I anledning årets store byrårangering Byråprofil, har Kampanje i samarbeid med Kantar Media TNS gjennomført en undersøkelse blant norske byråledere.

Der har vi blant annet spurt om byrålederne vil bruke mer eller mindre tid og penger på å delta i kreative konkurranser de neste par årene.

59 byråledere har svart på undersøkelsen, og av dem svarer over 40 prosent at de vil bruke mindre tid og penger på konkurranser. Like mange sier at det ikke blir noen endring, mens bare 12 prosent svarer at de vil bruke mer tid og penger på dette.

Byrålederundersøkelsen ble sendt ut til totalt 70 byråledere innen reklame, PR, mediebyråer, teknologi/design og content marketing. Det kom inn 59 besvarelser.

Som Kampanje tidligere har skrevet, viser undersøkelsen også at en overvekt av byråledere tror annonsører vil velge seg færre byråer. Les mer om dette her.

GK-sjef: - Tidkrevende
Geelmuyden Kiese-sjef Nina Riibe er ikke overrasket over at så mange byråledere sier de vil holde tilbake på priser de neste årene.

- Jeg vil tro at de fleste byråene sitter og budsjetterer for 2018, og det er mye å bruke penger på. Da må man gjøre en kritisk vurdering av denne posten på lik linje med alle andre utgiftsposter, sier Riibe til Kampanje.

Hun varsler en strengere linje også fra deres side fremover.

- Vi kommer til å ta en nøyere vurdering av hvilke konkurranser vi melder oss på, for frem til nå har vi sendt ut ganske bredt. Vi ser at det er tidkrevende og vi vil gjøre en vurdering av hvor viktig det er for oss, våre ansatte og våre kunder, sier Riibe.

- For selv om man bruker mye tid på dette, så er priser fortsatt viktig for byråene?

- Absolutt!

Som sjef i kommunikasjonsbransjens interesseforening Komm, avviklet hun nylig bransjeprisen Gullkorn, der Arbeidstilsynet, som er kunde av GK, vant kundeprisen.

- Jeg snakket med Arbeidstilsynet i dag og det er klart at det skaper stolthet hos dem å få den jurybegrunnelsen de fikk, og det skaper igjen entusiasme for å lage mer god kommunikasjon.

Mener kriteriene må vurderes
De aller fleste Gullkorn-prisene gikk imidlertid ikke til noen av de PR-byråene som står bak prisen, men til byråer som man gjerne forbinder med reklamebransjen, som We Are Live, Anorak og Try.

- Viser dette at prisene har blitt for brede?

- Det reflekterer bransjeglidningen som vi står midt oppe i, og det er bra. Men for Gullkorns del, som jeg er en del av i kraft av Komm (kommunikasjonsbransjens interesseforening, red. anm), så synes jeg vi skal vurdere hvilke kriterier som ligger til grunn og se om det gir mening å gjøre om noen priser. Vi har fanget bredt på reklame- og eventsiden, men vi må fange også fange bredere på PR-siden.

Les også: We Are Live tar innersvingen på PR-konkurrenter

Kitchen-sjef fikk pris-nekt
Kitchen-sjef Haakon Dahl er blant de byrålederne som ikke har hatt noe valg. Han har, i likhet med alle andre byråer i Publicis Groupe, fått streng beskjed fra sin franske eier om å avstå fra alle konkurranser det neste året.

- Våre deleiere har gjort en beslutning som tilsier vi skal ha ett års pause fra kreative konkurranser for å investere de pengene i et prosjekt som heter Marcel, som er et AI-program for å følge kunder og trender, sier Dahl til Kampanje.

Han forstår godt at mange byråledere også kniper igjen helt frivillig.

- Jeg tror vi som byråer er litt frustrerte over økningen i priser og økningen i antall kategorier og underkategorier som en jobb kan være med i. Det begynner å bli voldsomt dyrt å sende inn en jobb og vi føler at kostnadene har eskalert på en måte som gjøre det vanskelig å forsvare.

Les mer: Prisfesten over for byrågigant - Kitchen og Starcom kan rammes (abonnement)

Saken fortsetter etter bildet.

 Frustrasjon: Kitchen-sjef Haakon Dahl tror mange byråledere er frustrerte over inflasjonen i priser og kategorier.

- Viktig med konkurranser

Dahl må skje en forenkling og en bremsing i antall nye kategorier i de ulike prisutdelingene.

- Hvordan er livet i et reklamebyrå uten prisfokus?

- For oss er kreative konkurranser viktig, både for motivasjonen for de som jobber her og for å definere den kreative kvaliteten på byråene, som er viktig for rekrutteringen.

- Har prisnekten fått konsekvenser for ambisjonen til de ansatte i Kitchen?

- Jeg tror alle som jobber i Kitchen er innforstått med at vi tar ett års pause.

Vinnerne av «Byråprofil» avsløres på «Byrådagen» den 9. november i år. Her kan du lese mer om dette arrangementet.