I forrige uke skrev Facebook-gründer Mark Zuckerberg en post om endringer som snart trer i kraft på det sosiale nettverket. Du har muligens lest om dette. Hvis ikke; her er en rask recap.    

Facebook ønsker at kanalen deres skal være et sted for venner og familie. Et sted for de gode samtalene. Facebook vil at tid brukt på deres plattform, skal være tid som er gir verdi. Facebook har fått tilbakemeldinger på at folks private poster drukner i reklame og morsomme filmer. Og at det skaper misnøye. Det ønsker Facebook nå å gjøre noe med.

Heretter skal innhold fra familie og venner løftes frem og merkevarer i stor grad forsvinne fra folks feed. Organisk innhold fra merkevarer vil fra nå av dukke opp i en egen explore-tab, så det forsvinner ikke helt, men det er udiskutabelt at dette innholdet vil komme til å bli langt mindre synlig. 

Hvilke konsekvenser vil dette få for oss som bruker Facebook som markedsføringskanal? 

Allerede i fjor høst utførte Facebook en test i flere land ved å dele folks news feed opp i to. De testet å lage én feed helt uten organisk innhold fra bedriftssider, og én feed kun med innhold fra sider du følger og sider som Facebook foreslår å følge. Dette kan sammenlignes med hvordan Snapchat har delt opp innhold, ved å legge alt kommersielt innhold i Discover-seksjonen, mens snapper fra venner og familie havner i en egen feed.

Heldigvis ser det ut som om denne store endringen i første omgang kun gjelder organisk innhold. Samtidig er det svært viktig at vi ikke overser denne endringen, men tilpasser hvordan vi produserer innhold allerede nå. Av erfaring har endringer Facebook gjør for organisk innhold, også hatt stor innvirkning på hvordan betalt innhold blir distribuert. 

Vi som merkevarer må derfor bli flinkere til å være menneskelige når vi deler innhold.

Kvalitet fremfor kvantitet: Fremover blir det viktigere å produsere kvalitet fremfor kvantitet. Du har kanskje hørt det før, men nå er det særlig viktig å gjøre alvor av dette.

Lag innhold for Facebook: Det er på tide å ta dette rådet på alvor. Lag innhold på kanalenes premisser, tilpass innholdet til kanalen. Mange er blitt er blitt flinke til å bruke Facebooks foretrukne formater, men vi ser fremdeles eksempler på at materiell ment for tv, legges ut, uten noen form for tilpasning av format, sekundlengde eller innhold. Et tips er å lage helt nytt innhold for Facebook. 

Lik og del: Viktigere enn noen sinne er det å invitere til engasjement og samtale. Få folk til å ønske å dele innholdet ditt. Men ikke i form av engagement-baits som «lik og del, «tagg tre venner og vinn» osv. Dette er faktisk noe Facebook sier de automatisk kommer til å fjerne. Løsningen er å invitere til samtale om det som skaper verdi for målgruppene våre. Facebook ønsker å være en kanal for de viktige stundene. I større grad enn før kommer det betalte innholdet ditt til å ligge mellom «Trine har fått baby» og «Kristoffer har kjøpt seg hus». Vi som merkevarer må derfor bli flinkere til å være menneskelige når vi deler innhold. Dette vil styrke Facebooks rolle som en kanal for merkevarebygging fremover.

Sammfunnsengasjement: Sammfunsengasjement har merverdi og er godt for alle. Dette er innhold som Facebook ønsker å løfte frem, også fra merkevarer. Har merkevaren din noe de bidrar med i samfunnet, er dette en gyllen mulighet til å fronte det. 

Et par tips på veien er at live-sendinger vil bli prioritert, så har du eventer som kan gi interessant live-innhold, så bruk Facebook til dette. Facebook hevder også at nyttige tips er noe de vil løfte frem. Slutt å automatisere innhold. Dette har jo vært en fin måte å effektivisere publiseringsarbeidet på, men organisk innhold bør fra nå av legges opp i sanntid, og ikke forhåndspubliseres.

Får postene dine lavt engasjement, er det bedre å slette posten som gjør det dårlig. Hvis du ikke har gjort det før, er det nå på høy tid å systematisere A/B-testing av betalt innhold, slik at du lærer deg hva som funker for merkevaren.

Lag et innholdsunivers på siden din der folk kan finne noe de ønsker å oppleve. Det kan være lurt å benytte andre kanaler til å promotere Facebook-siden 

Løft frem Facebook som en kundeservicekanal og bli enda flinkere til å yte god kundeservice på Facebook. Svar på henvendelser, raskt.  Ikke minst de som er misfornøyd. Sørg for at de blir sett. Alle misfornøyde kunder kan potensielt bli lojale fans.

De som virkelig ønsker å finne innholdet deres gjør de selvfølgelig det. Det skal også bli mulig å aktivere funksjonen see first, noe som gjør at innhold fra folk eller merkevarer der du har aktivert dette på dukker opp øverst i feeden din hver dag som en «har du fått med deg dette»?

Organisk innhold fra merkevarer ender opp i en egen explore tab, så det forsvinner ikke, men det blir spennende å se fremover hvor mange som klikker seg inn på denne for å oppleve innhold fra merkevarer og media.

Heldigvis tar det litt tid før endringen ruller ut, så vi har litt tid til å omstille oss. Men det kommer, så begynn å planlegge for endringene allerede nå.