Matbutikken på nett, Kolonial.no har på få år jobbet seg frem til en utfordrerposisjon i det norske dagligvaremarkedet. Nå er Kolonial.no én av fire nominerte til Årets Markedsfører.

Hvem de tre andre nominerte er, vil Kampanje avsløre i løpet av denne og neste uke.

Kampanje møter Kolonial.nos markedssjef Mats André Kristiansen i lokalene på Grünerløkka i Oslo. Spurt om hvordan det hele startet, forteller han at han var godt etablert i reklamebransjen og jobbet i reklamebyrået Jimmy Royal da han kom til en erkjennelse;

- Det var mer givende å jobbe med produktutvikling enn kommunikasjon. Derfor sluttet jeg og tre kollegaer i Jimmy for å starte Lemonade. Målet vårt var å finne en idé og et produkt vi kunne leve av. Og det har vi endelig fått til, forteller Kristiansen.

Tok ikke ut lønn
Det var noen engasjerte folk med bakgrunn fra McKinsey og Schibsted som kom til Lemonade med en idé om å starte en dagligvarebutikk på nett. Kristiansen og kamerat og kollega Andreas og Ida i Lemonade fattet raskt interesse og ble med.

Med seg fikk de også et utviklermiljøet Funkbit, og til sammen var de da ti personer som skulle starte arbeidet med det som skulle bli Kolonial.no.

- Vi ble alle sammen enige om å ikke ta ut lønn det første året. Alle jobbet så mye man kunne, brukte sparepenger og skrapte sammen det vi kunne fra venner og nær familie. 2013 ble et tøft år, men samtidig utrolig spennende og gøy, forteller Kristiansen til Kampanje.

For selv om dagene var fylt med pakking av handleposer til kunder og utkjøring av de samme posene, jobbet gründerne med å stable matbutikken på beina.

- Det er lett å glemme produktets betydning når man jobber med kommunikasjon. Du er nødt til å ha et godt produkt i bunn. Det er nøkkelen til vekst. Kommunikasjon alene kan ikke sikre vekst. Hvis du overleverer hver gang, forteller kunden det videre og rekrutterer flere kunder. For en startup uten markedsbudsjett er det helt avgjørende å satse på spredningsmekanisme. I helgene var vi på fotballcuper og andre steder der vi møtte kunder. Vi ga ut gratis varer og fikk også verdifull tilbakemelding, forteller han.

- Nå har vi en god rigg 
I starten var det naturlig nok ikke budsjett til reklamefilmer, profilkampanjer eller annet som sto høyt på ønskelisten. Men et visst minimum måtte man ha, og Kristiansen forteller at de var heldige og gjorde en god deal med et byrå som trodde på dem.

- Vi jobbet med Heydays, som laget grunnelementene til identitet og profil for oss. De var greie og ga oss muligheten til å utsette fakturaene til vi faktisk tjente litt penger. Det var stort av dem! Logoen ble kjapt applisert på saccosekker, flyers og hettegensere, sier han.

Etter hvert kom større investorer som Alliance Venture og Verdane inn, og det ble behov for å løfte markedskommunikasjonen opp et nivå. Kolonial.no valgte Anorak som sitt reklamebyrå.

- Vi har nok et litt mer voksent markedsbudsjett nå, og en god digital rigg i bunn, konstaterer han.

Lanserte «Litt dritt»
Bedt om å trekke frem markedsføringsgrep han er spesielt stolt av, trekker han frem tre ting;

- Jeg synes vi har gjort mye bra på kommunikasjon i vårt første år. Det første vi gjorde - som skapte en del oppmerksomhet - var utendørsreklamen der vi tullet med logoen til konkurrentene våre.  Vi visste det kom til å bli bråk, men tok en sjans. Det gikk ikke 24 timer engang før Coops og Norgesgruppen sine advokater sto på døra, forteller han.

For på utendørsreklamen hadde Kolonial.no lagt vekt på fordelen med netthandel kontra det å gå i fysiske butikker og omdøpt Coop sitt slagord «Litt ditt» til «Litt dritt».

- Vi fikk utrolig dårlig tilbakemelding fra Coop, men utrolig bra tilbakemelding fra kundene. Det var poenget.

Det andre grepet han vil trekke frem, er appen som ble lansert i fjor vår.

- Det var ideen til Anorak at vi ikke skulle kalle dette en app, men en butikk. Vi satte oss som mål at vi skulle få flere butikker enn Norgesgruppens 3200 butikker – og det slo vi naturlig nok, på bare en time, sier Kristiansen.

Les også: Disse skal finne Årets Markedsfører

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Skapte bråk:

Her er to av utendørsreklamene som Kolonial.no fikk laget – og som skapte storm blant konkurrentene. Foto: Hilde Nyman

Det tredje grepet var en reklamekampanje som besto av pre-rolls på YouTube som seeren kunne hoppe over fra første sekund, men som likevel var laget slik at 93 prosent av seerne valgte å ikke hoppe over.

- Her var budskapet at man med Kolonial.no slipper butikken og i filmene viste vi flere situasjoner fra dagligvarebutikken som man slipper når man handler hos oss.

- Hva tror du om muligheten for at dere kan bli «Årets Markedsfører»?

- Det er utrolig kult å være nominert i konkurranse med tre sterke merkevarer. Vi er nok en underdog. Selv om vi føler at det er seier bare å være nominert, går vi for selvfølgelig for seier, avslutter Kristiansen.

Se video-intervju der Kristiansen forteller hvordan det føles at Kolonial.no er nominert til Årets Markedsfører:

Kampanje kommer til å slippe navnene på de tre andre nominerte i løpet av denne og neste uke. Selve prisen deles ut 23. mars på et arrangement i regi av Markedsføringsforeningen i Oslo. Vi gjør oppmerksom på at Kampanjes journalist sitter i juryen for Årets Markedsfører.