Navn: Kathinka Sommerseth

Alder: 47

Stilling: Markedsdirektør i Storebrand

Årets ferie: - I år kombinerer vi det meste. Storfamilie ved Tjøme, Barcelona og bading i Middelhavet, så fisking og fjellturer i Ålesund. Det blir noe for enhver smak, vil jeg tippe.

Den perfekte sommermaten: - Om sommeren har vi endelig god tid i vår «tidsklemmefamilie». Dette, kombinert med at jeg er heldig som har en ektemann fra Sunnmøre, som er langt over gjennomsnittet glad i fisk i alle varianter, gjør at sommermiddagen består av utallige fiskekombinasjoner på grillen – og avsluttes aller helst med norske jordbær.

- Hvordan har det gått med Storebrands nye kommunikasjonskonseptet? Har aliens og realityserier for alvor vekket nordmenns interesse for pensjon?

- Storebrand ønsket å lansere et konsept som skulle vekke interesse og skape nysgjerrighet rundt bærekraftig sparing. Halvparten av pengene på verdens børser er pensjonspenger, så hvor du sparer har faktisk noe å si. Gjennom reklamevideoene, bannere og artikler ville vi til å fortelle hvorfor Storebrand plasserer pengene dine i akkurat de selskapene de gjør, som for eksempel Puma og BMW. I tillegg til å satse på de rette selskapene som tar ansvar og bruker mindre av verdens ressurser, kaster også Storebrand ut selskaper som ikke er bærekraftige. På den måten har de som sparer hos oss makt til å bidra til endring ved å spare bærekraftig. Bra for både miljøet og lommeboka. Foreløpig er det litt tidlig å si noe om virkningen, men videoene har fått høy relevans-score på Facebook, hvilket betyr at de har truffet godt hos de målgruppene vi ønsket å nå. Så, vi gleder oss til fortsettelsen – det blir spennende å se de første måltallene over sommeren.

- Tenk deg at du arrangerte en utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem tar du med og hvor går ferden?

- Det er mange jeg kunne tenkt meg å forstå bedre eller inspireres av. For virkelig å ha det interessant, samt få innsikt i noe som interesserer meg spesielt, kunne jeg tenke meg å invitere den 22 år gamle nederlenderen Boyan Slat, som har grunnlagt stiftelsen «The Ocean Cleanup». Han har et utrolig driv og pasjon for havet som jeg gjerne skulle lært mer om. Så ville jeg invitert med Donald Trump, han er for meg et mysterium på alle vis – samt Anne Lindmo, for å holde styr på de to andre. Hva destinasjon angår, så hadde jeg valgt Geiranger. Jeg tror at det hadde blitt en skikkelig bra utflukt!

- Hvilken bok vil du anbefale Kampanjes lesere i sommer, og hvilken bok ser du selv frem til å lese?

- Det blir en god hybrid av krimbøker og litt faginspirasjon. Som stor Harry Hole-fan kommer jeg ikke unna å anbefale «Tørst» som god strandlitteratur. Selv tenkte jeg å lese «Stilhet i støyens tid». Jeg har fått den anbefalt av flere, så jeg er spent på den.

- Hvem eller hva irriterer deg aller mest i den norske medie- og kommunikasjonsbransjen?

- Mye av det jeg leser er skrevet av smarte mennesker basert på deres egne erfaringer. Her kan jeg finne mye interessant. Det som derimot irriterer meg stort, er selvutnevnte fagspesialister, ofte uten reell og praktisk erfaring, som uttaler seg som eksperter med bruk av «disruptive buzzord» de har lest om på Techcrunch og Business Insider. Det er lett gjennomskuelige for en med praktisk erfaring innen et krevende fagfelt.

- Hvem tror du, og hvem håper du blir Norges statsminister etter valget?

- Dette synes jeg det er vanskelig å svare på. Forskjellene mellom de ulike kandidatene oppleves stadig mindre, noe svingningen i meningsmålingene gjenspeiler, så jeg ønsker ikke å gjette.

- Hvilken nyhet fra den siste tiden skulle du ønske var falsk?

- Jeg er, som flertallet, ingen tilhenger av falske nyheter. Men slik nyhetsbildet ser ut i dag, skulle jeg faktisk ønske at mye av det som blir presentert ikke stemmer. Alt fra naturkatastrofer og ressursmangel, til krig og terror. Men om jeg skal trekke frem én ting, må det være alle terrorhandlingene som stadig rammer mer tilfeldig, og som stadig krever flere ofre. Samtidig opplever jeg at flere i mine barns generasjon blir mer skeptiske til å dra utenlands. Det er utrolig synd, verden er for fantastisk til å sitte hjemme.

- Bør Facebook og Google være med på å finansiere norske medier?

- Det er et komplekst spørsmål for et komplekst økosystem. Et vel så interessant spørsmål, er vel hvor store medienes varelager hadde vært uten disse to aktørene? Jeg tror at det som blir viktig, er å sikre en fremtidig fri, sterk og uavhengig presse. Om dette kan gjøres helt objektivt, i lys av Facebook og Googles dominans, blir spennende å følge.

- Hvem identifiserte du deg aller mest med i «Skam»?

- Her er vel jeg, som de fleste andre, litt av dem alle. Barna mine vil si jeg er Nora, venner og kolleger vil si Sana. Jeg er frittalende, tydelig og oppleves rettferdig, tror jeg. Og uredd.

- Hvilken bransje eller bedrift kunne hatt behov for påfyll av kunstig intelligens?

- Det ville vært fantastisk om alle produksjonsbransjer fikk intelligente systemer med kunnskap om våre omgivelser, og dermed kunne tilpasse produksjonen for å styre mot et mer bærekraftig samfunn. Mennesket er ikke tilstrekkelig interessert i å begrense eget forbruk, men med robotenes kunstig intelligens kunne vår grådighet begrenses. Følgelig ville de kunne se til at vi klarer oss med de begrensede ressurser vi har på et klokt vis. Dette kan gi oss et smart system som maksimerer vår kapasitet for et mer bærekraftig samfunn – og dermed lykkes med å nå de globale målene.

- Hvilken overskrift drømmer du om å se på Kampanje.com i høst? 

- Litt navlebeskuende her: «Storebrand gjør alt riktig! Bærekraftig sparing med eksponentiell vekst».