Null kalorier og null sukker ble seiersoppskriften da over 300 annonsører og reklamefolk var samlet på Wallmanns Salonger torsdag kveld for å kåre fjorårets mest effektive reklamejobber. For den store vinneren ble saftprodusenten Lerum som gikk til topps med sin kalorifattige leskedrikk «Zeroh».

Det skjedde altså på et fullsatt Wallmanns som seiler opp som det nye in-stedet for den norske medie- og markedsføringsbransjen ettersom både MTG og TV3, Sponsor- og eventforeningen og nå annonsørforeningen Anfo i løpet av et par uker har klart å samle seg ved Akerselva i Oslo.

Der gikk altså, blant 140 innsendte jobber, Lerum og Zeroh seirende ut i konkurransen om den beste og mest effektive reklame-jobben i 2017. Selskapet har drevet omsetningen fra null til over 100 millioner kroner på tre år gjennom det juryen mener er svært effektiv reklamejobbing og markedsarbeid. 

- Nå er det snart OL, så jeg føler det nesten som en OL-medalje. Det var veldig gøy, kjempemorsomt, sier Ronny Solvik i Lerum til Kampanje rett etter prisutdelingen.

- Bransje preget av flopper
Bak jobben står byråene MK NorwayStrømme Throndsen Design og Vizeum foruten Lerum selv, som altså gikk til topps og vant «Grand Prix» med caset «Zeroh! Til 111 millioner på tre år». Jobben vant også gull i klassen for «Vekst». 

Caset kan vise til fantastiske resultater. På kun tre år har dette produktet gått fra null til omsetning i 100 millioners klassen - og det i en bransje hvor over 90 prosent av nylanseringene flopper, sier juryen.

Var kunde i nesten 30 år - så var det slutt
For reklamebyrået MK Norway smakte nok seieren ekstra godt ettersom MK Norway vant med kunde som byrået har jobbet med tilbake til 1979 og frem til 2007 da det brått ble stopp i syv år. Men i 2014 kom Lerum tilbake til kunden.

For kreatør Doffen Trellevik i MK går ikke historien så langt tilbake, men han kunne til Kampanje si at han gledet seg over seieren.

- Jeg har ikke jobbet så mange år som vi har hatt kontoen til Lerum, men det har jo vært en av de lengstvarende kontoene i MK. Det var veldig gøy når vi klarte å gjøre disse resultatene, men det er kunden som er helten, sier Trellevik.

Les også: MK henter tilbake Lerum

Han sier prisen betyr mye for MK.

- Vi ser at inn mot kundene er det Anfo Effekt og Stella som virkelig kan åpne dører og ta oss inn på nye markeder, sier Trellevik.

Kriminell is på sosiale medier
Gull ble det også til Diplom-Is med jobben «Wanted – Kuppet» i klassen «Smart Singel». Juryen mente det var «en smart og kreativ utnyttelse av målgruppens interesser og mediekonsum». Byråene bak jobben med å skape årets mest ettersøkte is kommunikasjons- og reklamebyrået We Are Live og Mediacom.

Resultatene var sterke med over 75.000 engasjement på Facebook, 2.000 Snapchat-tips og direktemeldinger, og en kampanjeoppmerksomhet på hele 62 prosent og det uten bruk av tv, har gjort Diplom-Is’ Wanted-is til manges favoritt i iskrem-markedet.

Du kan lese mer om jobben her på Kampanjes Byråguiden (annonsørfinansiert innhold).

Men for We Are Live og Diplom Is smakte gullet kanskje ekstra godt da det var første gangen begge gikk helt til topps i den prestisjefylte konkurransen.

- Dette var fantastisk gøy. Vi har vunnet noen priser tidligere med dette caset, men dette er jo den prisen som henger aller høyest, sier markedssjefen i Diplom Is, Stine Sjølie, til Kampanje.

- Viser at vi har noe her å gjøre
Med seg opp på scenen hadde hun blant andre konsulent Christian Bernt og kreatør Fredrik Bjørn som til tross for at byrået er relativt nytt følte seg vel hjemme blant flere av landets aller største og mest etablerte byråer.

- Ja, absolutt og nå føler jeg vi får lov å lage kule jobber for kundene våre som viser at vi har noe her å gjøre, sier Fredrik Bjørn.

Øvrige gullvinnere denne kvelden var Ruter og partnerne McCannIUMMarvelous og Kantar TNS, som vant kategorien for «Smart Multi» med jobben «Fra pekefinger til takk for at du alltid kjøper billett», GramArt & Nopa for jobben «#utenmusikk» signert byrået Anorak og Njie i kategorien «Ny» for kampanjen «Nye Muskler» med JCP.

Spesialprisene gikk til Coop som fik Kantar TNS Innsiktspris og OMD-sjef Torstein Rafgård som ble stakk av med hedersprisen «Årets birøkter» for en som heier på faget og gode jobber» og sjefen for et byrå som i Anfo Effekt er det mestvinnende miljøet.