På det lekre og minimalistiske kjøkkenet til milliardær-fruen Lara Axelman i seersuksessen «Billions», troner det i denne sesongen en svart design-kaffetrakter midt på kjøkkenbenken. Det er det helnorske selskapet Wilfa, som produserer småelektriske artikler, som har tatt steget inn i produktplasseringens verden.

Wilfa-trakteren er designet av det danske designbyrået Design It og baristaen Tim Wendelboe. I serien spilles Lara Axelman av den svenske skuespillerinnen Malin Åkerman, som skal være gift med hovedrolleinnehaveren Damian Lewis, kjent fra en annen tv-suksess; «Homeland».

«Billions» sendes på Showtime i USA, men i Norden er det HBO Nordic som har rettighetene.

Administrerende direktør Anders Liland i Wilfa forteller at avtalen kom i stand etter en idé fra deres reklamebyrå Pulse Communications.

- Pulse har mye kontakter i Hollywood og mente Wilfas supre produkter burde gå sammen med superstjerner. Da dukket det opp en mulighet i «Billions», og vi tenkte at det ville være en perfekt produktplassering for oss, forteller Liland til Kampanje.

De la samtidig opp et løp der det også skulle være aktiviteter i butikk for å forsterke produktplasseringen. Blant annet ble det fremforhandlet en avtale med HBO som innebærer at det skal deles ut 2000 gratis HBO-abonnement i to måneder per solgte Wilfa-kaffetrakter – i hvert av de nordiske landene – totalt 8000 koder.

- Produktplassering alene ville vært en for tøff investering for oss uten å få noe igjen. Men kombinert med instore-aktiviteter, stiller det seg annerledes. Det har blitt veldig godt mottatt så langt, så vi krysser fingrene, sier han.

Etter det Kampanje erfarer beløper kostnadene til produktplasseringen i «Billions» og kampanjekostnader seg til en størrelsesorden på rundt 300.000 kroner.

Tidligere i dag kunne man lese på Kampanje at nye tall fra Stiftelsen Elektronikkbransjen, viser at HBO Nordic i 2016 hadde en vekst på 6 prosent i forhold til året før. Det betyr at rundt 560.000 norske husholdninger hadde et HBO Nordic-abonnement.

Les også: HBO fosser frem i strømmekampen

- Jeg er kjempefan

Administrerende direktør Anders Liland i Wilfa var særdeles entusiastisk da forslaget om å produktplassere Wilfas kaffetrakter «Svart Presisjon» i tv-serien «Billions». - Vi tenkte at det ville være en perfekt produktplassering for oss, sier Liland til Kampanje. Foto: Wilfa

Vil bli nummer én
Wilfa er ikke inne på det amerikanske markedet i dag – og har heller ikke planer om det med det første. Så det er i første rekke det nordiske markedet de ønsker å nå med produktplasseringen.

- Nei, vi har ikke mål å treffe det amerikanske markedet. Det er en helt annen sak. Men vi ønsker å bli nummer én i Norden og å vokse betydelig i alle de nordiske landene, sier Liland.

I Norge har Wilfa en nummer to-posisjon i det øvre kaffetrakter-markedet etter Moccamaster.

Liland er forsiktig med å love at det blir mer produktplassering fra bedriften.

- Det får vi se på, det kommer an på hvor interessant det er. Det er ikke alltid produktplassering er det rette, selv om vi tror det i dette tilfellet. Vi er veldig fornøyd med eksponeringen så langt.

- Kjente du til «Billions» før Pulse Communications foreslo den?

- Jeg er kjempefan, jeg! Og hadde sett hele forrige sesong da forslaget kom på bordet. Jeg vet at mange er begeistret for denne avtalen, så et er stor entusiasme her, sier Liland. 

Stor jobb:

- Det å få plassert et internasjonalt ukjent, helnorsk produkt som dette, er ikke veldig vanlig, sier rådgiver Jørgen Kaada-Rønning i Pulse Communications til Kampanje. Foto: Pulse Communications

Reklamebyrået: - Verdens kuleste kaffetrakter
Det er reklamebyrået Pulse Communications som har fremforhandlet avtalen mellom Showtime, HBO og Wilfa. Tidligere har byrået blant annet stått bak merkevarealliansen mellom Magnus Carlsen og Møllers Tran, og ishockeyspilleren Mark Zuccarellos samarbeid med Gilde.

- Vår jobb for våre kunder, er å tenke muligheter og konsepter. Som da vi fikk ideen til et merkevaresamarbeid mellom Magnus Carlsen sin sjakk-app Play Magnus og Møllers Tran. Vi har kontakt med et selskap som driver med produktplassering i Hollywood, så da kom vi på ideen om å vise verdens kuleste kaffetrakter på kjøkkenet til familien Axlerod i HBO-serien «Billions», sier rådgiver Jørgen Kaada-Rønning i Pulse Communications til Kampanje.

- Det var litt jobb, men vi fikk til produktplassering i to episoder av sesong to. Det å få plassert et internasjonalt ukjent, helnorsk produkt som dette, er ikke veldig vanlig. Det er ikke lett å komme til, fordi det skal passe inn i produksjonen og godkjennes i mange ledd. En serie som dette er et kreativt verk der produsenter og regissører skal være enige om at det aktuelle produktet passer inn, sier han.

Pulse Communications har gjort alt i forbindelse med kampanjen – fra fremforhandling av avtalen til utvikling av butikk- og mediamateriell, kan Kaada-Rønning fortelle.

- Å ha en slik produktplassering er både kult og morsomt. Her gjelder det å kunne hente ut verdien av kampanjen slik at man kan drive oppmerksomhet i butikk og få økt salg av kaffetraktere, forteller han.

- Hva er kostnadene ved produktplassering?

- Man kan ikke bare kjøpe en produktplassering og regne med at det gir salgseffekt. Vi tenker at for å gjøre en slik produktplassering lønnsom, må man ha en 360-graders strategi i bunn, mener Kaada-Rønning.

- Men er det dyrt?

- Det er et definisjonsspørsmål om dette er dyrt eller ikke. Men generelt kan jeg si at produktplassering koster alt fra noen titusen kroner til flere millioner. Det er heøt umulig å fastsette, forteller han.