Onsdag ettermiddag lanserte Trygg Trafikk en kampanje på Facebook som skal oppfordre ungdom til hjelmbruk. Det har kanskje aldri blitt sett på som spesielt kult å bruke hjelm når man sykler, men denne gangen hadde Trygg Trafikk et ess i ermet; skuespiller Thomas Hayes, fortsatt best kjent som William fra «Skam».

Etter litt over to dager har Trygg Trafikk fått valuta for «Skam»-kuppet. Facebook-innlegget har nådd 600.000, over 200.000 har sett filmen, nesten 1.000 har delt den og nærmere 1.500 har kommentert filmen.

Det Trygg Trafikk derimot ikke hadde regnet med er at store deler av kommentarene kommer fra skuespillerens danske fans.

- Utfordrende jobb
Reaksjoner som «alt for Thomas!! Nu skal jeg nok køre rund med min lyserøde cykelhjelm» og «jeg er ligeglad med knuste vandmeloner, men William fra SKAM har overbevist mig» tyder på hjelmbruken kommer til å få seg en oppsving i Danmark i sommer i alle fall.

- Vi har jobbet i mange år med å få folk til å innse viktigheten av å bruke hjelm, men generelt sett kan det være utfordrende å jobbe med holdningskampanjer. Derfor er det veldig gøy å se at denne Facebook-kampanjen slår så godt an. Som du ser av kommentarfeltet så har den fått hele Danmark til å koke. Den har også vært omtalt i danske Se og Hør, sier kommunikasjonsrådgiver Hélène A. Formo i Trygg Trafikk.

Det e Nucleus som står bak kampanjen.

Gjorde «Skam»-comeback
Etter at Hayes forsvant ut av NRKs ungdomsserie i fjor, har han blant annet vært å se i TV3s dramaserie «Elven». Til fansens store glede gjentok skuespilleren rollen som gjorde han kjent i de avsluttende episodene av «Skam» i år.

Les også: NRK avslutter «Skam»-eventyret med ny rekord

Formo er overrasket over Hayes' popularitet i Danmark.

- Det sier noe om den voldsomme interessen for «Skam» i det danske markedet. Men jo flere som bruker hjelm på tvers av landegrensene jo bedre.

- Har dere truffet et annet mål enn dere hadde planlagt her?

- Nei, vi tenker at denne kampanjen viser et voldsomt engasjement og det er også mange norske som har delt og kommentert filmen. Det er veldig morsomt.

- Er det en ny strategi for dere å bruke et kjent, og for mange kjært, ansikt for å få ungdom til å bruke hjelm?

- Vi har samarbeidet med flere kjente navn i ulike kampanjer tidligere, blant annet med Magne Furuholmen på refleks, men dette understreker viktigheten av å aktivisere de unge. Å få unge til å bruke hjelm er kjempeviktig, og uten å røpe noe, så kommer det mer i denne kampanjen, sier Formo.

Se filmen med Thomas Hayes her: