I et innlegg i Kampanje 24. februar, etterlyser Triggers Babak Behrad empati, kundefokus og positive samfunnsbidrag fra norske OL-sponsorer. Han viser til symbolske kampanjer og kortsiktige sponsoraktiviteter, og levner liten tvil om at disse er dømt til å mislykkes i det lange løpet. For det ligger jo ikke et reelt samfunnsansvar i å sponse norsk idrett. Eller?
Som hovedsponsor for Norges Skiforbund og hovedsamarbeidspartner til Norges Idrettsforbund, har Sparebank 1 forsvinnende lite med utgiftene til verdens beste smørebuss å gjøre. Ei heller synlighet på utøvernes rumpeballer under OL (sponsorlogoer slipper nemlig ikke til verken der eller på andre kroppsdeler i anledning lekene). Men vi har heiet, feiret og gledet oss over historiske prestasjoner sammen med titusenvis av mennesker over hele landet, blant annet i form av OL-fest i banklokalene våre og et stort arrangement på Youngstorget i Oslo. Sirkus har det definitivt vært, til glede for både store og små.
OL-fest er gøy, men vi tror ikke at det løser verken hverdagsproblemer eller selvrealiseringsbehov. Ei heller at det er nøkkelen til den neste store innovasjonen innen bank og finans. Det har heller ikke vært hensikten, noe som reflekterer seg i at OL-aktivitetene kun er en veldig liten del av Sparebank 1s totale sponsorvirksomhet. Og kanskje er det her, heller enn ved storskjermen og logobannerne på Youngstorget, Behrad bør lete for å finne reell samfunnsnytte og -ansvar.
Langrenn er en folkesport, og det sammenfaller med vår strategi om å være en bank for folk flest. Vi ønsker å være med på å bygge robuste lag, sette store mål, og heie laget fram - enten det er barna, familien eller landslaget. Vi er opptatt av at alle landslagsutøverne skal bli likt verdsatt, uavhengig av funksjonsfriskhet. Gjennom den nye avtalen vår med Skiforbundet får paralympiske langrennslandslagsutøvere for første gang det samme grunnstipendet som funksjonsfriske. Dette er vi veldig glade for å ha fått på plass.
Som bank er vi også opptatt av at alle skal ha råd til å delta i idretten. Mange opplever stort utstyrspress, og undersøkelser viser at én av tre familier har latt være å la barn delta i en idrett fordi det er for dyrt. Sammen med Skiforbundet gjør vi noe med dette. I fjor ble 30.000 ski, staver og skisko solgt da 125 skiklubber arrangerte bruktmarkedet «Byttehelgen» over hele landet. Samlet hadde arrangementene 75.000 besøkende. Prosjektet blir utvidet i den nye avtaleperioden slik at flere barn og unge får tilgang til rimelig skiutstyr, og kommer seg ut i sporet.
Vi vet også at det er et behov for mer fysisk aktivitet i norsk skole, og gjennom Utetimen har vi laget et konsept som ikke går på bekostning av undervisningen. Utetimen er tilrettelagt for bruk i både skole og idrettsklubb, med fokus på økonomiforståelse, fysisk aktivitet og trafikksikkerhet. Under OL deltok 2.500 barn i Oslo alene.
Med over 800 lokale sponsorater er Sparebank 1-alliansen Norges største breddesponsor, som hvert år bidrar med over 350 millioner kroner til ulike formål. En stor del av disse midlene går til norsk idrett, og særlig initiativer for barn og unge. Det blir kanskje ikke like mye blest om dette som medaljene fra Pyeongchang, men for oss er det likevel det aller viktigste.
Sponsing av norsk idrett handler nemlig om mye mer enn OL.
Kommentér