Bak det nye tv-konseptet «Skattejakten.Live», står kjendisfotograf Rolf-Ørjan Høgset sammen med Terje Sandviken Næss og produksjonsselskapet Virus.

Gjennom en fem måneders seilas fra Oslo til Kirkenes skal de to bloggerne Kristin Gjelsvik og Cathrine Montero Moen ha ansvar for en 38 fot stor spesialbygd seilbåt - uten å på forhånd ha noe erfaring med seilbåter.

Høgset sier til Kampanje at de to vil få hjelp i starten av seilasen, men etter hvert er det meningen at de skal seile båten alene – kun med selskap av to tv-fotografer og én produsent.

Inntektene skal komme gjennom at innholdet som skapes, spres gjennom annonsørenes egne flater. Dermed kan sendingen blant annet følges på annonsørenes egne Facebooksider eller YouTube-kanaler.

- De totale investeringene som gjøres i produksjon og konseptutvikling, ligger i overkant av ti millioner kroner. Hvor mye vi tjener er vanskelig å si ennå, siden salget av innhold og produktplassering vil gjøres gjennom hele produksjonen. Men vi kan si så mye som at vi skal gjøre noe veldig feil om vi ikke sitter igjen med et godt overskudd til høsten 2017, sier han til Kampanje.

Sendingen skal etter planen vare i fem måneder, noe som vil tilsvare en ny rekord, ifølge Høgset.

Skal til 50 havner
Navnet på konseptet – «Skattejakten», spiller på det faktum at Gjelsvik og Montero Moen skal jakte på Norges skatter – og dette kan være steder, mennesker eller for eksempel mat/råvarer. I 50 havner langs kysten skal lokalbefolkningen og gjester være med og løse praktiske oppgaver og utfordringer som skal lede til en skatt.

Cathrine Montero Moen deltok i Robinsonekspedisjonen i 2011, mens Kristin Gjelsvik er en kjent blogger. Begge har reality-erfaring fra tidligere, siden begge har deltatt på «Robinson», mens Gjelsvik også har deltatt i «Paradise Hotel». 

- Jeg har lyst til å være et forbilde for andre jenter, og få flere til å følge drømmene sine. Alt er mulig bare man jobber hardt nok for det. Jeg ser fram til en rå opplevelse, men er spent på hvordan det blir å bo i en liten båt i så lang tid. Jeg er ganske rastløs og det er jo ikke så mye tumleplass der ute, sier hun i en kommentar.

Skal ta båtførerbevis:

Kristin Gjelsvik (til h) og Cathrine Montero Moen har ingen erfaring fra sjø- eller båtliv, men skal få opplæring ved Redningsselskapets treningsanlegg og sjøredningsskole ved Horten. Her skal de ta båtførerprøven, få trening i førstehjelp og livredning, og lære hva de gjør hvis ulykken er ute på sjøen. De skal også ta sertifikat for VHF-radio. Foto: Skattejakten.Live

Reklamefritt
Ifølge Høgset kommer det ikke til å være noe tradisjonell reklame i programserien.

- Skattejakten.Live vil ikke inneholde tradisjonell reklame som prerolls eller annonser. Det betyr at publikum kan følge med på innholdet uten å måtte se reklame først eller underveis, sier han.

- Hvilke reaksjoner har dere fått fra tv-bransjen?

- I all hovedsak er reaksjonene positive, både fra kommunikasjons- og mediebransjen, og fra publikum, i den grad vi har eksponert konsept og innhold.  De fleste dører står åpne, og mange vil snakke med oss. Men samtidig merker vi veldig tydelig hvor motstanden kommer fra bransjen, i forhold til at vi jobber med en forretningsmodell som baserer seg utelukkende på finansiering via produktplassering og salg av content.  Normalt ville en liknende produksjon vært hel- eller delfinansiert av annonser, og distribusjonen ville vært via kanaler der publikum først hadde måttet se annonsene og deretter innholdet, forteller Høgset.

Den største sponsoren som har signert til nå, er yacht-verftet Beneteau Group, som går inn med 1,8 millioner kroner. I Norge er Beneteau Group representert gjennom selskapet Giramar.

- Helt siden vi startet som importør av Beneteau seilbåter i Norge for litt over et år siden, har vi vært opptatt av merkevarebygging. Vi opplever i dag et hav av muligheter for å formidle vårt budskap, og det florerer med nye verktøy, kanaler, og konsepter - og vi drukner i reklame som dyttes på oss. Skattejakten.Live representerer en unik måte å få folk til å «komme til oss» der de kan se og oppleve hvem vi er og hva vi står for fordi de er interessert i det vi er med på å formidle - storyen - over tid, sier direktør Harald Korn i Giramar.

Redningsselskapet: - Ønsker at flere jenter tar roret
Også Redningsselskapet skal ha bekreftet sin deltakelse som sponsor. Redningsselskapet vil også bidra med opplæring, stille med redningsskøyte-mannskaper som kan gi gode råd under seilasen, og RS Ung (Redningsselskapets ungdomsorganisasjon) vil bidra i mange av havnene.

- Dette er en unik mulighet til å fremme trygghet og trivsel på sjøen for oss i Redningsselskapet. Vi tror Skattejakten.Live vil nå unge generelt, og jenter spesielt, og på den måten bidra til å gjøre sjøvett til allemannseie. Vi ønsker at flere jenter tar roret, både fordi vi har en fantastisk kyst og fordi kvinner på sjøen, som i biltrafikken, gjerne tenker mer sikkerhet enn det mange gutter gjør, sier leder for forebyggende arbeid i Redningsselskapet, Kristin Wiig Sandnes.

Totalt skal båten seile i 77 dager i en seilbåt som er bygget om til et flytende tv-studio. Seilasen starter 9. april. Men allerede nå starter de to skipperne med å ta båtførerprøve, VHF-sertifikat og trene til turen. Arbeidet med å innhente forslag om skatter fra publikum starter i disse dager.