Nettbutikken Stayclassy får barn til å sende reklame for spinnere til hele vennelista på Snapchat. Spinnere har blitt en farsott blant norske barn og unge. Snapchat er et populært medium for barn og spinner-reklamen retter seg utvilsomt mot denne målgruppen. Med dette som utgangspunkt, mener Forbrukerombudet at markedsføringen er ulovlig.

Frister med premier
- Markedsføringen frister med premier, har klare elementer av underholdning og oppfordrer barn til å sende reklamen videre til Snapchat-vennene. Næringsdrivende som markedsfører seg mot barn skal vise særlig varsomhet. Dette er et eksempel på det stikk motsatte, sier forbrukerombud Elisabeth Lier Haugseth i en pressemelding. 

Stayclassy understreker i reklamen at dersom du blir trukket ut som vinner, vil de sjekke at du har sendt videoen videre til alle Snap-vennene dine. 

Her er reklamen Forbrukerombudet reagerer på:

Ulovlig:

Forbrukerombudet mener Stayclassy sin kampanje på Snapchat er svært påtrengende og en ren omgåelse av forbudet mot spam.

- Barn er ofte lojale, og mange har vanskeligheter for å si nei når venner ber dem om å videresende snapper eller følge et selskap på Snapchat. Løfter om premier og advarsler om at de sjekker at du har sendt reklamen til alle, vil trolig ha sterk påvirkningskraft på barn, sier Haugseth. 

Påtrengende og ulovlig markedsføring mot barn
Ombudet mener kampanjen er svært påtrengende og direkte, og en ren omgåelse av forbudet mot spam. Barna som mottar reklamen i innboksen fra en venn, har ikke takket ja til å få reklame for Stayclassy. De mener også at kampanjen bryter med forbudet mot skjult reklame. 

- Når meldingen kommer fra en venn er det vanskeligere å identifisere og vurdere budskapet kritisk for mottaker - og det kan være vanskelig for barn å oppfatte at det er reklame de mottar, sier Haugseth. 

Forbrukerombudet har bedt Stayclassy om å bekrefte at de ikke vil spre denne type markedsføring i framtiden. 

- Er dere borti mange like tilfeller som dette - selskaper som bevisst eller ubevisst retter reklamekampanjer mot barn? 

- Vi får en del slike henvendelser, ja. Og det er ikke nødvendigvis helt ubevisst heller, vi slår ned på tilfeller der vi mener selskaper bør forstå at de retter seg mot barn i markedsføringen, sier Haugseth til Kampanje.

- Og det er av deres oppfatning at Stayclassy burde ha forstått det i dette tilfelle? 

- Ja, det er helt åpenbart at dette produktet de sender melding om er rettet mot barn, og Snapchat er et medium der mange barn og unge befinner seg i. Reklamen var også utformet på en måte som appellerer til barn. Vi har gitt klar beskjed om at det vil få konsekvenser om de ikke stanser denne type markedsføring, sier Haugseth.

Krever tilpasning av Stayclassy
Selskapet har svart at de er uenige i Forbrukerombudets konklusjon. De skriver at de har kjørt en helt ordinær konkurranse i sosiale medier og at spinnere ikke er et produkt med særlig appell til barn. 

- Her må de sette seg bedre inn i reglene. Vi forventer at de leser vår veiledning om markedsføring til barn, og innretter seg etter kravene i loven. Hvis ikke, kan det bli aktuelt med sanksjoner, sier Haugseth. 

Daglig leder og gründer av Stayclassy, Thomas Holstad, ønsket ikke å svare på spørsmål fra Kampanje.

- Vi er fremdeles i dialog med Forbrukerombudet angående spinnere på Snapchat, vi har ingen ytterligere kommentar på nåværende tidspunkt, sier Holstad til Kampanje.

Stayclassy ble gründet i 2015 av tidligere Luksusfellen og Paradise Hotel-deltaker Thomas Holstad. I fjor solgte selskapet ståhjulinger, klær og sko for 22,3 millioner kroner. Selskapet satt igjen med et overskudd før skatt på 798.000. Selskapet har rundt 100.000 følgere på Snapchat, og har hittil i år solgt spinnere for åtte millioner.