Om ikke lenge kan det «å vippse» bli å finne i norske ordbøker som et verb. For DNB har kontaktet Språkrådet for å finne ut hva som skal til for å komme inn i ordboka. 

Og Språkrådet er ikke negative.

- Vi er enig i at «Vipps» er et godt etablert uttrykk. Språkrådet følger med på hvordan nye ord og uttrykk kommer i bruk i norsk. Ord som blir utbredt i allmennspråket og ser ut til å bli varige, kan komme inn i ordbøkene og bli forklart der, forklarer seniorrådgiver Marit Hovdenak hos Språkrådet.

Åpner for Vipps:

- Vi er enig i at «Vipps» er et godt etablert uttrykk, seniorrådgiver Marit Hovdenak hos Språkrådet. Hun utelukker ikke at «å vippse» kommer inn i ordboka etter hvert.

Tror på beskyttelse av Vipps som verb
Dag Inge Fjeld er høyskolelektor ved Høyskolen Kristiania, jobber som rådgiver innen markedskommunikasjon og har spesielt lang erfaring med å utvikle kreative briefer. Han mener det er uproblematisk at merkevarer som Vipps inntar det norske språk, og at det skal mye til før det kan innebære en risiko for merkevaren.

- Det er i så fall bare dersom det blir ekstreme og ulovlige begrepsbruk. «Vipps, så lå han på bakken i en blodpøl», for eksempel.

Det kloke med Vipps, mener Fjeld, er at de ikke gikk inn i teknologiverden eller pengeverden for å finne navnet. De hentet et begrep fra dagligtalen.

- Jeg bruker «å vippse», eller «vippser du meg?» Eller «jeg vippser deg» flere ganger i uken. Senest på fredag: «Ta med en halvliter til meg, så vippser jeg deg». Teknologi kan kopieres, men nye verb sitter klistret. Så blir det spennende om Språkrådet gir beskyttelse på «å vippse». Jeg tror det kan skje, sier Fjeld. 

Fascinert:

Høgskolelektor Dag Inge Fjeld har latt seg fascinere av Vipps-historien. - Det store sjakktrekket var at kjappe pengeoverføringer via iPhone eller Android ble kalt Vipps, og gikk inn i dagligtalen. Som et verb. De som ikke hadde prøvd det før, ble kanskje motivert til å forsøke, når det het noe så dagligdags, sier Fjeld.

- Tenkte på noe enkelt
Hos DNB er det  fagspesialisten i IT-avdelingen - Jannicke Birkevold - som har æren for Vipps-navnet, sammen med DNB-kollega Anne-Kirsti Brattlie. Begge de to kom på navnet, og vant frem i en i en intern navnekonkurranse. Birkevold skrev ned de ordene hun syns passet med den hun så for seg at Vipps skulle bli på et stykke papir. Det viste seg å bli en suksess.

- Jeg tenkte på noe som kunne illustrere en enkel og intuitiv måte å betale med mobilen. Men også et ord som kunne vokse seg til et verb. Litt sånn «vips så er det gjort». Det signaliserer at det er enkelt og gjort i en fei, sier Jannicke Birkevold.

Betalingstjenesten har per i dag over 2,3 millioner brukere, og innføringen i markedet og markedsføringen av tjenesten har vunnet mange priser, blant annet Årets Markedsfører i 2015.