I fjor skrev Kampanje at bare 44 prosent av befolkningen har fått med seg merkingen av programmer som inneholder produktplassering. Nå viser en fersk undersøkelse fra Medietilsynet at antallet har sunket ytterligere. For bare 40 prosent av de som deltok i årets undersøkelse svarte at de har sett merkingen, mens 59 prosent svarte at de ikke lagt merke til den. 

Produktplassering i programmer på norske tv-kanaler er merket med en «P. Inneholder produktplassering» øverst i venstre hjørne av tv-ruta når sendingen starter, slik loven krever.

I årets undersøkelse kunne 35 prosent forklare hva merkingen betyr, mens 58 prosent svarte at de ikke vet hva merkingen betyr. 73 prosent av de som har sett P-en, vet hva den betyr, mot kun ni prosent av øvrige seere.

Les også: Vil slå ned på dårlig merking av produktplassering

Les også: TV 2 fikk kjeft - nå er Coca-Cola-flaskene flyttet

- Viktig at publikum forstår begrepene
Unge tv-seere har i betydelig større grad enn eldre fått med seg merkingen av produktplassering i tv-programmer og forstår hva produktplassering er. Akkurat det er Medietilsynet fornøyd med.

- Medietilsynet har nylig lansert veiledere for youtubere (folk som lager innhold til YouTube-kanaler, red. anmerkning), som har plikt til å merke innholdet sitt dersom det inneholder reklame, produktplassering eller sponsing. Youtubere har ofte et ungt publikum, og det er viktig at dette publikummet forstår begrepene som skal gjøre dem oppmerksomme på at de blir utsatt for ulike former for reklamebudskap. Dette er mediekompetanse de unge bør ha når de bruker medieinnhold, og det er gledelig å se at det ser ut til at de faktisk har denne kompetansen, fastslår direktør for konsesjon og tilsyn i Medietilsynet, Gudbrand Guthus, i en pressemelding.

Det er flere menn enn kvinner som er kjent med at «P» står for Produktplassering, viser undersøkelsen.

Det er Sentio Research som har gjennomført undersøkelsen på oppdrag fra Medietilsynet. 1000 personer fra hele Norge deltok.

Her er noen av resultatene fra undersøkelsen:

- Kan du angi hva det betyr at bokstaven P sammen med en kort tekst av og til dukker opp i skjermbildet mens et tv-program vises?

Produktplassering: 33 %

Visning av produkter eller lignende i programmet: 1 %

Reklame eller sponsing med produkter eller lignende i programmet: 1 %

Reklame eller sponsing: 2 %

Annet svar: 6 %

Vet ikke: 58 prosent

- Har du lagt merke til at bokstaven P sammen med en kort tekst av og til dukker opp i skjermbildet mens tv-programmer vises?

Ja: 40 %

Nei: 59 %

Vet ikke: 1 %