Norske medier skriver den ene dagen om influencere som bryter lover, men inviterer dem dagen etter til store reportasjer og tv-serier. Og annonsører og bloggnettverkene ser heller ikke ut til å bry seg.

Forbrukertilsynet (tidligere Forbrukerombudet) har i flere år varslet om bøter og sanksjoner mot bloggere og influencere. Bøter og sanksjoner fordi de ikke merker kommersielt innhold på egne nettsider og i sosiale medier. Enn så lenge har det blitt med advarslene fra Forbrukertilsynet. Og enn så lenge har ikke norske medier brydd seg nevneverdig om det heller. Spesielt ikke når det er bra for egen lommebok.

De største influencerne drar inn millioner av kroner. På bannerannonser, native ads, DJ-oppdrag, tv-oppdrag, motevisninger, bøker og musikk. Og de vasser i tilbud og gaver. Foruten egne kanaler, er de tradisjonelle mediene en viktig «markedsføringskanal» som opprettholder merkevaren.

I 2017 ble de åtte største influencerne og bloggerne omtalt over 100 ganger hver dag i norske medier, ifølge Retriever. På toppen av det er det flere av de største influencerne som den ene dagen bryter markedsføringsloven, som den andre dagen er å se på programmer som Bloggerne, Skal vi Danse, Farmen kjendis, God Morgen Norge, God Kveld Norge eller Paradise Hotel.

Ingen ser ut til å la brudd på markedsføringsloven få konsekvenser.

Hvor stor markedsføringsverdi har det for influencerne å få all denne oppmerksomheten av norske medier? Helt gratis. Og det til tross for at Forbrukertilsynet har sendt flere advarsler om klare brudd på både markedsføringsloven, åndsverksloven og alkoholloven?

Forbrukertilsynet skrev i mai 2017 en «Veiledning om merking av reklame i sosiale medier», som beskriver hva som skal merkes, og hvordan det bør merkes. Men de skriver også – svart på hvitt – at brudd på markedsføringsloven ikke bare kan få konsekvenser for influenceren;

«Du som legger ut reklame kan holdes ansvarlig for brudd på markedsføringsloven, og lovbrudd kan få økonomiske konsekvenser for deg. De samme reglene gjelder også for annonsører, nettverk og reklamebyråer som samarbeider med deg.»

Jeg har også lest i et par kontrakter som bloggnettverkene benytter ovenfor sine influencere, og de er også tydelige på at regelverket skal følges.

Men ingen ser ut til å la brudd på markedsføringsloven få konsekvenser.

Jeg har til gode å høre eller lese om annonsører som bryter med influencere fordi de ikke merker postene sine med reklame. Jeg har heller aldri hørt om bloggnettverk som bryter med sine influencere fordi reklame ikke merkes. Og jeg har heller aldri sett eller hørt at Forbrukertilsynet har holdt verken annonsører, nettverk eller reklamebyråer ansvarlig for brudd på markedsføringsloven utført av influencere.

«Ikke fritt frem fordi du er fin» skrev jeg i 2015. Da satt jeg for første gang i juryen som skulle kåre landets beste bloggere. Også da var antallet brudd på markedsføringsloven mange. Såpass mange at vi valgte å diskvalifisere mange.

Av en eller annen grunn er det kun i anledning av Vixen Influencer Awards (tidligere Blog Awards) det skal få konsekvenser for influencere som bryter markedsføringsloven. Forbrukertilsynet fortsetter med sine advarsler. Men fra mediene, reklamebyråene, bloggnettverkene og annonsørene, er det tilsynelatende «fritt frem hvis du er fin».