Torsdag møtte kommunikasjonstoppene i dagligvaregigantene Coop, Norgesgruppen og Rema 1000 til debatt under Omdømmedagen i regi av PR-byrået Apeland. Rema 1000, som tidligere i dag ble den store taperen i Apelands årlige omdømmemåling, benyttet sjansen til å stå frem med en innrømmelse om kjedens nederlag som følge av bestevenn-strategien og Æ.

- Vi opererer i en cowboy-bransje, så vi visste at vi måtte endre oss før vi ble tvunget til det. Dagligvarebutikkene er veldig like på både pris og utvalg, og det var det som var bakgrunnen for bestevenn-strategien. Det vi imidlertid lærte, var at vi snakket om bestevenn-strategier og Æ før vi faktisk klarte å levere det til kundene. Det var vanskelig å se. Vi gjorde en feil, innrømmer kommunikasjonsdirektør Mette Fossum i Rema 1000.

Da Rema 1000 dumpet øl- og brusprodusenten Mack til fordel for bestevennen Ringnes, sa markedsføringsprofessor Lars Erling Olsen at folk ville slutte å handle på Rema 1000 hvis markedsstyrken til Mack var tilstrekkelig. Det viste seg å være en riktig prognose.

- Det var en sammenheng mellom Mack og boikott, og det tar vi på alvor. Du kødder ikke med øl. Det erfarte vi på en tøff måte.

Les også: PR-krig, priskrig og appkrig - slik skal dagligvaretoppene vinne kundekampen

Se videointervju med Mette Fossum her:


Les også: Mener ølstrid blir en test for Rema 1000

- Var tilfeldig og uheldig
For kommunikasjonsdirektøren i Coop, Bjørn Takle Friis, ble bestevenn-strategien til Rema 1000 en åpenbaring.

- Norske forbrukere liker ikke at vi skal bestemme over hva de kan kjøpe og ikke kjøpe. Dessuten vil leverandørene som ikke blir en "bestevenn" av dagligvaren føle seg utenfor, og en sånn type boikotting vil bare føre kjeden inn i en ond spiral, sier Friis.

Kommunikasjonsdirektøren i Rema 1000 benyttet også anledningen til å forklare at det både var tilfeldig og uheldig at lanseringene av Æ og bestevenn-strategien skjedde på samme tid. Hun sier hun forstår godt at forbrukerne ble forvirret.

- Det kom kanskje ikke godt nok fram hva en bestevenn-strategi egentlig er. Som sagt - vi pratet før vi handlet, og det var en tabbe som skapte et sterkt engasjement. Når Rema 1000 nevnes i en tittel i media, får det jo klikk uansett hva saken handler om, sier Fossum.

Stengte konkurrentenes butikker
Fossum mener likevel at når konkurransen mellom dagligvarekjedene er såpass stor som den er i dag, ser de seg helt nødt til å fighte og si fra.

- Det gjorde vi også blant annet når vi fikk Norgesgruppen til å stenge sine ulovlige søndagsåpne butikker.

Norgesgruppen, som eier omdømmemålingens største vinner Kiwi, mener at konkurransesituasjonen mellom dagligvarekjedene vil fortsette å tilspisse seg ytterligere.

- Støynivået rundt bransjen vår er bevis på den sterke konkurransen vi står i. Den er høyst reell, både lokalt og nasjonalt, sier konserndirektør for kommunikasjon i Norgesgruppen Per Roskifte.