I dag ble dagligvarebutikken Kolonial.no kåret til Årets markedsfører 2016. Prisen ble delt ut på Mesh under arrangementet MFO Case.

 - Wow, så nervøs tror jeg aldri jeg har vært før! Dette er fantastisk inspirerende for å fortsette det knallharde markedsarbeidet  og vinne over disse bautasteinene, sier Kolonial.nos markedssjef Mats André Kristiansen fra scenen, og mener de store dagligvaregigantene. 

Han benyttet anledningen til å takke reklamebyrået:

- Jeg må takke reklamebyrået Anorak for en utrolig innsats for lav betaling.

Dagligvarebutikken på nett konkurrerte med tre andre finalister; DNB Ung, Smash! (Orkla Snacks & Confectionery) og Telia. Alle fire finalister holdt foredrag i løpet av fagdagen, men det var altså Kolonial.no som trakk det lengste strået.

Les presentasjonen av de fire finalistene her; Smash, DNB, Telia og Kolonial.no.

Det er Anorak som er reklamebyrået til Kolonial.no. 

Takket byrået:

Fra scenen takket markedsdirektør i Kolonial.no, Mats André Kristiansen, reklamebyrået og rådgiverne i Anorak, Janne Espevalen, Hallvard Fjellbraaten og Kristina Tallaksen (helt til høyre). Foto: Eivor Eriksen.

I juryens begrunnelse heter det:

«Om vinneren sier juryen at vi føler at vi lærer noe om verden vi lever i mens vi lærer mer om markedsføringen. Vinneren tar verden i 2016 på alvor, og gir oss innblikk i hvordan vi kanskje bygger bedrifter inn i fremtiden. De har tatt på seg den store oppgaven i å utfordre både svært veletablerte og dominerende aktører, og forbrukernes veletablerte vaner og handlemønstre.

Til tross for til tider lave markedsbudsjetter, og ekstremt rask utvikling evner vinneren å bruke dyp kundeinnsikt i utviklingen av markedsarbeidet. De er djerve som går ut i et ekstremt etablert og kompetitivt marked, og de gjør det effektivt som en modig utfordrer, som en David mot Goliat. De kombinerer flere digitale flater med fysisk distribusjon, og forsøker å rokke ved de etablerte spillereglene i kategorien.

Vi opplever vinneren som autentiske, med en tydelig personlighet og entusiasme, og vi gleder oss til å se hvordan de kommer til å videreutvikle merkevaren. Vinneren står ovenfor store utfordringer i sin videre vekst, men basert på kvaliteten på håndverket så langt vist, mener juryen at de har etablert en plattform for sunn, levedyktig vekst.»

Blindheim lot seg fascinere
I en kommentar til Kampanje forteller jurymedlem Trond Blindheim at han virkelig lot seg fascinere av Kolonial.no.

- Jeg synes vi ble presentert for en herlig historie om hvor viktig gjennomtenkt markedsføring er for lykkes i forretningslivet. Slik den ble fortalt til oss, var historien om Kolonial.no en fascinerende skildring om hvordan man bygger opp og driver en suksessfull markedsvirksomhet uten å miste sjelen underveis, sier han til Kampanje.

Blindheim trekker også frem at Kolonial.no har klart å forene forretningsvirksomhet med begeistring og kreativitet, sosialt ansvar og omsorg for kunder og ansatte.

- Ikke minst har de klart å skape en virksomhet hvor ansatte og ledere klarer å forene hardt arbeid med engasjement, glød og stor arbeidsglede. De har en lidenskapelig tro på eget forretningskonsept, produktet deres deres er fremtidsrettet, ambisjonene er djerve, markedsstrategien er ambisiøs og rekrutteringen av medarbeidere er gjennomtenkt ned til minste detalj, sier han.

 Faglig ansvarlig i juryen, Bendik Samuelsen trekker følgende årsaker til at han valgte å gå for Kolonial.no som vinner. 

- Det som vippet for meg, var nok blant annet at dette er et case som viser effekter gjennom stor bredde i virkemiddelbruk, ikke bare kommunikasjon. Det er også et case fra en liten virksomhet som utfordrer store, tunge bransjeaktører. Det er en virksomhet som håndterer bratt vekst uten å gå på trynet, sier Samuelsen.

Årets jury har bestått av juryleder Marianne Otterdahl Møller (MFOs styreleder), mens det faglige ansvaret er det instituttleder Bendik Samuelsen ved Institutt for markedsføring på Handelshøyskolen BI som har hatt. Resten av juryen har bestått av daglig leder Lauga Oskarsdottir i Startup Lab, rektor Trond Blindheim ved Høyskolen Kristiania, byråleder Erik Heisholt i Heisholt Inc, administrerende direktør Peder Mittet i mediebyrået Starcom og journalist Hilde Nyman i Kampanje.

Opprinnelig satt markedsdirektør Aina Lemoen Lunde fra DNB i juryen som representant for fjorårets vinner, men gikk ut av juryen da ble klart at DNB Ung var plukket ut som finalist av de andre jurymedlemmene. Også Kolonial.no’s markedssjef Mads- André Kristiansen var med i juryen helt i starten, men måtte også tre ut av juryen på grunn av finaleplass.

I fjor var det altså DNB som vant tittelen «Årets Markedsfører» med Vipps caset. Da vant de for tredje gang. 

Les også: DNB er Årets markedsfører for tredje gang

Her er liste over tidligere vinnere av prisen:

ÅR VINNER
2015 DNB Vipps
2014 Storebrand
2013 SAS
2012 DNB
2011 Lebara (MyCall)
2010 DNB
2009 Kari Traa
2008 RiksTV
2007 Moods of Norway
2006 Norwegian
2005 Stabburet
2004 Coop Norge
2003 Netcom
2002 Rema 1000
2001 Byggmakker
2000 Dinamo Norge
Ertet gigantene:

Da Kolonial.no skulle etablere seg og bygge kjennskap, kjørte de en «frekk» kampanje som gjorde narr av konkurrentene. Det virket.