Haralds Vaffel har den siste tiden seilet i medvind. Konseptet startet for tre år siden, da initiativtager Jonathan Larsson satte opp en vaffelutsalgsbod i Gamlebyen. Lenge var det bare et prosjekt ved siden av studier, men de siste månedene har det blitt åpnet bod på Gründerløkka i Oslo i tillegg til den originale. Begge er åpne hver dag, og to stykker kan nå livnære seg av driften.

Bedriften heter Haralds Vaffel fordi den første boden ble satt opp på Harald Hårådes plass, men siden september i fjor har Kong Harald og andre medlemmer av kongefamilien blitt brukt i logo og til markedsføring av bedriften.

Larsson har aktivt også prøvd å få kongen på besøk til en av vaffelbodene. Over lang tid har han sendt mailer til Slottet, men de siste ukene har han trappet opp innsatsen og lagt ut daglige, åpne invitasjoner til kongen på Facebook.

Nå vil Slottet ha slutt på at kongens ansikt brukes i logo og til markedsføring.

- Jeg fikk en telefon fra Slottet i går. De sa det var morsomt at jeg sendte brev og prøvde å få kongen til vaffelboden, men at de ikke kan svare på når og om han eventuelt kommer innom her. De sa også at det ikke var greit at jeg brukte ansiktet hans i logoen. Jeg har stjålet bildet, så jeg forstår at det ikke er lov, men de sa faktisk at jeg ikke kunne bruke bilde av han selv om jeg hadde tatt det selv. Jeg er usikker på om de har lov til det eller ikke, sier Larsson til Kampanje.

Han er imidlertid ikke overrasket over beskjeden fra Slottet.

- Ja, det var egentlig veldig forventet. Det var bare et spørsmål om tid.

- Fint om kongen støttet ungt entreprenørskap
- Hvorfor er det så viktig for deg å få kongen på besøk?

- Det ville være et fint tiltak av kongen å være litt mer folkelig, et besøk til vaffelboden hadde vært nettopp det. Vi syns også det hadde vært bra om kongen viste litt mer støtte til næringsliv i Oslo, og ungt entreprenørskap spesielt.

Nå er logoen endret, og i skrivende stund er det den svenske kongefamilien som brukes i logoen.

- Akkurat nå er det den svenske kongen som brukes, men jeg tror vi kommer til å endre det etter hvert. Dette er en midlertidig løsning.

- Hvorfor ønsket du å bruke kongefamilien i logoen og til markedsføring?

- Vaffelen er et veldig fint symbol på Norge, det er jo også kongen. Så jeg føler det passer seg veldig bra, veldig enkelt og greit. 

- Morsomt og kreativt, men ikke lov
Marianne Hagen, kommunikasjonssjef ved slottet, kan bekrefte at hun ringte til Larsson for å be han slutte med å bruke bilder av kongefamilien til markedsføring.

- Det stemmer at jeg ringte han i går og forklarte at bilder av de kongelige ikke kan brukes i kommersiell sammenheng, sier hun til Kampanje.

- Hva er årsaken til det?

- Det sier seg selv at man ikke kan bruke bilder av de kongelige i kommersiell sammenheng. Dersom et selskap puttet bilde av kongen i Gallauniform inn i logoen sin, ville den som går inn og møter produktet og selskapet tro at dette er noe kongen står bak eller går god for. Det vil skape inntrykk av at det er en sammenheng mellom kongehuset og selskapet, men det er det ikke.

- Tror du at folk, tatt i betraktning Haralds Vaffels bildebruk og sjargong, trodde det var en sammenheng mellom dem og kongehuset?

- Det skal jeg ikke mene noe om. Det er ikke noe problem at Haralds Vaffel bruker pressebilder på sin Facebook-side, men i det øyeblikket det blir brukt i en logo og firmapresentasjon går det ikke. Selv om det er morsomt og kreativt, er det ikke lov.

Hagen forteller at det kun er Kong Håkon konfekt og Farris som, på grunn av historiske årsaker, kan bruke kongekronen med rett.