I løpet av den siste uken har Rema 1000 med hjelp av reklamefilmer, et bokstavbytte i logoen og en rekke kryptiske meldinger i sosiale medier, skapt store forventninger til en ny produktlansering på onsdag.

«Æ kjem snart» har vært budskapet i kampanjen, og det er også en Æ som har sneket seg inn i logoen til Rema - eller Ræma - 1000 i disse dagene.

Det er reklamebyrået McCann som står bak kampanjen, det bekrefter byråets administrerende direktør Linda Nordheim overfor Kampanje.

- Dette er noe av det største og morsomste vi har jobbet med i McCann på lang tid. Rema 1000 er en fantastisk kunde - og denne gangen slår vi skikkelig på stortromma sammen med dem! Store deler av byrået vårt har vært involvert – og det har vært spennende for alle våre medarbeidere å jobbe med dette, og holde på alle hemmelighetene, over så lang tid. Nå gleder vi oss veldig til den store lanseringen i morgen – og skal jobbe knallhardt videre for å gjøre Æ enda mer kjent over hele landet, sier Nordheim. 

Hun er særdeles hemmelighetsfull når hun blir spurt hva Æ-en står for.

- Hehe! Dette er nesten som en statshemmelighet. Du får ikke vite noe mer av meg. Men såpass kan jeg si: alle kan glede seg til i morgen.

I mediene har spekulasjonene blant annet handlet om Rema 1000 skal lansere en ny app, og kanskje en norsk versjon av appen Vigo som dagligvarekjeden lanserte i Danmark i høst. I denne appen kan vilt fremmede gjøre handleturen for deg, mot en liten avgift, skriver Retailhandel.no.

Slik fungerer den danske appen Vigo (ekstern lenke).

- Folk flest skjønner ikke bæret
Rema 1000 har søkt om å varemerkebeskytte både Æ-en og navnet Ægo. Ifølge Adresseavisen har Rema 1000 søkt Patentstyret om å varemerkebeskyttelse til bruk i kassaapparater, trykksaker, forsikringsvirksomhet og betalingsformidlingstjenester samt i transportvirksomhet, og kundelojalitetstjenester og kundeklubb-tjenester, for å nevne noe.

Høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI, Odd Gisholt, vil ikke erklære markedsføringskampanjen for en suksess, selv om den har klart å skape stor medieoppmerksomhet.

- Nei, på ingen måte. Folk flest skjønner ikke bæret og de interesserer seg ikke for det heller. Det som skjer, er at fagfolk og dere i media hausser det opp, men her har Reitan-familien brent av mange millioner til ingen nytte. Folk på gaten gidder ikke gjøre seg noen tanker når de bare ser en stor Æ, sier Gisholt til Kampanje.

- Har de også skapt stor fallhøyde for lanseringen?

- I aller høyeste grad. De har skapt forventninger i fagkretser og blant konkurrentene, men du ser at konkurrentene slår tilbake. De gjør alt hva de kan for å holde på sine kunder. Folk er ikke så opptatt av dagligvarer i sitt daglige liv. De går til sine faste butikker.

Les også: TV 2-profil blir PR-sjef i Rema 1000

Tror ikke på dansk app
Gisholt tror sjansen er stor for at morgendagens lansering innebærer en app og en form for lojalitetsprogram, som Rema 1000 har manglet.

- Jeg har anbefalt et lojalitetsprogram til Ole Robert Reitan i lang tid, fordi Trumf- og Coop-kortet fungerer veldig bra. De velger kanskje en annen innfallsvinkel og binder kundene til seg ved å kjøpe Rema-varer. Jeg antar at det kommer Rema-varer til latterlig lave priser. Det kan være bra for Rema-distribusjonen, men sikkert ikke så bra for kjøpmennene.

Den erfarne høyskolelektoren har derimot lite tro på at en delingsøkonomi-app, som den Rema 1000 har lansert i Danmark, vil skape bølger i Norge.

- Det tror jeg bare er noe tull. Jeg tror ikke den appen blir stor i Danmark eller i Norge. Den kan fungere for noen få, men for folk flest er det totalt unyttig og upraktisk, mener han.

Oppblåsbar:

I romjulen startet Rema 1000 kampanjen for å lansere «Æ». Blant annet ved å ha ha en gigantisk oppblåsbar «Æ» på sjøsiden av Oslo S. Foto: McCann

- Forsøker å ta kontroll
Markedsføringsprofessor Lars Erling Olsen ved Høyskolen Kristiania mener kampanjen viser at Rema 1000 er i ferd med å ta en mer offensiv posisjon i markedet.

- Jeg synes det bærer preg av at de forsøker å ta kontrollen igjen og ta en synlighet i dette landskapet som har vært manglende i det siste. Det har vært litt lite fart i Rema 1000 det siste året. De har slitt litt og tapt markedsandeler, sier han til Kampanje.

Rema 1000 har en markedsandel på rundt 24 prosent i det norske markedet. Norgesgruppen er klart størst med 41 proent, etterfulgt av Coop med 28 prosent.

- Kan være spennende
Olsen vil være forsiktig med å vurdere kampanjen før han vet hva det er Rema 1000 lanserer.

- Det kan være spennende, men det er vanskelig å svare på før jeg har sett det.

- Med tanke på oppmerksomheten, er den allerede en suksess?

- Målet er vel også å få folk til å ta i bruk denne tjenesten. At de har fått oppmerksomhet i en innledende fase er ikke i seg selv et suksesskriterium, sier Olsen.

Her kan du se teaserfilmen som McCann har laget: