Pepsi har hentet inn modell og Kardashian-søster Kendall Jenner til å fronte sin nye kampanje «Live For Now». Med den nye filmen forsøker Pepsi å ta eierskap til en udefinert motstandsbevegelse som tilsynelatende kan slekte på reelle demonstrasjoner vi har sett verden over de siste årene, som kampanjen mot politibrutalitet «Black Lives Matter» og demonstrasjonene som har pågått etter innsettelsen av Donald Trump som ny president i USA.

Nå beskyldes brusprodusenten for å forsøke kapitalisere på en samfunnsbevegelse de ikke er en del av.

Les mer: Pepsi får kjeft for «tonedøv» protestfilm

Heller ikke norske reklame- og PR-sjefer er nådige i sin dom over Pepsi.

Daglig leder i Trigger, Bente Kvam Kristoffersen, mener det er tydelig at Pepsi forsøker å gjøre sitt produkt til noe mer enn det faktisk er.

- Dette henger ikke sammen med noe av det Pepsi har gjort tidligere, sier hun  til Kampanje.

- Har ikke troverdighet
I filmen avbryter Kendall Jenner et pågående modelloppdrag for å bli med på demonstrasjonen, og ser til slutt ut til å løse hele konflikten ved å gi en politimann en Pepsi. Det blir for dumt, mener Kvam Kristoffersen.

- Her forsøker de å ta en politisk rolle som de ikke har troverdighet til å ta. Problemet er med andre ord at Pepsi gjør noe fiktivt og lager et narrativ som ikke er sant. Det er jo ikke akkurat realistisk at verdensproblemer løses av en boks Pepsi og av at en kjendis river av seg en blond parykk, sier hun.

- Pepsi gjør store samfunnsproblemer lettbeint, de tar bort viktigheten av demonstrasjoner og det er det som irriterer folk, så her blir Pepsi med rette mener jeg latterliggjort av de som de egentlig ønsker å nå.

Trigger-sjefen mener Pepsi er nødt til å ta drastiske grep for å rette opp inntrykket.

- Hvis de mener at dette er viktig for Pepsi må de ta grep for å bidra og det var det de burde gjort i stedet for denne løsningen. Så var jeg jeg Pepsi ville jeg lagt meg paddeflat og tatt kampanjen av lufta umiddelbart. Dette skader merkevaren worldwide, sier hun.

Se filmen her:

Oppdatert 20.09: Pepsi har nå trukket filmen.

- Lett å skjønne kritikken
Heller ikke daglig leder Mai-Bente Paulsen i kommunikasjonsbyrået Something Good, som spesialiserer seg på samfunnsansvar, er imponert.

- Det er prisverdig og bra når kommersielle aktører tar tak i samfunnsutfordringer og forsøker å skape engasjement rundt det, men det er lett å skjønne kritikken reklamefilmen får. Det hele virker lite troverdig og ektefølt og det er så polert! Og alt løser seg bare den kjekke politimannen får en Pepsi, sukker hun.

Paulsen trekker frem Dove, som tok tak i kvinners selvfølelse med «Real Beauty Sketches», og Allways, som tok tak i likestilling med «Like a girl», som eksempler på vellykkede forsøk på å bruke merkevaren til å gjøre noe godt.

Hun mener det er to viktige ting som skiller disse eksemplene fra Pepsis forsøk.

- De bruker ikke polerte posører. De bruker vanlige mennesker og ekte historier. Dessuten er det ikke sånn at på slutten av reklamefilmene til Dove så sto kvinnene og marinerte seg i Dove-såpe for å få bedre selvfølelse. Derfor virker det mer troverdig og ekte. Det er gjort på en sofistikert og virkelighetsnær måte som får oss til å oppleve at de tar problemet på alvor, sier hun.

Tror ikke på det: - Det hele virker lite troverdig og ektefølt og det er så polert! sier Mai-Bente Paulsen i Something Good.

Mener fiaskoen kunne vært unngått
Men best av alt lykkes man dersom man faktisk gjør noe, mener Paulsen.

- For eksempel da Ikea i forbindelse med innreiseforbudet til Trump sendte ut melding til alle sine ansatte og sa at alle som var rammet selv eller hadde noen i familien som var rammet av det, fikk gratis rettshjelp. De opprettet en 24-timers telefon som de ansatte kunne ringe, sier hun.

Det er Pepsis eget inhouse-byrå Creators League Studio som står bak filmen. Trigger-sjef Bente Kvam Kristoffersen mener det kan forklare fiaskoen.

- Kanskje kunne de unngått dette om de hadde hatt en ekstern partner som hadde vært litt mer kritisk enn det de har vært selv i dette tilfellet. En god rådgiver ville ikke gitt dette rådet – det handler om å forstå verden og det viser Pepsi at de ikke gjør her, sier hun.

Pepsi har ikke kommentert reaksjonene direkte, men sier i en uttalelse til Adweek at «dette er en global reklamefilm som viser folk fra ulike samfunnslag som kommer sammen i harmoni, og vi mener det er et viktig budskap å formidle.»