Konsernsjef Rune Bjerke i DNB er aktiv i sosiale medier, men ikke alle er like begeistret over hans Instagram-konto @Runeerkul.

- Dette ser ut som en evig guttetur for en mann som ikke helt har tatt innover seg noen viktige aspekter ved lederrollen. Kanskje Rune Bjerke forsøker å være folkelig her, men uten bevissthet om tvetydigheten som folkeligheten rommer. Fra latin har vi ordet vulgær som betyr folkelig, men som i norsk språk uttrykker en folkelighet som er platt, upassende og umusikalsk, sier professor Paul Otto Brunstad til Høyskolen Kristianias nye nettavis, Arbeidsnytt.no, hvor førstelektor Elin Ørjasæter er redaktør. 

- Aktualiserer debatt om ledere i sosiale medier
Ørjasæter gir banksjefen strykkarakter.

- Håpløst og uverdig, lyder hennes dom. Overfor Kampanje utdyper hun:

Det var veldig artig å jobbe med denne artikkelen. Underveis snakket vi med flere som spurte om vi var sikre på at Rune Bjerkes Instagram-konto er ekte, ja, så oppsiktsvekkende synes folk vi har pratet med at kontoen er. Jeg mener dette aktualiserer en debatt om ledere i sosiale medier. Guruer i sosiale medier vil sikkert mene at @Runeerkul er et godt eksempel på hvordan man mikser jobb og privatliv. Eksperter på personalledelse vil nok mene noe helt annet, sier Ørjasæter.

Hun mener ledere ofte er tjent med å være forsiktige i sosiale medier.

- Vi har hatt en periode der den rådende oppfatningen blant sosiale medier-eksperter har vært at man skal dele mest mulig. Jeg tror at de lederne som sitter stille i båten av og til gjør det av klokskap. De skal først og fremst lede en organisasjon. Å være i sosiale medier kan også være en form for internkommunikasjon, men det kan gjerne slå feil ut.

Mener Bjerke bommer 
- Har lederne i næringslivet og politikken hørt for mye på det du kaller eksperter i sosiale medier?

- Ja, og ofte har ikke disse rådene vært godt nok forankret i organisasjonstenkning. Er målet for Rune Bjerke å få flest følgere i sosiale medier eller er det å lede DNB? Jeg mener det er det siste.

Finnes det noen næringslivledere eller politikere som kan kalle seg kul på instagramkonto?

Petter Stordalen! Han er troverdig i den rollen, så det ville være helt i orden. Han har jo postet de villeste ting på Twitter, og han kan gjøre det fordi han eier seg selv. Jeg tror Rune Bjerke er en ordentlig fyr, jeg tror han tar jobben alvorlig, men jeg tror han heller skal bruke tiden på det enn å prøve å være så kul. Han bommer på den han egentlig er. Litt større alvor kler en konsernsjef i en bank som i stor grad er eid av det norske folk. Jeg ville fått hetta om sjefen i Folketrygdefondet hadde opprettet en slik Instagram-konto. Det er en grunn til at ingen andre toppsjefer i store norske bedrifter har en sånn konto.

Misliker øvre middelklasse-humor og juledans
Hun reagerer spesielt på en av Instagram-postene, Rune Bjerkes julehilsen, som var en video der toppsjefen danser sammen med ansatte i DNB. Ørjasæter skriver:

«Syntes alle DNB-erne på bildet at ellevill juledans er tingen å eksponere etter at DNBs forhold til skatteparadiser hadde dominert nyhetsbildet?», skriver Ørjasæter.

«Det alvorlige med juledansen på Instagram er at Rune Bjerke ikke bare fratar seg selv verdighet, men at han får med noen titalls medarbeidere på det samme. Kan de si nei til å fremstå som latterlige? Dersom sjefen kommer fykende med mobilen sin og ber dem stille opp på selfie med ham, vil de selvfølgelig stille opp.»

- Er det ikke rom for litt humor i næringslivet?

- Godt spørsmål. Humor kan også være ekskluderende. Den beste humoren fungerer bare overfor noen grupper. DNB-sjefens julehilsning oppfatter jeg som ekskluderende. En organisasjon der de ansatte har råd til å la seg iføre seg en ekstra dårlig julegenser bare på gøy er i seg selv ekskluderende. Det er en type øvre middelklasse-humor som jeg ikke føler meg hjemme i. Vi snakker om en norsk folkebank som har satt seg selv i flere omdømmeskadende situasjoner de siste årene, sier Ørjasæter til Kampanje.

Her er julehilsningen:

Bank anno 2017 #DNB #kultur #crazyjulegenserdag

Et innlegg delt av Rune Bjerke (@runeerkul)

Her er en annen Instagram-post fra Rune Bjerke:

DNB slår tilbake
I et tilsvar på Arbeidsnytt.no slår Thomas Midteide, direktør for media og marketing i DNB, tilbake. Han reagerer på uttalelsene fra professor Paul Otto Brunstad, som synes Rune Bjerkes instagramkonto minner om fortidens ikonografi, enten det var Kristus som skulle synes overalt, Lenin som preget alle sovjetiske plasser eller keiseren som preget sitt ansikt på alle mynter. 

- Sosiale medier inviterer til å gestalte sitt eget selvbilde. Den påtrengende poseringen gjør at narsissmeproblematikken ligger snublende nær. I alle Rune Bjerkes bilder på Instagram er det viktigste Rune Bjerke. I alle selfiene er bakgrunnen kun kulisser for Rune Bjerke. Om Det hvite hus, Colosseum eller Verdens økonomiske forum i Davos kan reduseres til nyttige rekvisitter, hva hindrer da at DNB selv ikke blir det samme? Det er upassende for en sjef som nettopp skal forvalte så store økonomiske verdier på felleskapet vegne, sier Brunstad.

Midteide blåser av analysen:

- Det er naturlig at det er ulike meninger om offentlige personers adferd i sosiale medier. Men Brunstad mer enn antyder at Rune Bjerke har et Kristus-kompleks fordi han har bilder av seg selv på Instagram. Det tror jeg de fleste vil oppfatte som en veldig eksotisk påstand. Å drive personlighetsdiagnostikk basert på instabilder er, om ikke annet, en nyvinning i lederforskningen.

Bjerke tar, kanskje ikke overraskende, til Instagram for å kommentere kritikken fra Ørjasæter og Brunstad: