seg igjen i begrunnelsen for nominasjonen. 

- Vi har stor respekt for det arbeidet Press gjør for ungdom og er selvfølgelig ikke fornøyde med å «vinne» denne prisen. Vi syns det er flott at så mange engasjerer seg i debatten rundt skjønnhetsidealer generelt og størrelsesproblematikk spesielt, sier Hedman.

- I en kultur der vi overøses av inntrykk og krav, er det viktig for Bik Bok å være en ekte støttespiller for unge jenter. Størrelsesproblematikken er en del av dette, og her har vi allerede tatt grep med utgangspunkt i ISOs reviderte størrelsesstandard. Endringen vil man oppleve allerede til høsten, fortsetter hun.

Hun sier at de opplever at de har et stort ansvar i Bik Bok for å bruke sin innflytelse på riktig måte.

Mange unge vil endre på kroppen
Press-lederen mener reklame- og mediebransjen må ta ansvaret for at 68 prosent av jentene og 52 prosent av guttene vil endre på noe ved eget utseende, ifølge en undersøkelse de har gjennomført.

- Tallene fra rapporten viser at mange unge føler på et kroppspress og tenker mye over kropp, mat og trening i sin egen hverdag. Ungdommene i undersøkelsen sier ofte at det er de selv som må endre sin egen tankegang for å ha det bedre, men jeg vil tydelig understreke at ansvaret for kroppspresset først og fremst er reklame- og mediebransjens, sier Kvalø.

I fjor var det Nettavisen som fikk prisen. Også da var Bik Bok i finalen. Det var også Brun og Blid. 

Les mer: Nettavisen tildelt verstingpris

Årets kandidater:

Comfyballs, Gillette Venus og Bik Bok var årets reklameverstinger, ifølge Redd Barnas ungdomsorganisasjon Press. Det var Bik Bok som fikk flest stemmer og dermed også tittelen Årets Gullbarbie.