Mandag denne uken skrev Kampanje at norske elektronikkjeder har vendt blikket til Kina og pekt seg ut en ny handelsdag å annektere, nemlig «Singles’ Day».

Den amerikanske handelsdagen «Black Friday» har på kort tid etablert seg som den største enkeltstående handelsdagen etter at det kom til Norge i 2009. I 2015 utvidet Elkjøp «Black Friday» til «Black Week», og flere andre elektronikkjeder fulgte da raskt etter. Nå velger blant andre Elkjøp, Lefdal og Power å utvide november-tilbudet med «Singles’ Day», som går av stabelen 11. november.

Les mer: Nøyer seg ikke med Black Friday - henter ny kjøpefest til Norge

- Burde ha fiksefest for single
Generalsekretær i Norges Naturvernforbund, Maren Aschehoug Esmark, er ikke særlig begeistret for den nye handelsdagen. Hun mener at elektronikkbransjen har fremstått som verstingen på «Black Friday» de siste årene. Esmark trekker særlig frem deres høye omsetningstall, og det faktum at både Elkjøp og Power utvidet  den siste fredagen i november til «Black Week».

- Kjøpshysteriet rundt «Black Friday» er svært skadelig for miljøet, og det siste vi trenger er enda en mulighet for handelsstanden til å selge ut varer billig og lokke folk til å forbruke mer, sier hun til Kampanje.

- «Singles' Day» er jo i seg selv en hyggelig markering for single verden over. Handelsstanden burde heller benytte dagen til et eget «Reparer- og vedlikeholdedagen». Da kan single komme til butikkene med en ødelagt radio, en bukse som må sys eller en sykkel som må gjøres klar for vinteren. Butikkene kan ha kveldsåpent og invitere til en fiksefest for single fremfor en dag med kjøpehysteri. Det er hyggeligere for de som kommer og det sparer både penger og miljø, forteller Esmark.

«Singles’ Day» var opprinnelig et motstykke til Valentines Day, og dukket opp i studentmiljøet i Nanjing i Kina på begynnelsen av 1990-tallet, der studentene benyttet dagen til å ta seg en fest. Siden oppstarten har nå «Singles’ Day» blitt den største dagen for netthandel i Kina, og etter flere år med kinesiske nettbutikker som satser internasjonalt, har kjøpedagen begynt å bli et globalt konsept. 

- Baklengs inn i framtiden
Anja Bakken Riise
, leder av Fremtiden i våre hender, er heller ikke særlig imponert over den kinesiske kjøpedagen. 

- Her går Elkjøp og Power baklengs inn i framtiden. Kjedene bør satse mer på utleie og reparasjon, og mindre på å pushe varer folk ikke trenger. I «Veikart for grønn handel 2050» som blant annet bransjeorganisasjonen Virke står bak, sier handelen selv at de ønsker å satse stort på utleie og reparasjon i åra som kommer. Vi anbefaler Elkjøp og Power å ta en titt på det veikartet, i stedet for å importere nok en dag som pusher forbruket til nye høyder, sier Riise

Olaf Brastad, seniorrådgiver i Bellona, mener det er på høy tid og ta et oppgjør med bruk-og-kast-samfunnet. 

- Vi må ha et kjøp-og-reparer-samfunn. Det viktigste er ikke hva du kjøper, men at det du kjøper har kvalitet og kan repareres, sier han. Vi er storforbrukere av elektronikk, og problemet med elektronikken er at den altfor raskt går ut på dato, fortsetter Brastad. 

Elkjøp: - Må følge internasjonale trender
Markedssjef Morten Mikkelsen i Elkjøp og Lefdal sa til Kampanje i går at de tror «Singles’ Day» vil gjøre en positiv forskjell for forbrukerne.

- En ny handelsdag vil kunne spre kundenes innkjøp over en større periode. Vårt inntrykk er at kundene våre benytter seg av disse dagene til å gjøre de oppgraderingene i hjemme sine som de uansett har planlagt, og at de får mulighet til å gjøre det til en billigere penge, sier Mikkelsen.

- I tillegg er det slik at vi som en butikkjede må følge de internasjonale trender som er der ute og tilby kundene våre gode tilbud i perioder der andre også gjør det. Skulle en og annen kunde bytte ut tv-en sin litt tidligere enn planlagt grunnet en slik kampanje, så har vi bygget opp en solid beredskap med hensyn til resirkulering av EE-avfall, og da vil vi veldig gjerne ta hånd om det utgåtte produktet samtidig som kunden kjøper et nytt, sier han.