Denne høsten ble Laban Seigmenn introdusert på det indiske markedet under navnet Laban Stretchy Man. Det er Orkla-eide MTR Foods som står bak lanseringen, og dette er første gang i Labans over 50 år lange historie at godteriet blir å finne utenfor Norge. Det er også første gang Orkla eksporterer en norsk merkevare til India. 

- Da Laban først skulle pakke kofferten, så slo han på stortrommen, sier kommunikasjonssjef Marthe H. Bogerud Schomacker i Orkla Confectionery & Snacks til Kampanje.

I en ny reklamefilm får vi et innblikk i hvordan Laban presenteres for sitt nye publikum, og selv om markedet er helt nytt, er det tydelig at geléfigurene har beholdt sin lekne personlighet.

I Orklas norske kontorer er de begeistret over resultatet, selv om filmen neppe blir å se på norske tv-skjermer med det første.

- Det er veldig gøy å se Laban på indisk. Dette er jo en annen reklamefilm enn det vi kanskje ville laget i Norge, men det er morsomt å se hvordan de tar den ut og tilpasser til noe som passer i det indiske markedet. En av våre reklamefilmer hadde sikkert ikke fungert der, sier Schomacker.

Saken fortsetter etter filmen.

Vegetar-Laban
Labans indiske eventyr startet da ledelsen i Orkla-eide MTR var på besøk i Norge for to år siden.

- Da fikk de smake på Laban og ble veldig interessert, sier Schomacker.

Orkla måtte likevel gjøre noen justeringer i smak og sammensetning før produktet kunne lanseres i India.

- Indiske Laban er vegetarisk, for veldig mange indere er vegetarianere, og så har den noen smaker som er valgt for å treffe indiske forbrukere. Umoden mango er stort i India, så den har smak av både grønn og moden mango, og jordbær- og appelsin-smak, som er annerledes enn den norske versjonen av jordbær- og appelsin-smak, sier Schomacker.

- Er det aktuelt å lansere vegetarisk Laban i Norge?

- Vi har fått ønske fra enkelte forbrukere, men det unike med Laban er jo at den er så myk og strekkbar, og det er på grunn av gelatinen. Vi har dessverre ikke klart å finne en løsning som er like strekkbar.

- Det betyr at indiske Laban ikke er like strekkbar?

- Den er strekkbar, men ikke like mye som nordmenn er vant til.

Skal selges i 50.000 butikker
Det er foreløpig for tidlig å si noe om Laban blir en suksess i India, men at potensialet er stort, er det ingen tvil om. I Norge selges Laban i 3-4.000 butikker. I det distriktet i India der Laban er lansert nå, skal den selges i over 50.000 butikker og kiosker.

- Dette tas skrittvis. Det finnes ikke vegetariske geleprodukter på markedet i India i dag og merkekjennskapen til Laban er lav, men starten har gått bra, så vi er veldig spente.

Mens Laban får svinge seg i ny reklamefilm i India, begynner det å bli noen år siden han fikk strekke seg over tv-skjermen her hjemme.

- Hvilke planer har dere for norske Laban fremover?

- Hva fremtiden vil bringe i Norge, skal vi være forsiktige med å si, men Laban er et av våre store merker og vi har hatt flere innovasjoner på Laban de siste årene.

Det selges mer enn to millioner poser Laban i Norge hvert år, ifølge Schomacker.