I løpet av den siste uken har Rema 1000 med hjelp av reklamefilmer, et bokstavbytte i logoen og en rekke kryptiske meldinger i sosiale medier, skapt store forventninger til en ny produktlansering.

«Æ kjem snart» har vært budskapet i kampanjen, og det er også en Æ som har sneket seg inn i logoen til Rema - eller Ræma - 1000 i disse dagene.

I dag står Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan på scenen på Gardermoen for å avsløre hemmeligheten bak bokstaven. Dagligvarekjeden lanserer nemlig appen Æ som skal gi kundene ti prosent rabatt på frukt og grønt og på de ti varene kundene kjøper mest.

Konserndirektør for strategi og innkjøp i Rema 1000, Lars Kristian Lindberg, tok ordet etter Reitan.

- Æ har en drøm som jeg har jobbet med lenge. Vi har stått i priskrigen og lenge sagt at noe er på vei, men dette «noe» har tatt litt mer tid enn å lage en reklamefilm. Nå skal vi endelig sette kundene fri til å kutte på sin egen prislapp. Vi skal kjempe mot Kiwi, mot reolene i Spikkestad og bak kassene i Fitjar. Vi skal aldri gi oss og jeg vet det høres ut som en general fra andre verdenskrig, men nå kommer alvoret. Dette er en blodig krig om pris, sa Lindberg til salen som var fylt opp av kjedens kjøpmenn.

- Vi skal «grabbe Kiwi by the handlepose», la han til.

Les også svaret fra Coop: - Dette er ikke revolusjon, dette er bare pinlig

«Ti på ti»
Når kundene laster ned appen Æ, får de ti prosent rabatt på de ti varene de handler mest i kassen. Dette kaller Rema 1000 «ti på ti». Samme kutt får de også på frukt og grønt.

Appen er i skrivende stund ikke tilgjengelig for nedlasting i App Store. 

- Er ikke det dumt?

- Nei, jeg tror det kommer til å gå helt fint. Det har nok litt med at det har vært litt mer interesse rundt dette enn vi trodde, men det går nok bra, sier Lindberg til Kampanje.

- Kunden er vår øverste sjef, og skal få personlige priskutt på varene de handler mest. Ikke de varene som dagligvarekjedene ønsker å selge. «Æ» e nå din, sier administrerende direktør i Rema 1000, Ole Robert Reitan i en pressemelding.

Les også: McCann: - Har jobbet døgnet rundt med Æ

Saken fortsetter etter bildet.

Klar for krig: - Æ har en drøm, sier Lars Kristian Lindberg i Rema 1000 om den nye satingen fra dragligvarekjeden. Foto: Eivor Eriksen.

Blåser i Gisholts kritikk
Dermed fikk høyskolelektor og dagligvareekspert Odd Gisholt rett i sin spådom om at lanseringen ville innebære et lojalitetsprogram.

- Jeg har anbefalt et lojalitetsprogram til Ole Robert Reitan i lang tid, fordi Trumf- og Coop-kortet fungerer veldig bra. De velger kanskje en annen innfallsvinkel og binder kundene til seg ved å kjøpe Rema-varer. Jeg antar at det kommer Rema-varer til latterlig lave priser. Det kan være bra for Rema-distribusjonen, men sikkert ikke så bra for kjøpmennene, sa Gisholt til Kampanje i går.

Han mener samtidig at Rema 1000 har brent av mange millioner på forhåndskampanjen uten at folk har brydd seg om hva det er kjeden skal lansere. Det blåser Lindberg av i dag.

- Det er spennende. Jeg har jobbet med markedsføring i mange år, så jeg tror dette skal gå helt bra. Vi kan ta en diskusjon med han senere, svarer han.

Les mer: - Rema 1000 har brent av mange millioner til ingen nytte

Ingen handleapp
I mediene har spekulasjonene blant annet handlet om Rema 1000 skal lansere en ny app, og kanskje en norsk versjon av appen Vigo som dagligvarekjeden lanserte i Danmark i høst. I denne appen kan vilt fremmede gjøre handleturen for deg, mot en liten avgift, skriver Retailhandel.no.

Denne appen har Gisholt liten tro på, og den ble heller ikke nevnt av Rema 1000 i dag.

- Det tror jeg bare er noe tull. Jeg tror ikke den appen blir stor i Danmark eller i Norge. Den kan fungere for noen få, men for folk flest er det totalt unyttig og upraktisk, mener han.

Lindberg er hemmelighetsfull når Kampanje spør om appen likevel kan finne veien til Norge ved en senere anledning.

- Vi får se.

Slik så det ut da appen ble lansert på Gardermoen i dag:

McCann står bak
Det er reklamebyrået McCann som står bak kampanjen, det bekrefter byråets administrerende direktør Linda Nordheim overfor Kampanje.

- Dette er noe av det største og morsomste vi har jobbet med i McCann på lang tid. Rema 1000 er en fantastisk kunde - og denne gangen slår vi skikkelig på stortromma sammen med dem! Store deler av byrået vårt har vært involvert – og det har vært spennende for alle våre medarbeidere å jobbe med dette, og holde på alle hemmelighetene, over så lang tid. Nå gleder vi oss veldig til den store lanseringen i morgen – og skal jobbe knallhardt videre for å gjøre Æ enda mer kjent over hele landet, sier Nordheim.