DNB er den merkevaren som utpekte seg spesielt positivt i 2017, mener markedsførerne selv. Tine og Telia følger tett på, mens SAS og Norwegian flyr helt ut av lista.

I fjor var det Tine som tronet listen, men i år må de se seg slått av DNB. SAS og Norwegian forsvinner fra listetoppen til fordel for Telenor og utfordreren Kolonial. Det viser den etter hvert tradisjonelle Bransjerapporten for 2018, utført av Mediabemanning. Respondentene i årets undersøkelse har svart på hvilken annonsør eller merkevare de synes har utmerket seg spesielt positivt det siste året.

- Det er veldig moro at vi går fra en 2. plass i fjor til en 1. plass i år, og med det går forbi Tine som jeg opplever som knallsterke markedsførere. Vi vet at vi er i en bransje med høy endringstakt og at vi derfor må jobbe med mye nytt og spennende hele tiden. For å innfri og samtidig innovere har vi en policy på å korrigere eller kutte raskt hvis noe ikke virker, men det krever en kultur der det er lov å gjøre, erkjenne og lære av feil, sier Aina Lemoen Lunde, markedsdirektør i DNB.

Les også: Full DNB-dominans Gullfisken - har fem filmer i finalen

- Det er bare å gratulere
Tine, som vant «Årets virksomhet» under Social Media Awards i går, sier seg fornøyde med å ha blitt slått av DNB.

- Det er bare å gratulere DNB med et flott resultat. Vi er stolte og ydmyke over å ligge så langt oppe på denne listen og skal gjøre vårt for at konkurransen fortsatt er spennende.  God markedsføring handler om å forstå forbrukerne veldig godt, for å så bruke denne forståelsen til å utvikle flotte produkter (og tjenester) som blir satt pris på av forbruker.  Så skal dette kommuniseres i relevante kanaler – på en måte som blir lagt merke til.  Dette har DNB gjort bra i året som er gått, sier markedsdirektør i Tine, Kathrine Mo

Les mer: Dette er årets sosiale medier-vinnere

- Vi i Tine bruker også mye ressurser på å være relevante for forbrukere – vi vet at det norske folk setter pris på våre merkevarer og vår dialog med dem.  Vi prøver hele tiden å forbedre oss – skape innovasjon både i produktutvikling og i kommunikasjon; det ser ut til at dette blir lagt merke til – og det er jeg veldig stolt over, sier Mo.

Saken fortsetter under bildet.

Andreplass:

Markedsdirektøren i Tine, Kathrine Mo, sier seg fornøyd med å ha blitt slått av DNB på målstreken.

Utfordrer seg selv og bransjen
Felles for DNB, Tine, Telia og Telenor er at de er etablerte merkevarer som retter seg mot definerte strategiske segmenter. De har også til felles at de er opptatt av kreativitet og innovasjon, og i front på å finne nye løsninger. Det gjør at de utfordrer både seg selv og bransjen, i følge Lemoen Lunde.

-Det å være en sterk merkevare er krevende, men vi har en enorm vilje til å skape noe nytt. Og så vet vi at det på veien mot suksess vil komme noen nedturer. Og det er lov, sier Lemoen Lunde i DNB.

Begge markedssjefene er enige om at bedriftene blir mer attraktive også på arbeidsmarkedet når man er godt likt av markedsførerne. 

- Ja, det er helt klart. Dyktige mennesker som jobber eller vil jobbe med markedsføring vil gjerne jobbe med selskap som er anerkjent som de flinke. Vi har et sterkt team i innovasjon og markedsavdelingen i Tine. Vi får mange interessenter når vi har ledige stillinger og ser at vi tiltrekker oss dyktige mennesker, sier Mo i Tine.

Bedriftskulturen avgjør
Lemoen Lunde er klar på at noe av oppskriften for å lykkes er at man har en bedriftskultur der det er viktigere å være modig enn perfekt.

-Har du kollegaer som vil deg vel, så vil du i større grad våge å foreslå og teste nye idéer – og du vil tåle om de ikke lykkes. Innovasjon fordrer feil og derfor må det legges et grunnlag for en kultur der det er lov å tenke nytt – og feile. Først da vil man lykkes, sier hun.

Her er hele listen over markedsførernes egne favoritter 2018:

1. DNB

2. Tine

3. Telia

4. Telenor

5. Kolonial

Slik så listen ut i 2017: 

1. Tine

2. DNB

3. SAS

4. Norwegian

5. Telia