Forbrukerombudet mener boligsalgstjenesten gir feil bilde av pris og kjøpers trygghet. 

Propr er en tjeneste hvor boligselgere kan selge boligen sin selv, med bistand fra et meglerforetak. Forbrukerombudet reagerer mest på påstandene om at «Propr sørger for at selgers opplysningsplikt er oppfylt».

– Dette kan villede både forbrukerselgere- og kjøpere ved at man får inntrykk av at handelen vil gjennomføres på en trygg måte. Dette er feil da forbruker både kan velge bort Proprs bistand med å hente inn opplysninger, samt at man ikke kan garantere at selgers opplysningsplikt blir oppfylt, sier fagdirektør Tonje Hovde Skjelbostad i Forbrukerombudet til Dagens Næringsliv.

Reagerer: Tonje Hovde Skjelbostad, fagdirektør hos Forbrukerombudet og ansvarlig leder for bolig.

Har mottatt mange klager
I markedsføringen får forbrukerne vite at det koster «fra 4.900 kroner» å bruke Propr. Forbrukerombudet har kommet fram til at totalprisen i praksis for flertallet av kundene blir 32.800 kroner. Forbrukerombudet mener også at Propr overdriver antallet brukere.

Tjenesten ble lansert i mai 2016, og Forbrukerombudet har mottatt en rekke klager på Proprs markedsføring, både fra forbrukere, organisasjoner og eiendomsmeglere.

- Fremstår som desperat
– Vi har stor respekt for Forbrukerombudets anmodninger, og skal selvfølgelig ta disse til en grundig vurdering, sier Propr-pressekontakt Niels Ruben Ravnaas til E24.

Propr ønsker ikke å svare på anklagene fra ombudet. De lover imidlertid å gi sitt svar innen 10. mars, som er ombudets frist.

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) har tidligere kritisert Proprs markedsføring. Direktør Carl O. Geving kommenterer Forbrukerombudets reaksjon slik:

– Dette er en totalslakt av Proprs markedsføring, og jeg er glad vi har myndigheter som er så tydelig i å beskytte forbrukerne mot slike krefter, sier han til E24.

Propr blåser av utspillet.

– Carl O. Geving fremstår desperat, når han driver en så stygg form for skremselspropaganda, sier Ravnaas, og fortsetter:

– Disse beskyldningene fra Geving føyer seg inn i en lang rekke patetiske utspill mot Propr, fra en livredd meglerbransje med meglerforbundet som hærfører.

- Propr har en lys fremtid
Kampanje har tidligere skrevet om lanseringen av Propr. ak tjenesten Propr.no står boligmeglerkjeden Sem & Johnsen, i allianse med en rekke profilerte initiativtakere.

En av disse er medieveteranen Geir Kjærnes, administrerende direktør og grunnlegger av mediebyrået In Sight. Kjærnes har tidligere jobbet i medieselskaper som MTG, TV 2 og SBS.

- Slik dagens medieverden er skrudd sammen er jeg overbevist om at disruptive tjenester som Propr har en lys fremtid. Måten man i dag har mulighet til å nå frem med sine budskap til akkurat de man måtte ønske skaper enorme muligheter, sa Geir Kjærnes til Kampanje.

Les mer om Propr: Medieveteran bak ny «disruptiv» nettsatsing (Abonnement)