I de kommende ukene kommer alt i Arbeiderpartiet til å dreie seg om å finne svaret på ett eneste spørsmål; «Hva var det som gikk galt?». Var det partilederen, Jonas Gahr Støre, som ikke klarte å samle folket, var det i organiseringen av valgkampen det skjærte seg, eller var kampen tapt allerede da strategien ble lagt?

Én som ikke har tenkt til å ta på seg skylden, er Arbeiderpartiets reklamebyrå gjennom mange år, Try. Administrerende direktør Kjetil Try forteller at de uansett ikke har vært like involvert i årets valgkamp som tidligere.

- Arbeiderpartiet har valgt å gjøre mye selv i valgkampen i år, og det vi har produsert som har vært synlig for folk er kun de to filmene hvor Jonas Gahr Støre spiller lydmann og seg selv på Facebook. Opt har jobbet med plasseringer av Arbeiderpartiets annonsemateriell, sier Try til Kampanje.

- Så dere tar ikke noe av ansvaret for nederlaget?

- Vi vil aldri ta ansvar for verken seier eller nederlag. Jeg tror uansett den kommersielle kampanjen til Arbeiderpartiet i liten grad var det som var avgjørende ved dette valget. Det er nok mer dyptliggende årsaker som gjorde at det gikk dårlig.

Les mer: Støre tar opp arven etter Taxi-Jens - Try står bak

Saken fortsetter etter bildet.



Mindre å gjøre: Kjetil Try har ikke vært like mye involvert i årets valgkamp, men tror uansett ikke den kommersielle valgkampen til Arbeiderpartiet har vært avgjørende. Foto: Ingrid Styrkestad.

«En komplett katastrofe»
Noen har imidlertid valgt å peke på Arbeiderpartiets annonsemateriell i kjølvannet av valgnederlaget. Forsker og rådgiver Maria Lundberg skriver i en kronikk i Aftenposten at hun ikke for sitt «bare liv kan fatte at noen lot dette bildet slippe gjennom som årets valgplakat for Støre og Arbeiderpartiet», med henvisning til Arbeiderpartiets plakat som har prydet bybildet i valgkampen (og som du kan se øverst i saken).

Lundberg, som blant annet er jurymedlem i Årets Bilde i regi av Pressefotografenes Klubb i Norge, mener bildet symboliserer noe helt annet enn kjerneverdiene til Arbeiderpartiet og deres velgere.

«Bildet er – og det gjør vondt å si det – en komplett katastrofe», skriver hun videre.

Kjetil Try vil ikke mene altfor mye om denne plakaten:

- I og med at vi ikke har noe med den å gjøre, vil jeg bare si at Jonas er en flottere mann i virkeligheten, for å si det sånn, sier han til Kampanje.

- Ikke svekket relasjon
Det er en kjent sak at Kjetil Try samarbeidet tett med Arbeiderpartiets forrige leder, Jens Stoltenberg, som også var en nær venn av Try.

- Har relasjonen mellom Try og Ap blitt svekket, ettersom dere har gjort mindre for dem?

- Nei, ikke svekket, men akkurat i år har vi hatt en mindre rolle enn før. Arbeiderpartiet ønsket å utvikle og produsere mer på egen hånd. Det er helt opp til dem hvordan de vil gjøre det.

Saken fortsetter etter bildet.



Fornøyd:  - Vi syntes det var et fint bilde av vår statsministerkandidat, sier Ingrid Langerud i Arbeiderpartiet om den utskjelte reklameplakaten. Foto: Arbeiderpartiet.

Ap: - Riktig og nødvendig grep
Kommunikasjonsssjef i Arbeiderpartiet, Ingrid Langerud, forteller at det har vært en helt bevisst strategi å gjøre mer av reklameproduksjonen selv.

- Vi har hatt samarbeid med ulike byråer, men har i større grad satset på å bygge opp kompetanse og tilknytte oss ressurser internt til innholdsproduksjon. Vi har ønsket å ha størst mulig eierskap til kampanjen selv, og mener at det har vært et riktig og nødvendig grep, sier hun til Kampanje.

- Ap skal nå vurdere valgkampen. Er bruken og effekten av betalt kommunikasjon noe som også vil bli utredet?

- Ja, vi gjennomfører som vanlig en kampanjeevaluering av den betalte kommunikasjonen.

- Mange har vært opptatt av de store valgplakatene med bildet av Støre. Er dere fornøyd med bildet?

- Vi registrerer at det finnes mange forklaringer på hvorfor Arbeiderpartiet ikke gjorde et så godt valg som vi hadde håpet på, men vi erkjenner at forklaringen stikker dypere og har større politiske årsaker enn en utendørsplakat som hang oppe i et par av landets storbyer den siste uken. Vi syntes det var et fint bilde av vår statsministerkandidat, men respekterer at det kan være ulike meninger om det.

Les også: Valgkampjuryens dom: - SV er valgkampvinner

Raknes: - En spesiell type velger
Tidligere politisk rådgiver i Kunnskapsdepartementet og statssekretær i Miljøverndepartementet, Ketil Raknes, er enig med Try og Langerud i at markedskommunikasjonen spilte en liten rolle i årets valgkamp.

- Det vi vet har størst påvirkning i norske valgkamper er kombinasjonen av dagsorden og saker som er viktig for velgerne. Hovedårsaken til at høyresiden vant velgerne er at de klarte å forme dagsorden, spesielt rundt innvandringsspørsmål og økonomisk oppgang. Det var saksområder der de hadde troverdighet, mens saker knyttet til ulikhet og skattelette til rike, som venstresiden er tjent av, i mindre grad kom i fokus, sier Raknes, som i dag er høyskolelektor ved Høyskolen Kristiania.

- Når det er sagt, tror du man taper stemmer på en dårlig valgplakat?

- Det er helt umulig å si, men de velgerne som velger parti på bakrgunn av hvor god photoshopping de har på plakaten, må være en veldig spesiell type velger som har en overdreven interesse for grafisk design, ler Raknes.

Preger bybildet: Plakatene som skulle skyve Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet over målstreken er fortsatt synlige i bybildet, tre dager etter valget. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix.