I dag presenterer Leger Uten Grenser listen over humanitære kriser og fremskritt som er glemt av norske medier. Samtidig har hjelpeorganisasjonen i dag sluppet en ny videofilm (se den nederst i denne artikkelen) som gleder, begeistrer og provoserer i sosiale medier. I filmen «Glemte kriser», som har over 200.000 visninger så langt, fleiper lege og styreleder Karine Nordstrand i Leger Uten Grenser med folks noe overfladiske vaner i sosiale medier. Bakteppet er svært dramatisk.

- Vi vet at oppmerksomhet er en forutsetning for en endring i situasjonen til millioner av mennesker som lider i glemte kriser, sier Nordstrand.

Vil heller lese om katter Kim Kardashian og Trump
I filmen sier hun blant annet dette:

- Jeg skal bare kjapt snakke om ti ting du sikkert ikke ville ha klikket på om ikke denne videoen hadde autoplay: 2017s fem glemte kriser - og fem glemte fremskritt (se listen nederst i artikkelen). Selv om det er lite sannsynlig at du ser mer enn ti sekunder av denne videoen. Sånn er det på Facebook. Da må den handle om noe interessant, som katter, Kim K eller USAs president, sier en ironiserende Nordstrand, som vedder på at du som ser filmen har skrudd av lyden.

- Over 90 prosent av de som følger oss på Facebook skrur aldri på lyden. Det er greit det, altså. Det er derfor vi kjører på med stor skrift. Vi må kjempe om oppmerksomheten din. Det samme må VG, NRK, Buzzfeed, you name it. Og det du og jeg ikke klikker på, det blir glemt. Og taushet dreper, sier Nordstrand, som ramser opp krisene og fremskrittene Facebook-vennene sannsynligvis ikke har klikket på.

Kaller filmen hersketeknikk
Filmen har fått nærmere 3.000 «Likes» og er delt 2.600 ganger mandag ettermiddag. Noen har latt seg provosere.

«Snakker meg om hersketeknikk for å få igjennom et budskap...
budskapet ble rett og slett utvannet og litt bortgjemt etter all nedrakking på alle de som ikke ser alt i videoen», skriver en på Leger Uten Grensers Facebook-side.

«Bra budskap, men er det virkelig nødvendig å bruke et helt minutt på å skjelle ut følgerene deres?» spør en annen.

Leger Uten Grenser innrømmer at det er meningen å provosere litt.

- Filmen er laget for å skape oppmerksomhet om de glemte krisene og de glemte fremskrittene i verden. Mediehverdagen har endret seg i takt med Facebook og sosiale mediers inntog. Vi vet alle hva vi pleier å klikke på, hva vi liker og deler og hvordan vi får nyhetene inn i vår Facebook-strøm og inn i våre ekkokammer. Glemte kriser er kriser som får lite oppmerksomhet fordi folk ikke klikker på sakene, eller fordi sakene ikke lages av de tradisjonelle mediene. Fordi Facebook er blitt så viktig for vårt konsum av nyheter ønsker vi at denne filmen skal få folk til å tenke litt ekstra over dette, sier kommunikasjonssjef i Leger Uten Grenser, Nils Mørk, til Kampanje

- Trenger vi 50.000 saker om Trump?
Bak filmen står Mørk og hans kolleger i kommunikasjonsavdelingen i Leger Uten Grenser.

- Vi har holdt på med Facebook og sosiale medier i ti år. Mye har forandret seg, men vi vet at synlighet er like viktig som før og makt er like viktig som før. Vi vet også at engasjement nytter, fordi Leger Uten Grenser er en privatfinansiert organsiasjon er som er helt avhengig av at folk bryr seg, sier Mørk.

- En undersøkelse viser at fire av ti har engasjert seg i saker i nyhetsbildet den siste uken. De deler, de liker og de kommenterer. Det er de resterende seks av ti vi ønsker å overbevise. Samme undersøkelse viser at folk flest er mest engasjert i lokale saker, men vi ser også at de er mer interessert i internasjonale humanitære saker enn nyheter om Donald Trump. Likevel har norske medier publisert nærmere 50.000 saker om Trump så langt i år. Spørsmålet er om vi trenger så mange saker om Trumps minste lille tweet, eller kunne de ha skrevet mer om de millioner av menneskene som lider i glemte krisene, eller om viktige medisinske og sosiale fremskritt? sier Mørk.

 I kveld arrangerer Leger Uten Grenser er mediedebatt i Oslo om de glemte krisene under tittelen «Uten klikk: Glemte kriser i ekkokammeret».

Se filmen her:

 Her er listen over glemte kriser:

  • Etter Ebola: Fortsatt helsekrise i Sierra-Leone, Guinea og Liberia
  • 8 millioner mennesker har hepatitt C i Pakistan
  •  Utrygg abort dreper titusener av kvinner hvert år
  •  Over 950.000 sør-sudanere har flyktet til Uganda
  •  Brutal konflikt og helsekrise i Den sentralafrikanske republikk

Og her er listen over glemte fremskritt:

  • Dobbelt så mange i hivbehandling på fem år
  • Parasittsykdommen kala azar nesten utryddet i Nepal, Bangladesh og India
  • Folkelig engasjement førte til billigere vaksine mot lungebetennelse
  • 6,8 millioner malaria-dødsfall unngått siden 2001
  • Revolusjonerende vaksine fra India kan beskytte tusenvis av barn mot alvorlig diaré 

Mer om kriser og fremskritt: - Spørsmålet er om vi trenger så mange saker om Trumps minste lille tweet, eller kunne de ha skrevet mer om de millioner av menneskene som lider i glemte krisene, eller om viktige medisinske og sosiale fremskritt? sier Nils Mørk, kommunikasjonssjef i Leger Uten Grenser.