Lotto-vert, skuespiller og sosiale medier-entusiast Ghopi Prabaharan har de siste årene bygget opp Prabamedia, et selskap som lager innhold og gir tips til hvordan bedrifter kan lykkes i sosiale medier. Denne uken gjestet Prabaharan konferansen Social Media Days i Oslo for å snakke om sistnevnte.

- Vær menneske! Snakk til mennesker som mennesker, ikke roboter. Vær sosial på samme måte som du ville vært på en fest, vær oppmerksom og lyttende, oppfordrer han.

Selv er Prabaharan størst på Snapchat, men han lager også innhold til Facebook, Instagram og Twitter.

Familien til Prabaharan kom til Norge da han var ett år. Han fikk raskt følgende råd av faren sin: For å lykkes må du være imøtekommende, tilfør mer verdi enn du tar og si ja til alt.

- Jeg har alltid sagt ja til ting. Foreldrene mine sa alltid at jeg måtte si ja til alt, så det har jeg gjort. Jeg har sagt ja til alt fra fjellturer til middager etter skolen. Å si ja til mye er noe jeg har hatt med meg hele livet. Når det gjelder å gi mer enn du tar så har det hele veien vært viktig for meg i sosiale medier. Jeg kunne stått på scenen og snakket om min egen business, men jeg har mer tro på at læring og deling av erfaring bygger merkevaren på en troverdig måte. 

Satset som «gamer»
- Før vi fikk sosiale medier brukte jeg andre kanaler til å bygge merkevare og mobilisere følgermasse, sier han.

Prabaharan har blant annet fortid som profesjonell «gamer», han ble tidlig interessert i spillet Counter-Strike og brukte mye tid på det.

- Sammen med flere andre vant jeg faktisk NM, vi ble derfor sendt for å representere Norge i utlandet. Det var veldig gøy, og på den tiden var vi ganske store i gamer-miljøet.

Prabaharan forteller at han forsøkte å skaffe medieomtale for spillingen uten å lykkes, og derfor opprettet en VG-blogg som etter hvert fikk godt engasjement.  

- Jeg forsto raskt at følgere og fans kunne gi sponsorer og penger, og tenkte blogg var en fin og alternativ måte å få omtale på dersom mediene ikke ville skrive saker om oss eller meg. Jeg har hele veien brukt tilgjengelige kanaler for å vise hva jeg kan, blogg og sosiale medier er så fint for alle kan bruke dem. Sosiale medier har åpnet flere dører for meg.

Rådgiveren har også utdannet seg som skuespiller, og sier sosiale medier har vært gode kanaler for å vise hva han kan dersom auditioner ikke har gått helt hans vei.

- Gir salg i kassa
 - Hvorfor ble du interessert i sosiale medier?

- Den eneste grunnen til at jeg er på sosiale medier, er at det blir salg i kassa, men selv om jeg er superinteressert i salg så må jeg gå litt «Mor Theresa» på det. Grunnen til at det heter sosiale medier er at man må være sosial, og det betyr å være menneske. Det er vanskelig å bygge en relasjon hvis du bare skal pushe salg, du må bygge merkevare, det er kjempeviktig. Jeg har også stor tro på å gi noe tilbake.

- Hva er ditt beste tips når det gjelder sosiale medier?

- Se på mobilen din som en tv hvor Snapchat er NRK, Facebook er TV 2 og Instagram er TV 3, og at det du legger ut der er kjente tv-serier.  Bruk kanalene til å inspirere, tilføre verdi, og ikke minst kommunisere med følgerne dine. Folk spør meg hvordan man kan måle utbytte eller verdi av det som legges ut på sosiale medier, og da pleier jeg å spørre tilbake, hvordan måler du effekten merkevaren din får av være gjest på for eksempel Senkveld? Alt kan ikke måles i salg, og merkevarebygging er uvurderlig.