Denne uken starter Eivind Roald opp som konserndirektør i den nye satsingen SAS Growth og administrerende direktør i det nye Eurobonusselskapet som Roald bare kaller et «lifestyle»-selskap.
Roald slutter dermed som konserndirektør for salg og marked i hele SAS.
- Hvorfor vil du heller være sjef for det nye bonusselskapet enn konserndirektør for salg og marked i hele SAS?
- SAS har et behov for å øke takten i og tjene penger utenfor selve billettsalget, og raskere ta frem produkter og tjenester innenfor vårt EuroBonus-program. Sjefen min mente at jeg var den eneste som kunne bidra til å nå de målene, og ville ha meg som administrerende direktør i vårt nye selskap, sier Roald til Kampanje.
- Hvor mange medlemmer har du i bonusselskapet – hva tror du er potensiale?
- Vi passerer snart fem millioner. Antall medlemmer er ikke viktigst, det er omsetning per medlem som er viktig og hvor stor andel av medlemmene som står for SAS sin omsetning. Nå står våre medlemmer for mer enn 50 prosent av vår omsetning, så slikt sett er vi i ferd med å bli et membership airline, sier Roald.
Roald kom til SAS fra HP i 2012 og har de siste årene ledet en større omstilling av hele den kommersielle plattformen til SAS.
- Ja, det er det jeg har jobbet med de siste frem og et halvt årene og vi var nå kommet over i en implementeringsfase. Min sterke side er omstilling og transformasjon, sier han.
Tapte 200 mill.
At flyselskapet har behov for å skape nye inntekter viser de siste kvartalstallene som kom tidligere i sommer. Flyselskapet fikk et resultat før skatt på minus 208 millioner kroner, og lanserte nå det nye selskapet som et tiltak for å tjene mer penger.
Roald sier at det nye selskapet, som etableres allerede fra 1. juli, blir en selvstendig enhet i SAS-konsernet. Salgs- og markedsdirektøren blir selv ansatt nummer én og begynner offisielt første juli. Han tror selskapet er fullt operativt i løpet av 2018 og at det vil bli et svært digitalt orientert selskap.
Dermed er det mye som ligner på den reisen markedsdirektøren i DNB, Rune Garborg, gjorde i banken. Som tidligere markedsdirektør er Garborg i dag blitt leder av det største innovasjonsprosjektet i Norges største bank.
- Gjør du samme reisen som Garborg og blir SAS’ sin «Vipps»-sjef?
- Vipps g Mobile Pay i Danmark er gode eksempler på hvordan store corporate-selskaper skiller ut deler av sin virksomhet for å øke innovasjonstakten. SAS sin kjernevirksomhet er å fly, å utvikle andre tjenester tror vi vil få bedre resultater av ved å fokusere det i et eget selskap.
Les også: DNB-Garborg blir Vipps-direktør
Tror allianser blir viktigere
Han sier det nye Lifestyle-selskapet ikke har fått noe nytt navn enda, men E24 har tidligere skrevet at arbeidsnavnet internt lyder «Newco».
- Navneprosessen er ikke startet opp ennå. Vi har en rekke andre faktorer som må på plass først.
Allerede så tidlig som i januar kunne konserndirektør Eivind Roald i SAS fortelle at SAS var i full gang med å omstille seg til å bli et livsstilsselskap som også tilbyr pizza, dagligvarer og barnevakt til sine kunder.
- Tror du strategiske allianser og partnerskap blir en kritisk faktor for suksess i fremtiden for SAS?
- Ja. fordi jo bedre tjenester og produkter vi kan tilby våre medlemmer fra våre partnere, jo mer lojale vil de bli overfor flyselskapet SAS. Slikt sett sier vi dette initiativet er: We focus on non core business – to protect our core business, sier Roald.
Les også: Vil bli livsstilsselskap - men SAS overrasker med pizza-planer (abonnement)
Kommentér