Ikea velger å droppe Black Friday til fordel for det de kaller for «den store strammedagen». «Den store strammedagen» skal istedet minne folk på at de må stramme skruene på møblene sine for å hindre at de slarker og ødelegges slik at man unngår en kortere levetid. 

- Vi synes «Black Friday» har gått litt av hengslene, så vi tenkte det var på sin plass å stramme det opp litt. Derfor innfører vi «Den store strammedagen» der vi retter fokus på de små, enkle grepene man kan gjøre for å ta vare på det man har, forteller fungerende kommunikasjonssjef i Ikea Norge, Kristian Willanger, til Kampanje. 

Tidligere denne uken omtalte Kampanje elektronikkjedene Elkjøp og Powers nye kjøpefest «Singles' Day».

Les også: Nøyer seg ikke med Black Friday - henter ny kjøpefest til Norge

Willanger bekrefter at møbelgiganten har vært med på tidligere kjøpefester, men at man nå vrir på kommunikasjonen sammenlignet med tidligere. 

- Vi har vært med på «Black Friday» tidligere, og dette betyr ikke at vi slutter med tilbud på Ikea, men nå vil vi benytte anledningen til å snakke om at man ikke nødvendigivs trenger å kjøpe nytt hvis det man har kan fikses. Dette er vi opptatt av 365 dager i året, og vi mener det er mulig å forene gode tilbud med en bærekraftig virksomhet, men det er få dager hvor kjøpepresset blir så stort som på «Black Friday». Vi synes det derfor er fint med en påminnelse som dette på en dag der alt annet handler om løp og kjøp, fortsetter han.  

Dette er ikke det eneste miljøtiltaket Ikea har gjort. I januar i år lanserte møbelgiganten en egen side, Start Hjemme, hvor man kan måle klimautslippet til boligen man bor i. I tillegg planlegger de å bygge flere ladestasjoner for el-biler i varehusene sine. 

 

Roser Ikea:

Une Bastholm, nasjonal talsperson og stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne, synes det er glimrende- og fremtidsvisjonært at Ikea dropper den amerikanske kjøpedagen.

- Går foran og tar miljøansvar
Une Bastholm, nasjonal talsperson og stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne, synes det er glimrende- og fremtidsvisjonært at Ikea dropper den amerikanske kjøpedagen. 

- Det er flott at store aktører som Ikea går foran og viser at en annen vei er mulig. Stadig flere i Norge er opptatt av miljø og rettferdighet, derfor tror jeg Ikea kan styrke omdømmet sitt og dermed også tjene penger på å oppfordre til miljøsmarte valg. Det er også slik at handling skaper holdning. Ikea bidrar derfor til å gjøre folk mer bevisst på at reparasjon kan være et bra alternativ til å kaste, sier Bastholm. 

Norges Naturvernforbund roser også Ikea for intiativet. 

- Vi er veldig glad for Ikea sitt initiativ, som gjør «Black Friday» om til den store «strammedagen». Her er det en viktig aktør som går foran og tar miljøansvar, sier generealsekretær i Naturvernforbundet, Maren Aschehoug Esmark. 

Vil ikke kommentere «Singles' Day»
Mandag denne uken skrev Kampanje om at de norske el-gigantene Elkjøp og Power planla å annektere den kinesiske kjøpedagen «Singles' Day». Dette fikk de kritikk for tirsdag formiddag, av blant annet Fremtiden i våre hender, Bellona og Norsk Naturvernforbund. 

- Kjøpshysteriet rundt «Black Friday» er svært skadelig for miljøet, og det siste vi trenger er enda en mulighet for handelsstanden til å selge ut varer billig og lokke folk til å forbruke mer, sier Maren Aschehoug Esmark til Kampanje.

Selv om Ikea nå tar et oppgjør med «Black Friday», har de ikke lyst til å kommentere den norske annekteringen av «Singles' Day». 

- Vi ønsker ikke å kommentere direkte på andre aktørers strategier. For vår egen del jobber vi i Ikea for at kundene våre skal være trygge på at vi har de beste prisene året rundt. Vi tror på at det skaper den beste relasjonen og at det er mest lønnsomt, både for kundene og oss på sikt, svarer Willanger.

Les også: Ny kjøpefest møter kritikk: - Det siste vi trenger