På Grand Hotel feiret onsdag kveld den norske sponsor- og eventindustrien seg selv med å dele ut ti gull og én hederspris. Og det ble flere hyggelige turer opp på scenen for idrettsponsorene -  for en av kveldens store vinnere ble alpinlandslaget som slo til med en dobbeltseier.

Alpinlandslaget stakk av med seieren i klassen for «Årets Sponsorobjekt» og i klassen for «Årets sponsorkampanje» der Telenor sammen alpinesset Aksel Lund Svindal fikk prisen for kampanjen «Aksels Gullmedalje».

Den gjeve prisen «Årets sponsorobjekt» ble gitt til alpinlandslaget for «engasjerte profiler» og «målrettet sponsorstrategi».

- Åpne, folkelige og populære profiler som hevder seg i verdenstoppen er med på å øke objektets attraktivitet, heter det i jurybegrunnelsen.  

Til å ta i mot prisen var markedssjef i alpinlandslaget John-Olav Evans til stede.

- Dette er en anerkjennelse for oss. Vi har et utrolig kult objekt og utøvere som alltid stiller opp. De er ydmyke og fantastiske profiler, sier Evans til Kampanje.

Hete sponsorobjekter
Det er ingen tvil om at Evans sitter med noen gode objekter i stallen. Alpinkjørerne er hete på sponsormarkedet med profiler som Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud, Aleksander Aamodt Kilde og Henrik Kristoffersen i spissen.

Da analyseselskapet Sponsor Insight rangerte idrettsutøverne etter attraktivitet kom både på Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud inn på «Topp 10»-listen med en henholdsvis 4. og 6. plass. Alpinstjernene må imidlertid se seg slått av langerennsløperne Therese Johaug og Petter Northug og skiskytterlegende Ole Einar Bjørndalen.

Les også: Kjemper for VM-tittel - men lav medieprofil gir sponsor-trekk

- Hva skal til for at alpinstjernen går helt til topps og danker ut Johaug, Bjørndalen og Northug?

- Jeg ser ikke helt den. Aksel Lund Svindal er den mest interessante, populære og profilerte utøveren i Norge, mener Evans.

Sponsorbudsjettet til alpinlandslaget er på over 40 millioner kroner i året, men sånn har det ikke alltid vært. For fem år siden var budsjettet på under 15 millioner kroner.

- Hva har skjedd?

- Det som har skjedd, er at vi har en mye mer strategisk tilnærming til det vi gjør på sponsorsiden, fremfor bare å selge et merke i panna eller på drakta. I dag har vi en veldig klar filosofi på at vi bare skal ha fire synlige merker på ytterbekledningen. Vi skal ikke se ut som et lappeteppe. Det er noen idretter hvor det er vanlig og det funker for noen, men for oss i alpint er det viktig å gi sponsorene den eksklusive følelsen, sier Evans.

Nye avtaler
Nå er også nye avtaler på vei inn med blant annet Phenix. Og ifølge Evans sikter alpinlandslaget allerede mot godt over 50 millioner kroner i 2018. Noen av de største sponsorene er Telenor, DNB, Audi og Tine.

- Vi kommer til å passere 50 millioner kroner neste sesong. Det ser veldig lyst ut, sier han.

Alpinsporten er også godt hjulpet av veksten i sponsormarkedet generelt og idrettssponsingen spesielt. I går omtalte Kampanje de ferske prognosetallene til analyseselskapet Sponsor Insight, som viste at sponsormarkedet er ventet å vokse med 4,1 prosent i 2017 til 4,8 milliarder kroner.

Idrettssponsingen, inklusive fotball, er det største segmentet og står for nesten 3,4 milliarder kroner.

- Vær ærlig. Hvor mye ødela kranglingen med Henrik Kristoffersen om retten til å selge egne sponsorplasser på hjelmen?

- Ingenting. Det er jeg helt ærlig på. Det har ikke påvirket oss en puck og det er takket være at vi er sponsorer som er langsiktige, som kjenner kulturen vår, kjenner utøverne våre og kjenner filosofien vår. Det at en utøver har hatt ønsker om å utfordre systemet, har ikke påvirket sponsorene våre. Tvert imot, sier Evans.

Telenor er «Årets Idrettssponsor»
En av de store vinnerne i går - ved siden av alpinlandslaget - var én av landets største idrettssponsorer; Telenor og sponsorsjef Petter Svendsen. Telekonsernet vant prisen for «Årets Idrettssponsor» for sin portefølje av idrettssponsorater som består av både alpint, fotball og nye idretter som esport.

- Fra bredde til topp og 365 dager i året er fokuset på fart, innovasjon og sikkerhet, sa juryen.

Til å ta i mot prisen på scenen, var Telenors sponsoransvarlig Per Anders Vold - som benyttet sjansen til å sende en varm hilsen til sin sjef Petter Svendsen.

- Det er en drøm å jobbe i et selskap som Telenor som får muligheten til å gjøre store ting. Det har vi definitivt gjort i år. Samtidig er det deilig å jobbe med den personen som jeg synes er Norges beste mann på spons. Petter Svendsen. Denne prisen skal vi feire noe jævli Petter (Svendsen, red. anm.), sa Vold fra scenen.

Noen av de andre vinnere i går var Aftenposten, Ikea, Statoil, NHO, PWC og DNB som vant to priser.