Telenor tapte 40.000 mobilkunder i første kvartal. Det ble kjent da telegiganten la frem sitt kvartalsresultat torsdag. Telenor Norge-sjef Berit Svendsen forsøker ikke å bortforklare nedgangen.

 - Jeg liker nedgangen dårlig. Vi har ikke vært gode nok på tilbud overfor kundene. Vi må være attraktive hele tiden. Hvis du ikke kan gi nok «value for money», så synes ikke kundene vi er kule nok. Det var akkurat det som skjedde første kvartal, men vi iverksatte tiltak og så raskt at trenden for postpaid-kunder (kunder som mottar regning for mobilbruken) endret seg. Nå ser tallene bedre ut, sier Svendsen til Kampanje.

Les også: Telenor får språk-refs for ny y(u)ngdoms-satsing

Les også: Pol kupper flere Telenor-oppdrag

- Meget lovende lansering
Fallet skjer samtidig med at Telenor ruller ut sin helt nye merkevare og ungdomssatsing Yng, som erstatter mobilproduktet Djuice. Telenor Norge-sjef Berit Svendsen er tilfreds med resultatene to måneder etter at Yng ble sluppet løs i markedet.

- Vi er svært godt fornøyd med lanseringen og mottakelsen av Yng i markedet. Erfaringene vi har gjort etter at vi lanserte i mars er meget lovende. Et godt eksempel er min datter på 14 år. Hun lurer på når hun kan få bruke Yng, sier Svendsen til Kampanje.

Yng retter seg mot mobilbrukere mellom 18-28 år. Telenor er som mange andre bedrifter svært opptatt av denne målgruppen. De fristes med gratis bruk av musikktjenestene Spotify og Tidal.

- Ungdomssegmentet er svært viktig for Telenor. Å få de unge over på Telenor-brandet og gjøre det litt mer moderne er noe vi jobber mye med. Satsingen på de unge betyr mye og det ser ut som vi har gjort noe riktig med lanseringen av Yng, sier hun.

Telenor-ledelsen har fulgt lanseringen med stor interesse.

- Vi var spente på hvordan overgangen fra Djuice til Yng ville gå. De unge kundene var glade i reklamefigurene Bjarne og Arne, som frontet ungdomsproduktet Djuice, og mange syntes det var leit at de forsvant. Men vi ser nå at overgangen har gått meget bra, sier Svendsen.

- Nylanseringen har kostet litt
-  Kan dere oppgi hvor mange nye kunder dere har fått etter lanseringen av Yng?

- Vi oppgir ingen tall for Yng nå, sier en hemmelighetsfull Svendsen og titter på finansdirektør Kristin Muri Møller.

- Utviklingen er som forventet, skyter finansdirektøren inn.

I fjor kuttet Telenor ned på reklameinvesteringene i mobilproduktet Djuice, som nå er skrotet. Ifølge tall fra analyseselskapet Nielsen hadde Djuice en mediespending på 90,2 millioner kroner brutto i 2016, ned 19 prosent fra året før. Samtidig giret Telenor opp i sluttspurten før lanseringen av den nye merkevaren Yng.

- Har dere brukt store penger på markedsføringen av Yng?

 - Alt er relativt. Selve nylanseringen har Yng har kostet litt. Å bygge en helt ny merkevare vil automatisk gi kostnader. Samtidig gir nye kanaler muligheter for å drive en langt mer effektiv markedsføring enn tidligere, forteller Kristin Muri Møller.

Les mer: Telenor skal vinne ungdommen - dropper tv-reklame og bannere på nett (Abonnement).

- De ser ikke på lineær-tv
Da Telenor lanserte Yng i mars, ble tradisjonell tv-reklame og bannere på nett kuttet i telegigantens mediemiks. I stedet valgte Telenor, i samarbeid med reklamebyrået POL, å markedsføre Yng på en helt annen måte enn andre Telenor-produkter. Mobilen har vært det viktigste våpenet i kampen om de unge brukerne.

- Vi droppet tv-reklame og valgte heller å bruke andre kanaler der de unge befinner seg og resultatet ble som ventet. Vi er veldig godt fornøyd med responsen på markedsføringen, men det er ennå tidlig i lanseringen,  sier Kristin Muri Møller.

Telenor Norge-sjef Berit Svendsen ler. 

- Unge mennesker ser jo ikke på lineær tv lenger. De ser på tv på andre måter, ikke tradisjonell tv med fast sendeskjema. Å legge opp markedsføringen for dette segmentet er ganske enkelt slik sett, men utfordrende på andre måter, sier Svendsen, som leder et konsern som fortsatt tjener milliarder på tradisjonell tv-seing.

Vil ha større reklameeffekt
Svendsen forteller at Telenor fortsatt driver med utstrakt testing av mediemiks og markedsføring i nye kanaler.

- Vi tester sosiale medier og nye kanaler hele tiden, men det blir hele tiden en veksling mellom det nye og de mer tradisjonelle. Når vi ser at vi ikke får nok effekt av markedsføringen i nye kanaler, går vi tilbake til tv. Bransjen har jo ennå ikke funnet den optimaliserte måten å bruke de nye kanalene på. Det kan man heller ikke forvente i en tid med enorme endringer innen brukervaner og teknologi, sier Svendsen.

Hun fortsetter:

- Jeg mener imidlertid at vi må kunne se større effekt av markedsføringen i sosiale medier og nye kanaler enn det vi har gjort til nå. Vi er ikke der vi skal være, men vi ser forbedringer hele tiden. Det dreier seg om kunnskap og kundeinnsikt. Å dra ut datamengder fra store bedrifter er krevende, men dette må vi lykkes med. Vi må være helt i front. Det krever enda mer av oss ledere og alle ansatte.

- Konkurransen er tøff
På resultatpresentasjonen i Telenors hovedkvarter i går fastslo konsernledelsen at konkurransen i mobilmarkedet er hard.

- Er det den skjerpede konkurransen i markedet som er den viktigste grunnen til at dere lanserte Yng?

- Nei, dette handler om at vi må utvikle oss hele tiden. Vi må fornye oss og det gjør vi kontinuerlig, svarer Svendsen.

- Hvordan vil du beskrive konkurransen i markedet?

 - Konkurransen er tøff og den har egentlig vært tøff hele tiden. Det er en hard kamp om kundene, så derfor er vi opptatt av å bringe innovative tjenester til torgs. Dette er ikke bare en priskonkurranse, fordi det er så mange spennende tjenester som man kan få ut av den nye teknologien.

- Hva er Yng-produktets sterkeste egenskap i kampen om kundene?

- Det er musikken, fordi det er målgruppa veldig opptatt av. Å kunne strømme musikk utenfor selve datapakka er noe som har slått veldig godt an. I tillegg er det selvsagt Telenors brede dekning. Ungdommen er veldig opptatt av å ha god dekning over alt. De er også veldig opptatt av hvor mange gigabyte de har i pakka, hvor mye de kan «rolle» over til neste måned. De teller, ordner og sparer, det er veldig morsomt å se hvor opptatt de er av dette.  Og så er de selvsagt prisbevisste.