Det MTG-eide selskapet Splay har etablert seg i markedet for innholdsmarkedsføring og såkalt «influencer marketing» på Youtube. 

I stallen av såkalte influencere finner vi blant annet Herman Dahl (som ble kåret til årets Youtuber), Amalie Olsen, Prebz og Dennis og Emma Ellingsen. I dag genererer nettverket deres månedlig rundt 14 millioner visninger på YouTube i Norge, og gjør jobber for store merkevarer som Burger King, Coca-Cola, Disney og Samsung.

Vil utfordre etablerte sannheter
Splay ble etablert i Sverige i 2013 og åpnet sitt første kontor i Norge to år senere, ledet av den tidligere Plapre-redaktøren Christina Parker. Det som startet med tre ansatte har i dag blitt til 11 når de nå ruster opp til høsten med å hente inn tre nye talenter. 

Daglig leder Christina Parker sier de opplever et marked i sterk vekst. 

- Stadig flere merkevarer setter av øremerkede midler til digitalt videoinnhold produsert av eller med influencers. Å vite hva slags innhold som fungerer i det nye medielandskapet kan derimot være utfordrende, og derfor opplever vi at flere og flere byråer og merkevarer henvender seg til oss, sier Parker til Kampanje. 

Les også: Splay satser i Norge

Splay både konseptutvikler, produserer og distribuerer online video til en primært ung målgruppe. Parker sier de ønsker å være med på å utfordre hvordan digitalt innhold lages og distribueres i fremtiden.

- Vi vil være med å drive bransjen fremover og utfordre etablerte sannheter innen innholdsproduksjon. Med tre unge, sultne og talentfulle folk på laget, er vi godt rustet for nettopp dette, sier hun. 

Les også: Splay får ny salgssjef 

De nye ansiktene er Elin Sætre Haukvik som kommer rett fra Tv-skolen på Lillehammer, Marius Hafstad hentes fra Mediaplanet, mens Simon Klovning har jobbet som fotograf for Salto Film. Haukvik og Hafstad to skal jobbe med kreativ strategi og salg, mens Klovning tar rollen som videofotograf. 

Splay spisser dermed konkurransen om YouTube-markedet med multikanalnettverkene Nordic Screens, ledet an av tidligere TV 2-direktør Nils Ketil Andresen, og United Screens. Begge selskapene har etablert seg i Norge de to siste årene. 

Vokser, men lite lønnsomt
Selv om YouTube for lengst har posisjonert seg som en av dagens mest populære digitale plattformer, og har rangert som nummer to i Norge over «Top Social Media and Messaging» i Reuters' årlige Digital New Report, er ikke YouTube-nettverkene lønnsomme så langt. 

Splay et negativt resultat på over to millioner før skatt i 2016 av en driftsinntekt på nesten 8,5 millioner kroner. 

- Vi opplever ikke at norske merkevarer har trukket seg fra YouTube, snarere tvert imot, og det viser også veksten vår. Derimot opplever vi at merkevarene i økende grad er opptatt av å være i et «brand safe»-miljø, hvor kjøp av YouTube-annonsering plassert på målgrupper kan oppleves som lite og derfor mindre trygt, sier daglig leder Christina Parker i Splay. 

Minus for Nordic Screens
Også konkurrentene går med underskudd. I 2015 hadde Nordic Screens et negativt resultat på 5,3 millioner før skatt. Selskapet har enda ikke årsrapporten for 2016 klar, men daglig leder Nils Ketil Andersen kan bekrefte at resultatet var negativt også i fjor, selv om omsetning vokste fra 8,1 til 15 millioner kroner. 

- Ja, vi har fortsatt et minusresultat i 2016. Men når det gjelder veksten, så fortsetter den i raskt tempo og er nær knyttet til at TV-stasjonene mister grepet på de under 40 år, sier Andersen til Kampanje. 

Les også: Stadig færre unge ser på "vanlig" tv

Les også: Nordic Screens skal lage «Skam» for næringslivet 

United Screens (med filialene i Norge, Sverige og Finland sammenlagt) hadde en omsetning på 80,4 millioner svenske kroner og et negativt resultat på 2,3 millioner svenske kroner i fjor, men også de mener at de er i vekst. 

- Mediemarkedet befinner seg i en strukturell overgang fra offline- til onlinemedia. Det gjør at vi er veldig godt posisjonert og får en utrolig interesse fra markedet med annonsører og mediebyråer under første halvåret av 2017. Vi regner altså med fortsatt sterk tilvekst i 2017, både i Norge, Sverige og Finland, sier kommunikasjonssjef i United Screens, Jessica Westin, til Kampanje.

Her ser du tallene til Splay. Alle tall i MNOK. 

Splay 2016 2015 Endring i prosent
Omsetning 8.490 3.043 + 179
Driftsresultat - 2.083 - 805 -
Resultat før skatt -2.119 - 899  -