Onsdag morgen på Høyskolen Kristiania presenterte analyseselskapet Sponsor Insight de rykende ferske tallene som viser omsetningen i sponsormarkedet i Norge i 2017. Det er niende året på rad at Sponsor Insight legger frem disse tallene, og for partnerne Vegard Arntsen og Lars Brocksted Svendsen har det stort sett vært en hyggelig, årlig seanse.

- Det var en lettelse også i år. For inntrykket når du er ute hos kundene er at det er tøft og mange synes det er vanskelig å jobbe i sponsormarkedet. Men i dag er det en gledens dag for oss alle som jobber med spons, med en vekst på fire prosent. Da pustet også jeg lettet ut, sier Vegard Arntsen.

Dermed fortsetter veksten i sponsormarkedet og kanalen er nå landets nest største, kun slått av det digitale reklamemarkedet. Ifølge tallene fra Sponsor Insight tar sponsing nå 18 prosent av totalmarkedet med en omsetning på 4,8 milliarder kroner for 2017.

Det er mer enn tv, som ifølge tallene til Sponsor Insight hadde en markedsandel på 15 prosent.

- På tross av utfordringene i dagens marked hvor aktørene melder om hardere kamp om sponsorkronene, og hvor flere mediekanaler opplever en nedgang, så fortsetter sponsing sin stabile vekst, sier Vegard Arntsen, daglig leder i Sponsor Insight.

Satset på sykkel - idretten vokser mest
Sponsormarkedet er fortsatt først og fremst drevet av idretten, som tar hele 71 prosent av den norske sponsorkaken. Noe av det som dro opp sponsormarkedet i fjor, var sykkel-VM, med sine sponsorinntekter på 25 millioner kroner, og sponsorer som Norges Sjømatråd.

Les også: Dro norsk laks opp av omdømme-søla

- Vi tok omdømmet vårt fra sårbart til sterkt og er tilbake på nivået vi var for ti år siden, sier bransjeansvarlig for laks og ørret i Norges Sjømatråd, Bjørn Erik Stabell, til Kampanje.

- Føler du at du har vært med å dra opp sponsormarkedet i 2017?

- Det blir ikke riktig av meg å svare på det. Det er Sponsor Insight som må svare for tallene, sier Stabell.

Idretten økte omsetningen med over seks prosent i fjor. 

Skiforbundet går forbi fotballforbundet
Pløyer man seg enda dypere ned i markedet, er det fotballen som er størst. Fotballen alene tar 33 prosent av markedet, mens idretten for øvrig tar 38 prosent. Men der fotballsponsingen har den laveste veksten av alle sponsorområdene, er ski en idrett som vokser. Ett av idrettsforbundene som opplever høy etterspørsel, er Norges Skiforbund. 

Sponsorsalget i skiforbundet er ifølge Sponsor Insight så høyt at forbundet er blitt landets største sponsorobjekt.

- Ja, det er en liten endring i toppen. Skiforbundet har gått forbi fotballforbundet, men her skal det sies at det er flyttet rettigheter over til FIFA og UEFA, sier Brocksted Svendsen.

På de neste plassene følger Rosenborg, Norges Håndballforbund og Stavanger Oilers på.

- Men listen viser at fotballen dominerer. Det er der næringslivet er og der er også folk flest, sier Brocksted Svendsen.  

Innen kultur og festivaler er det Den norske opera som er det største sponsorobjektet, foran Telenor Arena og Palmesus.

- Ingen er fornøyd og alle vil ha mer. Sponsormarkedet er et marked hvor mange kjemper om kakestykkene og der noen gjør det bedre enn andre. Samtidig ser vi at bedriftene strammer inn, men ikke nødvendigvis på pengesekken, men på hvor mange de jobber med, sier Lars Brockstedt Svendsen i Sponsor Insight.

Nærmer seg fem milliarder
På dagens sponsorseminar kunne Sponsor Insight også slå i bordet med en helt fersk prognose på 3,1 prosent.

- Med denne prognosen vil markedet vokse til opp mot fem milliarder kroner og neste år er det festival som vil øke mest med 5,5 prosent, sier Brocksted Svendsen.

Han mener sponsormarkedet også er mer stabilt enn resten av mediemarkedet og mindre konjunkturavhengig enn andre kanaler.

- Sponsing har en mer positiv utvikling enn totalmarkedet og dette er en kanal som vokser mer enn totalen i resten av markedet. Markedsandelen har økt fra 16 prosent fra 2016 til 20 prosent i 2018, sier han.

Sponsing som mediekanal har hatt kontinuerlig vekst i Norge siden Sponsor Insight startet målingene for ni år siden og har økt med hele 46 prosent i perioden. Øvrige mediekanaler har økt med 10 prosent i samme periode.

Her ser du sponsoromsetningen for 2017 sammenlignet med 2016 og  prognosen for 2018. Alle tall i MNOK. 

Kategori 2016 2017 2018 prognose
Idrett * 1.708 1.815 1.906
Fotball 1.544 1.567 1.593
Sosio 537 567 570
Kultur ** 397 409 413
Festival 437 450 475
Totalt 4.622 4.807 4.957

*utenom fotball 
** utenom festival