Flyselskapet SAS befinner seg på en reise «fra døende dinosaur til livsstilsselskap». Det var tittelen på foredraget konserndirektør Eivind Roald holdt da Kampanje arrangerte Merkevaredagen for aller første gang denne uken.

Ifølge Roald finnes det få - om noen - begrensinger for hva SAS skal kunne hjelpe kundene med, og det inkluderer dagligvarehandelen.

- Hvis du sitter fredag kveld i København og har ansvaret for at kjøleskapet er fullt denne helgen, og ser på klokken at dette går galt, du rekker ikke butikken, så vil vi integrere bestilling av mat i appen vår, sånn at du kan gå inn og bestille melk og brød og pizza eller hva det måtte være, sier han til Kampanje.

- Så blir det en Æ-app fra SAS?

- Det blir ikke en Æ-app, men en integrert app som skal gjøre livet ditt enklere, for det har i utgangspunktet ikke noe med et flyselskap å gjøre, men med ditt liv som et reisende menneske å gjøre. Problemet ditt er tiden din, og alle den type tjenester som kan bidra til å håndtere tidsskvisen din, den skal vi hjelpe deg med.

- Handler dette om å være unik som merkevare?

- Det handler om å differensiere oss. I dag er flyreise i ferd med å bli allemannseie. Da Norwegian kom inn i bildet hadde vi pakketerte billetter og alt var inkludert, og så kom det en aktør som bare «debundlet» hele produktet. I dag begynner man å få produkter som er så like, at det blir epler og epler. Da må man ta en anne posisjon både for å være enda mer relevant og for å sikre at vi vinner kunder som er viktige for oss.

Se videointervju med Eivind Roald her:


På konferansen var også Alf B. Bendixen, gründer av Big Blue og mangeårig reklamemann og konsulent. Han vil ta livet av myter som har vist seg å være seiglivede, og en av dem er at merkevarer må finne på noe helt annet enn sine konkurrenter for å vokse.

- Hvis man tror man må gjøre et eller annet som ingen andre har gjort for å bli valgt, så mener jeg det er helt feil, for da ender du opp med å gjøre noe som er riktig for veldig få og blir ikke veldig relevant. Da ender man opp med å måtte gjøre det veldig mange driver med, nemlig å reposisjonere merket sitt, sier Bendixen til Kampanje.

Han mener at det er merkevaren som er tettest forbundet til driverne i kategorien som vil bli størst.

- Jeg sier ikke at man ikke skal prøve å bli unik, men man blir ikke unik ved å gjøre det ingen andre har gjort. Man blir unik ved å bli best på det som er viktig, sier Bendixen.

Konserndirektør Eivind Roald i SAS er ikke redd for å miste troverdighet i forsøket på å bli et livsstilsselskap.

- Den dagen vi ikke lenger er relevant i det vi tilbyr, så mister vi troverdighet. I dag kommer over 50 prosent av omsetningen vår fra våre Eurobonus-medlemmer, så det er en gruppe som er veldig knyttet til merkevaren vår og hvis vi evner å hjelpe dem med deres største dagligdagse problemer, da tror jeg faktisk vi er relevante.