Like lite som «video killed the radio star», tar Internett livet av reklamefilmen. Men å lykkes på nett er ikke det samme som å lykkes på tv. Basert på testing og erfaring har Kantar Millward Brown formulert ti råd som øker sjansene for å lykkes.

Språket på nett blir stadig mer visuelt. «Facebook could be all video in 5 years», sa Nicola Mendelsohn, VP for EMEA i Facebook på en Fortune-konferanse nylig. Allerede i 2016 konsumerte én milliard daglig påloggede Facebook-brukere over 100 millioner timer video i døgnet. Og teknologi-aktøren Cisco har beregnet at 80 prosent av all konsument-generert Internett-trafikk i 2020, vil være avspilling av video.

Online video er allerede en viktig kanal for norske virksomheter i deres markedsføringsarbeid. Utfordringen, men også mulighetene, er knyttet til at det som gjør en film populær og vellykket på tv, ikke nødvendigvis er det samme som avgjør om en reklamefilm på nett har effekt eller ikke.

På nett er det særlig to faktorer som definerer suksess mer enn noe annet: At målgruppen din ikke hopper over filmen, det vil si at de ser så lenge at den den gjør inntrykk. Og at de kan identifisere seg med den og liker den så godt at de deler den med vennene sine. 

«En vellykket video kan gi inntil åtte ganger høyere merkevareoppmerksomhet enn en som ikke lykkes.»

Ti råd for å lykkes med reklamefilm på nett
Kantar Millward Brown har testet mer enn 5000 reklamefilmer med vårt «Link for Digital»-verktøy. Med utgangspunkt i resultatene fra disse testene har vi oppsummert det vi har lært i ti gylne regler som forteller hvordan en kan lykkes med digitale reklamevideoer:

  1. Merkevarebygging betyr mer enn noen gang. Legg inn referanser til merkevaren tidlig i videoen.
  2. Unngå overlessede budskap - ett positivt inntrykk kan være nok.
  3. Engasjer seerne fra første sekund.
  4. Fortell en historie som drar seerne med seg gjennom filmen.
  5. Spesielle effekter og kraftfullt og unikt design gir oppmerksomhet.
  6. La musikken være en del av historien og fortellingen. Bruk den til å skape følelser og engasjement.
  7. Finn riktig lenge for historien du forteller, enten den er kort eller lang.
  8. Bruk humor - få seerne til å føle seg vel.
  9. Kjenn målgruppen du snakker til; vil den kreative idéen treffe brukerne du ønsker å nå? Kan merkevaren ta eierskap til den kreative idéen?
  10. Og ikke glem: Filmen må fungere uten lyd.

Et godt eksempel på verdien av å forstå mediet, kanalen og målgruppen har vi fra Volkswagen. I 2015 vurderte de å lansere en morsom online video for Tiguan-modellen, samtidig som selskapet var rystet av en utslippsskandale. For å unngå å skrote en dyr kampanje, bestemte de seg for å teste filmen. Resultatet viste oss at målgruppen ikke koblet filmen og den pågående skandalen og at den både kunne slippes og ville gi resultater. 36 millioner visninger og to priser senere kan man trygt si at kampanjen er en suksess.

Se Volkswagen-filmen «Laughing horses» her - artikkelen fortsetter under filmen:

En vellykket video kan gi inntil åtte ganger høyere merkevareoppmerksomhet enn en som ikke lykkes.  Samtidig som spendingen på video på Internett i Norge økte med 35,6 prosent fra mai 2016 til mai 2017, blir det viktigere og viktigere å sikre seg at en video gir resultater – og de riktige resultatene – før den slippes. Det er med andre ord ingen grunn til å vente med å lære seg hva som fungerer og – kanskje enda viktigere – hva som ikke gjør det.

Svein Roar Hult er markedsdirektør i Kantar (tidligere TNS Gallup) i Norge